Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
Slobodno kolega, taman posla, ako čovek nije svestan nedostataka nikad neće napredovati. :ppozdrav:

ja sam hteo da se nasalim, ali kad smo kod toga kad osisas ovce obavezno im skrati repove

Ima sujetnih ljudi, šta znate kakav sam. :osmeh: Kolega od koga sam kupio žensku jagnjad na početku, nije im kupirao repove, sad mi žao da ih mučim. Jagnjadima koja su ojagnjena od ove sezone kupiram repove, znači dosta, nema šišanja repa, nema krpelja na repu, lakše praćenje vimena pred jagnjenje i prilikom zasušenja...

nista ih neces muciti, cak to lakse podnose nego kad su kao jagnjad,jedino proces traje duze oko mesec dana dok rep se sasusi i otpadne

Profo da te tako nazovem posto ti neznam ime primetio sam jos na govedarstvu da si covek od struke kada je stoka u pitanju tako da nemmoram da ti predocavam sta i kako treba da radis pri odabiru. Hvala bogu jos uvek kod nas ima da se nadje dobrih stada i dobrih grrla ove rase tako da polako sto vise stala obidjes to veci izbor imas pa sam proceni vizuelno jer tebi price za malu decu nisu potrebne a ima ih jos uvek nazalost ima i ljudi pocetnika koji u njih veruju pa kad puknu pare i vreme vide gde su onda vec kasno. Etalon metar je kad coveku udjes u stalu i vidis ovce ovnove i njihove potomke meni nikakve druge cifre netrebaju ni prirasti ni broj jagnjadi nista sto se mene tice odgajivac moze da cuti ako mogu da biram i imam sta da biram izabracu bez ijedne njegove reci hvale ili pomoci. Rukovodite se ovim USE I U SVOJE KLJUSE.

nista ih neces muciti, cak to lakse podnose nego kad su kao jagnjad,jedino proces traje duze oko mesec dana dok rep se sasusi i otpadne
kolega slavis,da li je to 100% bezbedno po ovcu i da li je bolno,da li si ti to vec radio kod svojih ovaca?imam dve wirt ovce kod kojih nisu kupirani repovi 2 i 3 god stare,pa se nisam usudjivao to da uradim.Da li se ovde primenjuju iste gumice kao kod jaganjaca ili neke druge postoje?

Slavis i profo ja se sa kupiranjem repova starijim ovcama nebih igrao bez sale imam 5 nemica sa repovima i nepada mi na pamet da ih skidam jagnje je jagnje ali rep ovce nije za salu mada znam ljude koji su skidali ali ja iskreno nebih smeo.

verujte ja sam to uradio na celom tastovom pocetnom stadu.vazno je samo pogoditi da se gumica stavi izmedju prsljenova a to kod ovaca uopste nije problem opipati i postaviti gumicu.njima rep utrne nakon 10 minuta i kasnije ga uopste ne primecuju.setite se da kad malom jagnjeto stavite gumicu ono se previja od bolova nekad i do sat vremena,ja praktikujem da drzim jagnje u narucju pola sata i da ga milujem da bi to sto lakse podnelo.takodje kada neko jagnje koje u startu nisam planirao da ostavim za priplod, a ono se pokaze kasniji da obecava onda mu gumicu postavim kasnije( obicno tada ima 3 meseca ) i nikad nije bilo problema,jedini problem koji se javlja su musice koje smetaju onog dana kada rep otpadne dok ne zasusi, ali tada se nanese jod na taj deo i nema problema

- - - - - - - - - -

primenjuju se iste gumice kao kod jagnjica

- - - - - - - - - -

moj jedan kolega sa posla kada se ovca ojagnji jagnjicima sece rep skalpelom i par minuta drzi stisnuto rep i kaze da krv odmah stane.ja sam hteo da to vidim licno ali nikako nisam mogao da se vremenski organizujem

Jos jedna rambovka od jutros od dvize 7,6kg
fz7k20.jpg

Nazad
Vrh