Ima neceg na ovom linku sto si postavio, oktopode.
Ali ima i meni nejasnih stvari.
Kaze da je jedan od razloga za odlaganje rezidbe losija diferencijacija pupoljaka, i da to treba da bude razlog za kasniju rezidbu.
To da je (verovatno) losija diferencijacija zbog suse je tacno, ali sta se diferenciralo diferenciralo se, nece se diferencirati sad pa da odlozimo rezidbu da bi se sto vise njih formiralo.
Jedini razlog odlaganja, a imajuci u vidu losiju diferencijaciju, moze da bude odlaganje dok ne stignu labaratorijski rezultati analize rodnosti pupoljaka, ali koliko ljudi to radi?
Ili ako nekoe nema dosta toga da reze on mirne duse moze ( i treba) da saceka cak bubrenje pa i samo cvetanje, pa da pocne sa rezidbom, jer posebno visnja i sljiva, se mogu rezati i kad procvetaju.
Faktor losije diferencijacije ove godine, kod onih (a to je ogromna vecina) koji intenzitet rezidbe ne odredjuju na osnovu labaratotrijske analaze, nalaze da rezidba bude nesto blaza ali ne nuzno kasnija. Jer je logicno i verovatno da ima nesto manje formiranih ( u potpunosti) cvetnih pupoljaka pa ih, opet logicno, ne treba previse skidati.
Tako da, meni se cini, cinjenica o losijoj diferencijaciji pre upucuje na blazu a ne na kasniju rezidbu.
Sto se tice opasnosti od mraza to nacelno stoji (ionako manje formirano + plus rano se oreze pa se tako skine i nesto formiranih + mraz unisti dodatno) ali verovatnoca da ce rana rezidba u toj situaciji drasticno smanjiti rod je minimalna. A i sve da utice na smanjenje to smanjenje nikako ne moze da bude neko znacajno.
Naravno, u rejonima gde se javljaju takvi mrazevi koji ostecuju i same pupoljke u mirovanju, posebno kod osetljivijih vocnih vrsta (breskva, kajsija npr) rezidbu ima smisla odlagati.
Kad se radi o vrstama koje bolje podnose niske temperature, a visnja je jedna od tih, sljiva takodje, i u rejonima gde nema tako velikih mrazeva (ja npr ne znam da je nekada u mom, valjevskom, kraju sljiva izmrzla u toku zime, za slucajeve stradanja od kasnih prolecnih mrazeva naravno da znam) nema prevelikog rizika od zimske rezidbe.
Sve u svemu, onaj ko nema razloga da reze sad, nema ni potrebe da to cini, bolje mu je da odlozi za prolece.
Ali onaj ko ima razloga za zimsku rezidbu (ima veci broj stabala, ili sada moze da nadje obucenije rezace koji ce na prolece biti zauzeti ili slicnih razloga) ne treba previse da se plasi zimske rezidbe.
Ja sa rezidbom krecem prekosutra
(da sacekam samo da prodje ovaj smak sveta