ovu mašinu je uradio čovek iz susednog sela i u radu se mnogo bolje pokazala od one elektronikove ima nekih boljih rešenja.
http://www.youtube.com/watch?v=AMAZFzTQg6g&feature=related
gledao sam i jednu i drugu.onu elektronikovu imam i detaljno slikanu ako nekoga interesuje vlasnik nije baš bio zadovoljan pucala je i varena na više mesta a potrebna je višlja krošnja da bi mogao uopšte da bere.
nije baš tako jednostavno branje ovim mašinama.sve je to lepo na video klipovima ali je u praksi drugačije.kao recimo ove godine suša plod uglavnom sitan jedva opada.uz mašinu idu još par njih sa motkama i mlate ono sto ne opadne.pa tako smlate i silu božju mladih rodnih grančica.ja ih lično ne bih pustio u višnjar
ovaj sa klipa gore je odradio dve ove mašine i ne prodaje ih već ide sa njima u berbu ima svoje ekipe i naplaćuje koliko i radnici za berbu s tim što one koje nemože da obuhvati zbog grana preskače pa opet moras da zoveš radnike.jedna ova mašina u zavisnosti od stanja višanja može da obere i preko 5 t dnevno bez problema
ja sam svoje višnje ove godine brao tresačem koji sam sam napravio jednostavno preko nekog ekscentra od stare žetelice ima i ubrzanje, preko sajle i oko drveta ide vatrogasni opasač,razvučem ceradu ispod njih 6x5 sa jedne strane zasečena do pola samo navučem oko stabla,dve ovakve cerade i dve ekipe tresem dva reda odjednom,protresem preruči se u gajbice i teraj dalje.bitno je samo da tresač ima brzinu i kratak hod.sve pada ako je zrelo.sa par radnika koji su razvlačili cerade i presipali višnju dnevno smo opušteno brali i preko 300 stabala
imam i video klip mogu da se potrudim da ga postavim