Višnja

Znaci taj Goe BM86 sprecava izmrzavanje i deluje pozitivno na oplodnju?

Ne moze nista da spreci izmrzavanje osim toplote.
Toplota se moze dobiti ili vatrom (zadimljavanje, frostbusteri) ili procesom mrznjenja vode ( antifrost sistemi)
Biostimulatori, antistres korektori, i slicni preparati su ustvari aminokiseline koje pospesuju procese koje se inace u biljnom organizmu odvijaju. Od njih ne treba ocekivati cudo. Ako je biljno tkivo, organ (npr tucak i plodnik ) izumrlo usled mraza ne mogu ga regenerisati. Moguce je da na granicnim vrednostima temperature kakva je bila nocas u okolini Valjeva (oko -2) biljke tretirane njima nesyto bolje podnesu te granicne vrednosti ali ako temperatura ode do -5, 6, 7 tu oni ne mogu pomoci.

---------- Poruka napisana u 21:36 ---------- Prethodna poruka je at 21:30 ----------

Batad, ako si vec kupio istretiraj, mozda nesto pomogne, i ja sam tretirao sljivu posle jednog katastrofalnog grada (tuce) i nemam pojma da li sam ikakav efekat postigao ali makar znam da sam ja uradio sve sto sam mogao.
A verujem da nocas nisi mogao nista presudno da ucinis.
I jos nesto, ni mi koje je nocas zaobisao mraz nismo resili sve probleme, evo ni za ovu noc nije sigurno da ga nece biti, a tek je pocetak vegetacije...znas i sam sta sve moze da se desi...ne tesim te vec samo potsecam na to kakav je ovaj nas posao.

Jedna riječ a sve kaže.
Još bi nešto napisao ali mi neka slana voda iz očiju pada po tipkovnici.

Kod mene se na par višnji što imam mladih ne vidi ništa problematično, trešnje i šljive koje su pred precvetavanje imaju braonkaste latice, ali je tučak nabubreo zelen i pun soka :)

:)
Hvala :)
Evo sad cu da postavim i sljive (na temi sljiva) pa oceni
(ali stvarno objektivno, ako ne valja - ne valja)

Da nisi tako daleko došao bi na sat dva samo od želje da ih gledam i malo zaboravim na svoje višnje.

Ma bre gledaces svoje, vreme leci sve a za tvoju boljku treba nekoliko dana da prodje. Videces.
Ja sam 2009 imao istu situaciju kao ti sad i sve mi se bilo smucilo, nije mi se ulazilo u njih, a onda za nekoliko dana kad je krenuo porast, kad sam skapirao da cu makar imati dobar vegetativni prirast te godine, kad sam krenuo da stitim od vasi, od korova, bilo je daleko lakse. Videces.
A materijalna steta je nastala, tu nema pomoci ali ni ovo kod mene jos ne znaci pare u dzepu....ima tu jos da se ceka i srtahuje.

Hvala za ovu podršku, vidim da razumiješ. Sve je tako - ALI .

Kod nas će biti proglašena elementarna nepogoda. Država naravno nema para ali mi bar poreznici neće sjediti za vratom i tražiti novce. Kad malo razmislim u zadnjih 4, 5 godine sam stalno imao elementarnu nepogodu, što u ratarstvu što u voćarstvu. Još držim glavu iznad vode pa ćemo vidjeti tko će prije odustati :osmeh:

Tako je ironman.

Ima nešto kod ljudi koji vole voćarstvo, ratarstvo, poljoprivredu, ZEMLJU, a to je ljubav prema tome što radiš, što uzgajaš... Kako god teško bilo, uvijek se vraćamo toj voćki, toj repi, tom kukuruzu, tom žitu... Tko to nerazumije bolje da se poljoprivredom nebavi.

To je to...kad volis lakse izdrzis sve, nadjes neku satisfakciju i posle mraza i posle grada i posle suse...
To je valjda ta iskonska veza coveka sa ZEMLJOM, kako ti to lepo naglasi.

ironman, višnje su ti prelepe, svaka čast! :bravo:

Lepo su iscvetale, ne može biti bolje. Ja sam juče završio prskanje, tek su na 5-7 % cvetanja.

Ovim se putem zahvaljujem i tebi i bećarini na prelepim rečima. Bravo!

batad, glavu gore! Crvenece visnje i u tvom visnjiku, samo da je zdravlja.

Moj je visnjik patio i od prirode i od ljudi, prirodi se prilagodjavao kao malo dete koje uci da hoda, padnao pa ustajao!

Da ti je zdrava porodica i da si okruzen ljudima s kojima mozes podeliti i ovakve trenutke!

Hvala i tebi na riječima podrške.
Moja životna filozofija i je od prije nekog vremena (imao sam ozbiljnih zdravstvenih problema) "da smo živi i zdravi". Uspješno se toga pridržavam ali eto ponekad malo padnem. Pa nismo strojevi. Ja se već dugi niz godina bavim ratarstvom i to mi je prešlo u obavezu, rutinu. Višnjik me je opuštao i veselio iako je bilo problema. Loš sadni materijal, suša, poplava, suša, mraz. Naročito me veselilo kad sa ekipom instaliramo ili kotlić ili ražanj, a to je bilo često bez obzira da li se nešto radi ili ne. Biće tako i u buduće.
Nastavljamo s štićenjem nasada, prihranjivanjem, košnjom trave a i mislim si malo proizvesti sadnica da posadim ona mjesta gdje ih nema. Sad sam se sjetio da me prijatelji savjetuju "šta se mučiš, prodaj to" a ja im odgovaram da ću se riješti ratarsva a višnjik ostaje.
Nije kurtoazija i iskreno se radujem što ironman i vi ostali koje je obišao mraz imate prelijepe višnjike i to me potiče za dalje.

Nazad
Vrh