Oblačinska višnja ne spada u sorte, već je to ekotip koji se razvio i prilagodio ekološkim i edafskim uslovima određenog geografskog područja. Poreklo oblačinske višnje nije utvrđeno. Pod pojmom oblačinska višnja podrazumeva se u stvari velika i vrlo heterogena populacija višnje koja potiče iz sela Oblačine i okoline.
Poljoprivredni proizvodači lako razmnožavaju oblačinsku višnju izdancima, pa je postojeća populacija postala pretežno vegetativnim putem. Ne treba međutim isključiti mogućnost da je i generativni način razmnožavanja (semenom) uticao na stvaranje ovako heterogene populacije oblačinske višnje. Veliki broj problema koji se javlja pri razmnožavanju i eksploataciji oblačinske višnje potiče od toga što ona nije jedan klon već smeša velikog broja klonova.
nasao sam ti na netu ovo...koliko sam shvatio ti ne podizes zasad nikakav nego imas kopstice pa bi da probas da dobijes iz njih,mozes,prvo treba da stratifikujes ja sam to radio za tresnju u frizideru tj zamrzivacu oko 2 i po meseca nakon toga valjda treba da se posadi u prolece u pesku ilistrugotini,znam da sorte tresnje imaju veoma malu klijavost tj mali procenat gotovo da im trebaju 2 godine da klijaju...moguce da je i sa visnjom koju ti planiras slicna stvar...ima jos par stvari sto sam nacuo da se kostice posle stratifikovanja provuku koz rastvor KAN-a kako bi se kostica lakse ,,otvorila,, i utice na povecanje klijavosti....mozda neko na forumu ima bolje objasnjenje...pozdrav