Višnja

Dodin i dimetoat se ne vole. Ova kombinacija i loša aplikacija (loše dizne, njihov raspored, loš vjetar na atomizeru...) dovode do ovakvih simptoma. Nije to ništa strašno. Prije svake upotrebe pesticida treba čitati upute, a ne radit triper kombinacije.

Uvek citam uputstvo. Na kesi agrodina pise da se ne sme mesati sa preparatima na bazi dinokapa, dikofola, triadimetofona, bordovskom corbom i uljnim ili alkalnim preparatima. Smatrao sam da tu ne spada dimetoat mada ne znam da li je on alkalan.
Da li u sledecem prskanju agrodinom smem da dodam decis protiv tresnjine muve?

I nije mi jasno to za dizne. Imam ledjni atomizer solo, nemacki, skoro nov. Cini mi se da lepo rasprsuje tecnost. Podesio sam na broj 3 od 4 ponudjena. Kad smanjim na 2 cini mi se da ne baca dovoljno smese.

Trešnjina muva nanosi štete samo na plodu u vidu crvljivosti, u kojoj su ti fazi trešnje, bolje agrodinom prskaj posle berbe, a tad ti ne treba protiv muve, mada bi bilo zgodno protiv vaši nešto a decis je dobar i za njih.

Trešnjina muva nanosi štete samo na plodu u vidu crvljivosti, u kojoj su ti fazi trešnje, bolje agrodinom prskaj posle berbe, a tad ti ne treba protiv muve, mada bi bilo zgodno protiv vaši nešto a decis je dobar i za njih.

Visnje su mi u drugoj vegetaciji. Ima pomalo i plodova pa sam zato danas prskao decisom. Na par komada sam primetio vasi a i smotavac sporadicno. A agrodin sam dodavao zbog mrke pegavosti preventivno posle svih ovih kisa. Kasno je prskati kad se vec pojavi. Znas sta je bilo sa listom kod tresnji i visnji prosle godine.

I moja preporuka je šumadinka. Ja sam sadio 4x2.2 i ići će na vreteno, a ti možeš da je malo i prorediš. Kao podlogu koristiš divlju trešnju ako ti je barno mesto a magrivu ako je breg i nema zadržavanja vode. Inače zaista prorodi u 2. godini, meni je ove godine u prvoj godini bilo po 100 cveta na prevremenim granama, ali sam poskidao to da se ne osuše. Za sada je cena dobra a jedino je problem što je to konzumna višnja i ne sme da bude gradobita. Šumadinka se bere oko 20 dana iza oblačinke.

Moja preporuka je Feketicka visnja ili pod nazivom PRIMA madjari su je masovno sadili i sade pa ju je institut najzad ustolicio kao Prima znaci zasigurno nema bolje visnje pogotovo za rakiju

Komšija MilosKnj, u našem kraju nema otkupa za šumadinku, bar za sad, ali s obzirom na njenu cenu od oko 100 dinara koliko je bila godinama unazad, nije velika stavka odvesti je i dalje. Glavni otkup je u okolini grocke, a kupuje se i u kruševačkom kraju, bar što ja znam. Nije isključeno da krene neki otkup i kod nas, s obzirom da se i u merošinskom kraju podižu neki zasadi, ima nešto i u našem kraju, pa bi bilo realno da krene i neki otkup u okolini Niša.

Kada se bere Šumadinka u našem kraju? I ko je otkupljuje?

Bere se kad i kajsije, polovinom jula. A za otkup sam cuo da je traze u Kraljevu, ove godine me u pp kontaktirao jedan otud ali moje visnje su tek u drugoj godini. Za otkup u Tavniku i to po dobroj ceni sam cuo jos pre sadjenja. Inace ja sam posadio Erdi Botermo, madjarska sorta koja stize nesto ranije, u trecoj dekadi juna. To sam uradio da mi se berba ne preklopi sa kajsijama inace bi sadio sumadinku.

- - - - - - - - - -

Kada se bere Šumadinka u našem kraju? I ko je otkupljuje?

Bere se kad i kajsije, polovinom jula. A za otkup sam cuo da je traze u Kraljevu, ove godine me u pp kontaktirao jedan otud ali moje visnje su tek u drugoj godini. Za otkup u Tavniku i to po dobroj ceni sam cuo jos pre sadjenja. Inace ja sam posadio Erdi Botermo, madjarska sorta koja stize nesto ranije, u trecoj dekadi juna. To sam uradio da mi se berba ne preklopi sa kajsijama inace bi sadio sumadinku.

Pozdrav forumasi, kupio sam skoro 1h zemlje, i tu sam planirao saditi visnju ... Pa sam vas hteo malo priupitati koju sortu saditi,video sam da ste pisali da je idealni razmak 5x2,5 i da na 1h staje od prilike oko 1000 sadnica, ako sam dobro ukapirao... Hteo sam nesto meni za sok, zamrzivac i ostalo sve da ide u prodaju... A inace zemljiste sam kupio u vocarskom kraju, i na blagoj uzbrdici se njiva nalazi.. Hteo sam to saditi jesenas, izorati to sve i onda do decembra to posaditi...

Ko otkupljuje u Tavniku? A u MIjakovcima nerade otkup višnje?čuo sam da im ovih dana kreće otkup trešnje.

- - - - - - - - - -

šta mislite koja je ovo sorta sada je slikano dali ima otkupa za nju?
fotografija0587.jpg

Ko otkupljuje u Tavniku ne znam ali mogu da se raspitam. Cini mi se da rekose za neku stranu hladnjacu. A u Miakovcima za sada koliko znam nije bilo otkupa jer su mladi zasadi. Mozda ce ove godine biti.

Sto se tice ove slike u pitanju je neka rana sorta. Nije mi poznato da za njih ima otkupa. A i da bi bilo morala bi da bude bas veca kolicina robe. Na pijaci u Cacku sam video visnje jos pre 5 dana, cena je bila 130 na malo.

Mi sutra beremo 80% roda, 20% još nije zrelo, dosta ujednačeno su uzrili plodovi. Imam samo 5-6 stabala nemam pojma koje sorte, jedna je stara jako i sitnija i kiselija, a ove druge imaju jako dugu i čvrstu peteljku i baš su ukusne, mogu se jesti nisu tako kisele.

Još jedan tretman protiv trešnjine muhe, malo folijarnih gnojiva i kapija do berbe.

rvitza.jpg

Ima i ovoga. Na knap smo sa vremenom pa je košnja međureda tek sad došla na red.

jzieec.jpg

Nazad
Vrh