Višnja

Na knap smo sa vremenom pa je košnja međureda tek sad došla na red.

Pa kad je neko bećarina pa juri snajke po selu, kako i da ne bude knap :)

Vidim i kod tebe ove godine ima više ovih izbojaka.
I mene ubiše.
Al lako je meni, em igračka od površine, em nisam bećarina pa imam više vremena za višnju :)
Šta nameravaš sa njima?

Da je lepo lepo je, al znaš ti to i sam.

@oktopod: Daleko je to još od berbe, zicer dva tjedna dok suha tvar nadođe. Acetamiprid sad ide.

@Jocica: 8-a vegetacija.

@ironman: E da je tako, nekad bilo sad se spominjalo. Četvrto se čeka, kako jurcanje po selu. :) Prije cvatnje je išo total da rješi travu, pa nakon cvatnje opet total da stopira izboje dok ih ne pokosimo. Inače ove godine ih nema tako puno ko prije. Sad ide malčer i rješava međured, a onda kosilica sa diskom kosi unutarred. Nakon berbe će ići glufosinat. Kakve su tvoje višnje?

Kakve su tvoje višnje?

Pa solidne su.
Intenzitet roda je sasvim ok, malo bolje nego prošle godine, ali mi se čini da će biti nešto sitnija.
I to ne zbog intenziteta roda, imam utisak da je to u vezi sa nekom za*ebacijom sa zemljištem i zbijenošću od prošlogodišnih silnih padavina.
A što se faze zrelosti tiče, pa tu su negde, slično kao kod tebe.

Ajd da pokušam sutra da slikam pa da postavim.

5d8mtk.jpg

Marela. Očekujem prinos od bar 90 grama :osmeh:

Pozdrav forumasi, kupio sam skoro 1h zemlje, i tu sam planirao saditi visnju ... Pa sam vas hteo malo priupitati koju sortu saditi,video sam da ste pisali da je idealni razmak 5x2,5 i da na 1h staje od prilike oko 1000 sadnica, ako sam dobro ukapirao... Hteo sam nesto meni za sok, zamrzivac i ostalo sve da ide u prodaju... A inace zemljiste sam kupio u vocarskom kraju, i na blagoj uzbrdici se njiva nalazi.. Hteo sam to saditi jesenas, izorati to sve i onda do decembra to posaditi...

Druze mnogo je sirok medjured od 5m, stavi na 4x2,5m i uzivaj. Ako imas trziste sadi Sumadinku... :ppozdrav:

Ja kod kuće obrah te neke nove sorte ima 5 dana, jako dugačka peteljka i tamne boje plod, srednje krupan, moš se jede najnormalnije, nije kisela onako strašno...a neka što mislim da je oblačinka i koju imamo odavno evo tek treba da se bere.

Tih Madjarskih sorti mogu da se posade za svoje potrebe par stabala i nista vise od toga...

Cena je 80din ali za prvu klasu, koliko ce prve klase biti ove godine pitanje je. Visnja je svuda sitna znaci druga klasa po 40din...

Nije sva sitna, na grani koja je vise ponela jesu malo sitnije a gde je redje tu je dosta krupnija... Jos je rano, visnja se dosta nagoji 7 dana pre berbe... Ne treba nikad zuriti sa berbom, moze da se izgubi dosta na kilazi... Ove godine, jedna dobra kisa i sve ce biti krupne.

Na kraju videa je receno da je nektar izasao sa cenom od 80din za ovu godinu,
Nije izašao, imam bolje izvore iz nektara od njega.
Nema još konkretne cifre osim da će biti "bolja cena".

A i baš me zanima ko to boplje plaća od nektara, Rauh Koceljeva ne, Podgorinafrukht Osečina ne.

I evo, obećao sam pa da ne slažem.

Picture_002.jpg

Picture_004.jpg

Picture_005.jpg

Nije sva sitna, na grani koja je vise ponela jesu malo sitnije a gde je redje tu je dosta krupnija... Jos je rano, visnja se dosta nagoji 7 dana pre berbe... Ne treba nikad zuriti sa berbom, moze da se izgubi dosta na kilazi... Ove godine, jedna dobra kisa i sve ce biti krupne.

Kad se nije "ugojila" od svih ovih kisa nece ni sad. Kod mene je i Sumadinka sitna, o Oblacinki da ne govorim em je sitna, em slabo rodila, za par dana krece berba...

Nije izašao, imam bolje izvore iz nektara od njega.
Nema još konkretne cifre osim da će biti "bolja cena".

A i baš me zanima ko to boplje plaća od nektara, Rauh Koceljeva ne, Podgorinafrukht Osečina ne.

On je dao konstataciju na kraju videa je da je Nektar izasao sa cenom od 80 din. Uros je rekao da ima informacije da ce nektar platiti 80 din sto je velika razlika. Sa druge strane Davidovic mi nije jasan zasto plasira neproverene informacije, umesto da proizvodjaci budu zadovoljni sto ce verovatno biti duplo veca cena nego prosle godine, bice razocarani jer visnja najverovatnije nece biti 80,100 ili 120 din.

Znam bar 5 hladnjace koje bolje placaju nego Nektar (naravno manjih kapaciteta). Imas u leskovackom kraju hladnjacu koja visnju pod uslovom da je proizvodjac licno doveze u hladnjacu, da je prve klase i da ima urednu dokumentaciju placa u roku od najkasnije 3 dana od datuma prijema sirovine godinama unazad.

Znam da je sad aktuelna cena i rod visnje...
Primetio sam u starijem vinsnjaru na kori drveta bele lisajeve. Sta je to i cime se tretira???

U petak popodne ce da se zna tacna cena visnje. Ocekuje se od 60-80din za prvu klasu druga ce da ide od 40-50din, s tim sto ce mnogo sticene visnje otici u drugu klasu zato sto je sitna... Ovo mi danas rece otkupljivac...

Nazad
Vrh