Veterinarske usluge

Zamolio bih sve koji su pratili ovu temu da pogledaju sutra emisiju dobra zemlja i prosude nakon emisije ispravnost ponasanja pojedinih veterinara.Nije isla prosle nedelje.

Gledam emisiju ali nista drugo nevideh osim reklama hemiskih preparata ,takmice se ko ce vise ubediti narod u svoje proizvode,slicno kao predizborna kampanja,samo vi dajte novce a rezultate cete videti najesen.

Prosto neverovatno,doslo mi da pozovem na bojkot da se ne gleda vise ova emisija.Znaci pre tri nedelje smo snimili polucasovni prilog o katastrofalnom ponasanju i nezakonitom naplacivanju taksi od strane vet. stanice Nis i jos nije dosao na red da se pusti.Jutros sam pricao sa Urosem i on sam negoduje.Znaci skoro cela emisija je bila reklama.Jos nekoliko prijava je bilo da je cena nelegalna iz raznih krajeva zemlje i tema u emisiji gde treba da gostuje i neko iz uprave za veterinu je zanimljiva ali nikako da dodje na red.Telefon mi se usijao od poziva i poruka nedeljom izjutra,ispadam budala.Samo najavljujem i nista.I na clanove foruma sam delimicno ljut.U mnogim temama se stalno polemise kako svi nesto kradu i kako seljak najmanje zaradjuje.Sto puta je receno da je zemljoradnik glup,i stvarno je glup i budala.Sada kada je neko resio da se nesto konacno i uradi i preduzme po pitanju taksi i usluga,stocari cute i niko NE SME da kaze koje su cene.Svaka cast za one koji su rekli ali mnogo je vise onih koji su samo posmatrali i nisu nista rekli a i sami imaju problem.To mi nikako ne ide u glavu,znaci problem je veliki,znamo da se neko bogati a mi koji proizvodimo dobijamo najmanje i mi glupaci se ne bunimo nego koliko nama ostane.Usluge su deo te price zbog cega mi zaradjujemo manje i generalno imamo znacajan problem.I,zasto sada ne preduzeti nesto nego cekati da nam neko stoji na grbaci.Ja sam uvek za akciju.Sakupio sam potpise mestana iz svih okolnih sela,predao prijavu Opstini,Upravi za veterinu,komisiji za dodelu terena,ministru poljoprivrede,predsedniku vlade.Da li cu dobiti neki odgovor,iako imam gomilu dokumenata,videcemo.

Stranacki ne odgovaras, ti si u ovu seljackostocarsku a mi posmatramo ko ce da pobedi pa cemo onda da mu se uvucemo u bulju do usiju kao i unazad kod predhodnih vlasti e tako se to radi, mnogi ce pronaci sebe u ovome.Vlast tu je sve, bespovratna sredstva,drzavna zemlja,raznorazni zajmovi,dodela odredjenih poslova za vet stanice itd ko blize vatri ogrejace se, a mi koji se goropadimo i bunimo nemozemo nista mozemo samo da gledamo nepravdu jer smo svi za onu dabogda crkla komsiji krava pa makar i meni dve e to je to .:ppozdrav:

ja sam gledao jutros emisiju dobra zemlja,ono ako rade seljacima veterinari za njih je samo čekić bez razmišljanje.

Nazalost malo je skraceno sve sto sam ja pricao.Iduce nedelje gostuje nacelnik odelenja za epizootiologiju Plavsic i tema je upravo malverzacije vet stanica.Ja sam pozivao na pomoc ali se vi isuvise plasite.Cilj je naterati ih da se ponasaju po propisu a ne kao divljaci koji misle da su stocari sute koze koje sluze samo za muzu.

Sta reci..................Ma sta njih briga kakvog ce kvaliteta da bude moje tele ako je meni dobro nek ga obelezi,Ako nemas poreklo nemozes da umaticis grlo i to opet nije njihov problem.I ako pustis bika opet sta ih briga ali to su nasa posla.Mene nikad veterinar nije pitao ko mi je osemenio dodje obelezi i teraj dalje.Kod nas zoves i iz opstine Pancevo i iz opstine Kovin veterinara i dodju po pozivu za osemenjavanje

Ima tu nekoliko nejasnoca iz ovoga priloga.Nije sve emitovano i nisu svi sto su bili pred kamerom pusteni u prilog.Iz stanice se brane ali lupaju gluposti.Kazu dolazi se na vreme i daju se pasosi,malo morgen.Ja licno sam cekao 30 dana posle prodaje krave da mi se izda uverenje,pasosi za telad bili gotovi 28.01. a ja ih dobio 05.03. i to posle zvanja nacelnika inspekcije,ovako ne bih dobio nikad.Jenom coveku 2 godine nisu vadili krv kravama ni vrsili program mera-o obelezavanju i uverenjima da i ne govorim,sve prodavao na crno.Tako je u 70% domacinstava iz 13 sela a ne samo 5 kao sto rece Uros,on nesto malo pobrkao pa i mene predstavio iz Gabrova a ja sam iz Vrela.Sto je najgore i prosle godine je bilo prijava i neka formalna inspekcija je izasla na teren i ustanovila da je sve u redu,to je kardinalan propust koji mora da se sankcionise.Znaci stotine mestana imaju primedbe i to one teske a neko ustanovljava da je sve u redu.Taj neko vise ne moze da vrsi ovaj posao ili mi izlazimo na ulice i blokiramo puteve.
Jednom mora da zavlada red.Dakle zamerke na rad stanice se svode na sledece:

1.Osoba koja je faktor odlucivanja u stanici je tehnicar a na terenu se predstavlja kao doktor,leci,osemenjava,pise priznanice i sve ostale radnje kao i osobe sa diplomom.
2.Ta ista osoba je zavela strah u svaku kucu da nece dobiti,vlasnik zivotinje,potrebna dokumenta,pasose ni obelezeno tele,kao ni program mera,ako sa njima ne radi tj. leci,osemenjava i sve ostalo.Znaci ako ti neki vrsni strucnjak dodje da leci koga ti cenis i postujes onda nema vise nikakvih papira koji su tebi potrebni i onda si primoran da zoves njih.
3.Organizovali su polulegalni otkup teladi sa vagom koja,ustanovljeno je,krade 10-20kg i telad je sa cenom 3eu dok u okolini ide i do 3,4eu.E sad ako neko ne proda slucajno njima tele onda nema,mesecima ili kad se oni smiluju,da dobije potrebna dokumenta.Znaci karton i uverenje.A ako prodajes njima onda sve dobijas odmah.Tako je godinama.
4.Cena obelezavanja teladi je 500 din a zakonski je 300din.,duplikati marki 500 umesto 280.Uverenja su sada kada sam ja pokrenuo akciju 134 i 188 a naplacivali su i do 500 a nakupcima 1000.Imam dokaze.
5. Pre neki dan je bila akcija vakcinacije pasa i oni isli po selu i pretili svakom ko ne vakcinise da ce ga prijaviti inspekciji i naravno sve to mora sa njima jer su dobili teren.Po zakonu pas moze sa bilo kojom ambulantom ili stanicom da se vakcinise u Srbiji.
6.Formirali su svoju kucu za umaticenja i po terenu vrbovali mnoge da kod njih umatice,dosli su i kod mene ali sam ih isterao napolje.
7.Kada ti nesto rade napisu priznanicu koju niko ne moze da protumaci pa ni oni sami.Znaci pise samo usluga.

Rezime:
Ovo je savremen svet i demokratsko drustvo,sta god to znacilo, i ucene ovoga tipa su neprihvatljive.Vlasnik moze da proda tele gde pozeli i da leci sa kim to zeli.Stanica koja je dobila teren mora da ispunjava svoje obaveze prema programu i to je sve.Naplate taksi van cenovnika su nelegalne i neprihvatljive kao i bilo koja ucena koja je ovde izneta.Nadzorni organi koji se radili van propisa i na stetu stotine mestana a u korist stanice da se pozovu na odgovornost i procesuiraju.DOSTA JE BILO,NISMO MI OVCE NI KOZE-VEC LJUDI.

Verovatno neko sa vrha stoji na njihovoj strani vidis da je to gigant koliko ima zaposlenih dr, vet teh, trebalo bi da u svakom mestu ima vise njih koji imaju pravo da obelezavaju telad, a te maticne sluzbe bi trebalo da se pogase pisao sam o tome ali to ovde nema odjeka, na 6 meseci izadje vet inspektor po svim selima i vrsi proveru na terenu, nemoze biti greske. Kao sto rece Ratko zabole njih kakvo ce biti moje tele oni su sad kao nevinasca , a svi zajedno svuda po Srbiji osemenjavaju krave najlosijim i najjeftinijim semenom, sem vlasnika koji zahtevaju odredjena semena.Vase krivi su njihovo nisu krivi i tako do smrti.

Nije njima problem manjak ljudi vec zele da osvoje ceo svet ucenama.Ili radim ja ili niko drugi,to je problem.Mogu oni imati i milion zaposlenih,zakon mora biti jednak za sve.Nemoze tako krivi su,nisu.Ima gomila dokaza sta je sve protiv zakonito_On moze da kaze nije bilo tako ali kad se pojavi gomila svedoka i gomila priznanica sve pise.Nisam ih ja terao da traze teren od drzave,ako im se ne svidja dovidjenja ima i drugih,normalnijih.

Ala su bezobrazni ovi iz redakcije.. Pa ko ne prati forum, vec samo odgleda klip, pomislice da je stanica u pravu, a oni hvataju na galamu, nikakav prilozeni dokaz nemaju kao vi..
Pa to znaci da samo ceste prijave u inspekciju moze da resi ovo??

Ovoga je svuda u Srbiji. Evo kod mene je obelezavanje teladi od 800 do 900 u zavisnosti od veterinara koji izlazi na teren, Uverenje ili ti bilet 600 din. Cist lopovluk. Katastrofa. Valjda ce se naci neko da stane i njima na put, posto ih drzi neko sa vrha drzave.

Nazad
Vrh