Vesti i obaveštenja

Kod nas dobijaju oko hiljada evra po kj,valda zavisi od procene zemlje,e sad tu ima zackoljica ,oni automatski postaju i suvlasnici zemlje znaci kad je budes prodavo bice peripetija,,plus sto nesmes sejati nista sto ima dublji koren od 40 il 60 cm zaboravio sam,tako da to nije ni malo naivno ko sto izgleda,jedan kod nas je resen da tuzi u Salzburg pa sta bude.I da idu 50 metara u sirinu.
 
Ви сте добри са 480дин по квадрату мени за брзу пругу нидили 160 дин сад се судимо ::sramota::
Dođe 48 din kvadrat.Još reče da je upisao mnogo više nego što treba.Očekuje se pucanje i drugih cevi jer cev prolazi do pola parcele dijagonalno a parcela je od 2,75j.
 
Biće goriva, pa makar to bio i biodizel.

Uspeo projekat naših naučnika za pretvaranje algi u biodizel - Srbija bi mogla da ima svoju naftu
--- izvor ekapija.com


Naučnici Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu uspeli su, prema prvim rezultatima trogodišnjeg projekta koji je jednstven u svetu, da metodom "stresiranja" mikroalgi povećaju njihovu proizvodnju masti za oko 30%, što će imati veliki uticaj na proizvodnju biodizela u budućnosti.


Direktor projekta i naučni savetnik u Institutu za multidisciplinarna istraživanja, Ivan Spasojević, navodi da su posle dve godine rada dobili izvanredne rezultate koji mogu na globalnom nivou značajno da snize cenu biodizela i doprinesu njegovom korišćenju kao biološkog nasuprot fosilnim gorivima.


- Mikroalge su već prepoznate od najvećih naftnih kompanija kao moguća budućnost, pored električne energije. U Sjedinjenm Državama ulažu u istraživanja mikroalgi - kaže Spasojević u razgovoru za Tanjug.

... LINK
 
Kažu da je ove godine u Americi posejano 3% više kukuruza nego lane i da je sadnja počinje sve kasnije.Misle da će rod biti manji nego prošle godine ali da će ga sa prelaznim zalihama biti sasvim ok.Tamo se 1/3 koristi za ishranu stoke, 1/3 za etanol a 1/3 za ljudsku ishranu i razne druge industrijske namene,lekovi...Najveći kupci su Meksiko,J.Korea,Japan...
 
U selu Banja na stablu kajsije rodile šljive -- izvor ekapija.com

- Dešava se to kod podloga na koje se mogu kalemiti različite voćne vrste. Na primer, šljiva i kajsija na podlozi koja je nastala iz semena džanarike, trešnja i višnja na podlozi divlje trešnje. Tako može doći do slučajnog rađanja dve voćne vrste na istom stablu, ali se to može i namerno kalemljenjem uraditi - objašnjava profesor Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Dodaje da je eksperiment sproveo u delo i na svom imanju, gde je kalemljenjem dobio stablo jabuke na kom ima crvene, žute i zelene jabuke poznatih sorti, ajdared, zlatni delišes i greni smit.

- Ovakvi primeri mogući su samo kao hobi varijanta, u komercijalnom voćarstvu nemaju značaja - napominje Glišić.

... LINK
 
Holanđani se vraćaju na poljoprivredu iz '50-ih, ješće hranu s "narodne farme" ---- izvor rs.n1info.com


Oko 200 porodica koje učestvuju u projektu "narodne farme" u Holandiji odlučuje šta će se na njoj proizvoditi, zapošljava seljake koji se brinu o proizvodnji, a članarina za učešće u projektu je 2.000 evra jednokratno i nedeljna nadoknada od 10 evra po osobi.


"Glavni cilj je da naši članovi jedu prirodne proizvode, gajene u blizini mesta gde žive i to na najodrživiji mogući način", rekao je Douev Korting, jedan od vođa farme blizu Bokstela u južnoj Holandiji.


Članarina je 2.000 evra jednokratno, a potom se plaća nedeljna naknada od 10 evra po osobi. Članovi zauzvrat dobiju hranu koju žele, lokalnu i sezonsku. Farma je od grada udaljena 10 minuta vožnje biciklom. Prostire se na 20 hektara i ima 15 krava, 20 svinja i 500 kokoši. Proizvodi se ono što kolektivno odluče članovi. Porodice svake subote dolaze na farmu, često biciklima, kako bi napunile torbe mesom, jajima, voćem ili povrćem.


Osnivač narodne farme Gert van der Vir kaže da je ideja da se sve vrti oko prirode, čak i kad se koristi moderna tehnologija.

....LINK
 
Suša u većem delu EU dovela je do usvajanja seta pomoći farmerima. Biljke su pod stresom zbog nedostatka vlage.

Zemlje članice EU usvojile su set mera kojima će se pomoći svojim farmerima da prevaziđu finansijske poteškoće nastale zbog nepovoljnih vremenskih prilika, pre svega suše. Glavni cilj je da se omogući nabavka neophodne hrane za ishranu domaćih životinja.

Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan izjavio je ovim povodom da je praćeno stanje u celoj EU, kao i da je kontaktirano sa svim člaicama kao i da je došlo vreme da se farmerima pomogne.

Pomoć uključuje direktna plaćanja, a 70 posto ovog iznosa biće uplaćeno farmerima do polovine oktobra. Kada su u pitanju sredstva namenjena ruralnom razvoju, farmeri će moći da obiju do 85 odsto iznoza čim početkom septmbra bude usvojen ovaj paket mera.

Predlaže se i da se za ishranu životinja kose i površine koje nisu za to namenjene kao i da se podstakne setva brzo rastućih useva. Takođe i da se dozvoli kosidba ovih useva ranije nego što je to uobičajeno kako bi se sakupilo što više hrane za životinje.

Ovaj paket mera službeno će biti usvojen početkom septembra.
https://agrosmart.net/2019/08/30/zbog-suse-eu-uvodi-vanredne-mere-za-pomoc-farmerima/

According to the European Drought Observatory, most of Spain and large parts of France and Germany are at some level of drought. Swathes of northern Norway and Sweden as well as Finland are also in drought, with much of the region at “alert” status – the EU’s highest level of drought, where vegetation stress from lack of moisture is visible. This month, Lithuania declared an emergency, with drought expected to cut its harvests by half.

https://www.courthousenews.com/eu-states-approve-drought-package-to-help-struggling-farmers/
 
Nazad
Vrh