Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U dvorištu Slaviše Vučetića iz Lozničkog Polja nikli su prvi plodovi banane, sedam godina nakon što je zasadio pelcer ove biljke koja uspeva u sasvim drugom podneblju. Stablo je sada visoko dva metra, a Slaviša kaže da su mu se već javljali trgovci voća koji su želeli da se dogovore oko otkupa prvog roda lozniče banane. Odgovorio im je da sve radi iz hobija i da u ovome ne vidi biznis nego razonodu i rekreaciju.
- Pelcer banane sam dobio od prijatelja Milana Kojića iz Gornje Ploče, a on od nekih ljudi iz Vojvodine. Pretpostavljam da joj je poreklo najverovatnije iz Grčke. Bila je malena, tek tridesetak centimetara, ali se sadnica brzo primila i počela da raste. Brinuo sam o njoj, čuvao je preko zime od mraza, umotavao slamom i plastičnim džakovima i, eto, ove godine stigli su prvi plodovi - ponosan je Slaviša.
Nada se da će do oktobra, možda i ranije, biti dovoljno veliki da se uberu, a kakvog će kvaliteta biti tek će videti. I sam se iznenadio kako je uspeo da održi južno voće u dvorištu koje samo pruga razdvaja od gradske vreve i prvih solitera.
...
U banana državi i treba da se uzgajaju banane.....E pa nama majmunima samo još banane fale
Ako je plan da Srbija do kraja mandata nove vlade bude u potpunosti spremna za ulazak u EU, onda će ova vlada morati da izmeni Zakon o genetski modifikovanim organizmima i dopusti promet GMO na teritoriji države. Dopuštanje prometa GMO uslov je za ulazak Srbije u STO, a članstvo u STO je preduslov za ulazak u EU.
Iako deluje da je ovo ekonomsko pitanje, ispostavilo se da je reč o par ekselans političkom pitanju o kojem vlast mora da se izjasni, a da pritom svoju poziciju ne ugrozi.
S obzirom na to da Srbija već 11 godina pregovara u članstvu u STO, i da godinama nije spremna da ispuni zahteve, kao i da su raniji pokušaji bili neuspešni, kao i da izmene zakona nisu ni na vidiku, jasno je da dosadašnje vlasti nisu imale političke volje da izmene zakon, verovatno pokušavajući da se ne zamere javnosti koja ima izrazito negativan stav prema GMO, ali verovatno i mnogim zainteresovanim stranama čiji bi interesi bili ugroženi.
Pitanjem članstva Srbije u STO bavi se poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom i u nadležnosti je Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, dok bi izmenom Zakona trebalo da se pozabavi Ministarstvo poljoprivrede. Zasad nije poznato kada će Srbija otvoriti ovo poglavlje.
Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, rekao je da Srbija može ovo poglavlje da otvori bez promene Zakona, međutim, ne može da ga zatvori bez članstva Srbije u STO, što podrazumeva omogućavanje prometa GMO.
- Iako izmene zakona nisu u mojoj nadležnosti, moram da istaknem da je pitanje GMO vrlo osetljivo i da se više od 90% građana Srbije ne slaže sa tim. Problem sa zakonom nije zabrana uzgajanja, već zabrana prometa. Postoji mogućnost da se promet dozvoli, ali da se postave takvi uslovi koji će promet praktično onemogućiti. Zato je neophodna javna i stručna debata, kako postati član STO a ne ugroziti sopstvene interese. Potpuno je deplasirano da Srbije ne bude članica STO i u društvu više od 160 zemalja, 25 zemalja pregovara o članstvu, a samo 13 zemalja nisu članovi - naveo je Ljajić.
...
Na zalost mi nismo narod a i nemamo takvo rukovodstvo koje se uci na tudjim greskama ,sto je najgore ponavljamo ih ili pravimo jos vece.
U julu mesecu u Rumuniji je donesen zakon da super,hiper,megamarketi moraju imati bar 51% domacih prehrambenih proizvoda na policama.
http://www.agroinform.com/gazdasag/...forgalmazasat-ez-segit-a-termelokon-28778-001
Lep primer zastite domace poljoprivrede, Srbijo ako neznas uci od drugih !!