Veštačko đubrivo

Odg: Veštak

Jeste, ali kada se redovno tako radi, "preklapa" sa kako bi neki rekli i to je to, i ja većinom radim tako jer retko kad sam u  ::novac:: situaciji da zaorem đubrivo u jesen, pogotovo ove godine.... ::lose::

imam ponudu za ruski AN od 1300 din. za dzak od 50kg. nisam ga dosada koristio ima vise azota u sebi ako mi neko moze reci preporuku na koliko kg po 1ha. bi trebalo da ga bacam otprilike normalno. napominjem da sam dosada isao sa kanom u zavisnosti od parcele od 300 do 400 kg

prvo - to je preskupo. an ima 33% azota. 2600/33=78.78 din po "jedinici" azota.
urea ima 46% a cena je 3000. 3000/46=65.21 din po "jedinici" azota.
to znači da je tvoj an skuplji 13% od ove ureje koja se kod mene nudi.
drugo, kolike su ti parcele i šta ćeš sejati?
kakvo je bilo đubrenje jesenas?

branko je napisao(la):
Veći deo tog đubriva će iskoristiti biljke tek sledeće godine...
A šta će se desiti ako npr. ove godine izostavim đubrenje sa fosforom i kaliumom samo da stavim ureu pred setvu ili an za prihranu..... a posle na jesen da zaorem veštak ( proteklih nekoliko godina uvek sam đubrio u proleće)

Nort Army, koji total koristite u soji?

Šandore, to se zove desikacija. Soja ubrzano sazri, pa je manji rastur zrna, jer mahune ne pucaju. Tako kaže teorija... U praksi nisam probao mada sam hteo ove godine, ali mi ponestalo para kad je trebalo da se kupi desikant, Reglon - mislim da se tako zove.

ako se ne varam glifosav za sve-kao total

par dana pred zetvu soje kad je najveca zega,a zrno najpunije se presprica i soja se osusi(a zrno netaknuto hemijom)maune ne ispucale i tad je prinos oko 1-1.3meter po jutru veci

Taman dovoljno da se otplati total i špricanje a još nešto i ostane...

To je isplativo na velike površine.

Dal' bi meni to vredelo pokušati sa graškom?

šandor je napisao(la):
branko je napisao(la):
A šta će se desiti ako npr. ove godine izostavim đubrenje sa fosforom i kaliumom samo da stavim ureu pred setvu ili an za prihranu..... a posle na jesen da zaorem veštak ( proteklih nekoliko godina uvek sam đubrio u proleće)

ništa..ono što si đubrio proletos "odradiće" posao za ovu godinu. sasvim je svejedno da li ćeš za dogodine baciti ove godine u proleće ili na jesen...

tarana je napisao(la):
šandor je napisao(la):
branko je napisao(la):

ništa..ono što si đubrio proletos "odradiće" posao za ovu godinu. sasvim je svejedno da li ćeš za dogodine baciti ove godine u proleće ili na jesen...

Potpisujem.

Najbolje bi bilo da uradiš analizu zemljišta.

@branko pa vidi mi sejemo do 6jutara soje i ne prskamo je ne isplati nam se,a i nema se vremena,zemlja je sekundarna,ali ko ima bar 10kj vise nego da se isplati em ocisti njivu,em poveca prinos
tako radi vecina koji imaju 10 i vise jutara

Reče ja da sam hteo ove godine da probam to sa totalom, ali nestade para u nezgodno vreme...
A i soja je na nekim parcelama bila takva da bih ulaženjem sa traktorom samo napravio štetu.

vidi vec sam pricao da je cifra od 30kj pa do nekih 150kj koju moze da radi jedna dobra porodica i sad...
ti ljudi seju soju na 70(jer imaju masine za kukuruz) tu ustede,ne plate setvu,malko ostane na totalu i eto nakupi se po malo

SOJAPROTEIN-PRODAJNE CENE I USLOVI ZA ĐUBRIVO

Za keš:

N :p : K ----450 e/t + PDV mesečna kamata 0,8 %
UREA --------370e/t + PDV mesečna kamata 0,8 %
AN ---------280 e/t + PDV mesečna kamata 0,8 %

Količina(t) Vrsta đubriva Pšenica(t) Kukuruz(t) Soja(t) Suncokret(t) Ulj. repica(t)
1 15:15:15 4,00 4,40 1,70 2,20 2,10
1 UREA 3,50 4,00 1,50 1,80 1,70
1 AN 2,60 3,20 1,20 1,40 1,30

Pa ko voli nek preračunava :ppozdrav:

dosta je skupo ::lose:: može da se nađe an za 2200 din, uree 3000 din, npk za 4000

@ branko

Nisam siguran čije je to sam u četvrtak svratio u zadrugu da vidim ima li šta novo i tu tabelu su mi pokazali.Proveriću pa ću napisati.

@ šandor

To je ponuda pa ko voli nek izvoli.Sojara nikada nije bila najpovoljnija ali je uvek imala neke ponude i varijante.

yebi ga..ne znam ni sam...jesam guglao u nameri da nadjem cene djubriva iz 2006, jer bi cene trebalo da su ove godine iste u dlaku! u ponudi na sajtu je i psenica iz 2007. cena odgovara sadasnjoj...
na sajtu fertila je cenovnik iz septembra... nigde ne mogu da nadjem nista aktuelno i to me zifcira...
i dalje sam ubedjen da je cena od 24din+pdv na produktnoj berzi rezultat neke ranije isporuke i da djubrivo ne bi smelo da bude skuplje od 25din kad stigne do nas...
vreme nabavke se blizi pa me fata neuroza...
dodatno me zivcira sto ne vidim nikakvo svetlo na kraju tunela.
najgori scenario je da ulozimo lovu sad (sto moramo) a da se kriza u drugoj polovini 2009 produbi i da cena nase robe jos padne...bolje uz djubrivo da kupim i pajvan...

Bio sam u neke poljo apoteke, ljudi ovo je ludnica. :zli:
npk 0:20:10 .......7258din
npk 5:18:12 .......7104din
npk 11:52:0 .......8480din
druga apoteka
npk 15:15:15 .....2950din
urea ruski ...........2950din
treća
npk 8:16:24 .......4560din
npk 15:15:15 .....4560din :udri: :udri: :udri:

Nazad