Valjanje zemljišta

Vec duze vreme svracam na ovaj forum da ukradem po neku ideju.Pa evo i malo da se oduzim sa mojom mozda nekom i pomogne.Radna sirina je 2.9m.A napravljen je od plinskih boca.
fz9f2r.jpg

metalkonstrukt je napisao(la):
Vec duze vreme svracam na ovaj forum da ukradem po neku ideju.Pa evo i malo da se oduzim sa mojom mozda nekom i pomogne.Radna sirina je 2.9m.A napravljen je od plinskih boca.
fz9f2r.jpg
kolko vidim prilagodjavanje terenu nije moguce jer su valjci fiksni

Au majku nevidim dobro. :sta: Sad kad sam se zagledao vidim da kopira teren. Danas sam našao jednu veću okruglu cijev, pa će ako bude vremena i kod mene pasti jedan valjak.

Ma uzmes one velike plinske boce i napravis valjak sa tri boce
Post je spojen: [time]1271092460[/time]

metalkonstrukt je napisao(la):
Jel može još koja slika iz drugih uglova? Neinteresuje me broj telefona, nego detalji kako su valjci okačeni na ramu....

Valjak je punjen vodom a kopira teren pomocu lanaca. Najbitnije je tu polozaj i duzina lanaca da nebi udaro od nosace i klatio se prikilom nosenja.Evo jos nekih slika koje sam iskopo na kompu mozda se bolje vidi.
23maqf9.jpg

Evo i mog valjka, ručni rad, sve ja uradio. Cijev kupio od 3m, fi280 čini mi se, širina valjanja je 2.2m a transportna širina je 2.5m. Nisam mogao šire jer su kod mene putevi zeznuti, sve usko i medje, ograde, drva na sve strane, pa sa širim od 2.5m nema šanse da se prodje. Ram napravljen od kupljenih kvadratnih profila, sav materijal me izasai 120E+elektrode i brusne ploče=150E.

Ležajeve sam udesio od nekakve industrijske prikolice koju sam našao na otpadu i razvalio macolom. Uzeo sam cijelu osovinu, sredinu izrezao i od nje napravio nosač za cijeli valjak, a ostatak je prikazan na slici:

10wqh3t.jpg

Zatvarač sam napravio od felge od Golfa 2 kojoj sam izvadio srce:

douuza.jpg

2j3o5c9.jpg

Potom sam zavario lezajeve za zatvarač:

205b80.jpg

A njih za cijev:

2lub3mo.jpg

Potom je slijedilo pravljenje rama i na kraju farbanje.

fk5xjs.jpg

dwwho8.jpg

Ovdje je na slici prikazan i mehanizam za drzanje mašina koji sam napravio kako fergo ne bi morao da drzi masine hidraulikom tokom transporta:

2hekjdh.jpg

14ljb07.jpg

11mes7b.jpg

I na kraju, evo ga i ofarbanog. Ono gore je višak cijevi koji mi je ostao (80cm), napunjen je betonom i sluzi da poveca masu. Sama cijev valjka je prazna, ali je cijeli ram napunjen pijeskom. Napravio sam i čep za sipanje vode ili ulja, ali ne treba mi, tezak je oko 350-400kg.

qssj76.jpg

15879j8.jpg

Inače, poluge sam ojačao 16x16 profilom jer su se otvori na kojima ih hidraulika dize bili razjedeni, pa sam se na taj način obezbjedio od eventualnog lomljenja ili krivljenja. Rupe sam doveo na pravu dimenziju jer sam ih gotovo skroz popunio varom i potom izbušio i oborio ivice.

14ceal3.jpg

2lkz2tx.jpg

Malo zapostavljena tema... dok ne zatreba :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Posejao sam jecam u petak , rucno jer je bilo nemoguce uci sa sejalicom za zito, pa sam izdrljao jednom uzduz, a jednom popreko, i uhvatio me mrak, nisam stig'o da povaljam...

Danas je 5ti dan i jecam pocinje da klija...pitanje glasi: da li da povaljam sutra, da li cu da mu naskodim?

Šta ste utvrdili, da li je za prolećno valjanje (posle setve kukuruza u tanjiranu zemlju) bolje koristiti kembridž ili ravan valjak?

E jesi dosadan,pa bilo cime da ga povaljas,nece mu skoditi!
Nije on nova mlada da mu za sve piris u d**e!

Zemljište je dosta naklobučeno.Mrazevi su nadigli zemljište.Propadaju noge u pšenicu ,a stari su rekli kada se to dešava valjanje je obavezno.Sutra još bacanje veštaka pa onda valjanje svih mojih površina pod pšenicom.

Nazad
Vrh