Uzgoj paprike -opšta tema

• Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
To što trips više napada na sušnim godinama na otvorenom polju znači da nevoli kišu. Mislim kada bi se navodnjavala paprika pištoljima da tripsa nebi ni bilo.

Dicarzol grcki, samo skup 300 gr za 30nari 8000, al mora i kroz sistem nesto da ide nece samo odozgo, dok je postojao radar njega pustis kroz sistem i resis sve insekte, tripsa unisti samo tako.

Послато са 22101316G помоћу Тапатока

Izgleda da vi i nemate velikih problema sa tripsom kad tako lako spada jednim pustanjem kroz sistem i jednim prskanjem. Dodite kod mene u augustu sa kamionom insekticida, i ako skinete trips sledi velika nagrada, ja to zadnjih 10 15g nisam uspio, i ne samo ja već ogromna većina proizvođača. Svake godine dosta ljudi odustaje da radi papriku u plasteniku upravo zbog tripsa. Neki su ove godine ubacili predatore ali se žale da nije dobro i da opet ima tripsa.

tripsu pogoduju topla leta jer se kao i svi insekti razmnozava na toplo a ne na hladno.zima je bila pretopla.skoro ga je nemoguce unistiti.ko kaze da ga je unistio jednim prskanjem ili kroz sistem nezna sta je trips i kakvu stetu nanosi.sorte paprike kao sto je belo uvo su veoma osteljive i viroza ih lako zakaci...taj grcki dikarzol je ista akt materija kao i nas pa nevidim sta moze bolje...hlorpirifos kroz sistem da ubije lutke koje su na zemlji obavezno ali kad se zlihe potrose bice i to zavrsena prica...nikola gde si nasao taj turski laser...ovo sto ti uvija vrsni list je vaska grinja ili trips.neko dejstvo na trips ima i konfidor etiol lambda cihalotrin fastac...i trazi prskanje 4 dana uzastopno.strucnjaci agromarketa tvrde da folijarno exalt i exirel a verimark kroz sistem resava stvar.jos nisam cuo nekog da je to odradio i uspeo,mislim da je to ssamo njihova propaganda za te preskupe preparate...

Neznam koja vajda i hlorpirifosa kroz kpk ako je folija, ostaje prostor između folije za lutke koji nije pokriven, teška i skupa je ta borba. Moralo bi se raditi prskanje biljke nekoliko dana raznim preparatima i prskanje cijele površine zemlje zemljišnim preparatima, to je mnogo skupo i mučno i ako bi uspjelo bilo bi kratkotrajno. Definitivno svijet nije našao još pravo riješenje za trips.

Neznam koja vajda i hlorpirifosa kroz kpk ako je folija, ostaje prostor između folije za lutke koji nije pokriven, teška i skupa je ta borba. Moralo bi se raditi prskanje biljke nekoliko dana raznim preparatima i prskanje cijele površine zemlje zemljišnim preparatima, to je mnogo skupo i mučno i ako bi uspjelo bilo bi kratkotrajno. Definitivno svijet nije našao još pravo riješenje za trips.
ja pricam o proizvodnji bez folije,mada slicno je i sa folijom on tuce i gasno.slazem se da je kratkotrajno i neresivo.cilj je smanjiti brojnost u trenutku kad zamece rod kako nebi nastale pupave paprike tj viroza...

Ja sam mjesec dana posle sadnje fasovo sa virozom, tada nije bilo tripsa ali je bilo grinje, do sada počupao sam oko 30% biljaka.

Nazad
Vrh