Ta paprika je ultra-mega-giga , spram moje.
Moja paprika je u stiroporskim kontejnerima od 2.5cm prečnik.
Ti si ,vidim, pikirao u veće saksije.
Medjutim, problem je što kod mene nije uspelo čak ni da iznikne.Govodim o Smederevskoj Palanci / Palanačko Čudo od 60dinara kesica.
Svih 150 semena sam zasadio...NI JEDNO JEDINO..do sada nije niklo.
Ajde.,.,da je jedno ili 17 niklo..medjutim..nije nijedno seme niklno..kao da sam sejao na 50cm ispod zemlje,
Na kesici mena nijedna sugestija kako se sadi..pa sam, zasadio na 2cm.
Ono što sam ja zasadio 25. marta..do danasnjeg dana nije pokazalo zadovoljavajuće rezultate.Kupio sam zemlju u apoteci (mislim na zemlju za ceće..tretiranu i deklarisanu kao povoljnu za rasad).Obezbedio sam temperaturu.Što je pisalo na kesicama za rasad, to sam i ispoštovao.
Na kesici semena od SMEDEREVSKOE PALANKE nema baš nijedna jedina informacija šta i kako treba raditi sa semenom (verovatno ljudi iz instituta predpostavljaju da seme kupuju uvek isti veterani, pa nema potrebe navoditi za svaku biljku, posebno, na kojoj se dubini sadi,koji je razmak izmedju biljki, medjuredni razmak i sl.. i sl. )-.-.--tako da...sve sam to uporedio sa F1 SUPERIOR paradajzom (Maraton) i shvatio da stvari ne stoje baš tako sjajno, reklame što se tiče.
A što se tiče kesice i deklaracije..ne budimo deca
, pa to sam prvo pogledao.
Evo,..i to ću explicirati..dakle,da ne dodje do zabune:
Kesice od 1gram koje sadrze oko 150 semenki su deklarisane do 2015.godine..to je što se SUPERIOR semena tiče.
Ista ,SUPERIOR, semena od 5gr..(to je oko 400 semena)..su deklarisana na 2014.godinu..mislim da je bio Septembar,kao krajnji rok.
I sad..sta uraditi, kako to shvatiti ..kao markentiški potez?
Kupite 150 semenki..SUPERIOR vam garantuje da je klijavost,..recimo.. 95%.
U praksi..ta klijavost, pod optimalnim uslovima, bude 50%.
Što se tiče semena deklarisanog za 2015.godinu, nisam probao, jer unapred..čisto deduktivnom metodom, mogao sam da izvučem premisu..da čim je klijavost semena iz 2014.godine bila 95%, znači da će klijavost semena iz 2015.godine biti ,recimo.., 80%, što u praksi znači oko 20-30%.
To je realnost.
Svi, koji se jave i demantuju..jasno je za koju semensku kuću rade.
Ovo gorovim iz ličnog iskustva,..jer sam iz svog džepa izvadio 550dinara za SUPERIOR Maraton paradajz,a dobio sam čistu matematičku predpostavku..kada sam počeo da preračunavam..shvatio sam kako Dr. Ivo Djinović razmišlja.
Ne poznajem čoveka..ne poznajem nikoga,.,.samo sam u njihov budžet uložio 550dinara, za ovu godinu.
Za narednu..teško.