Meni su bili stručnjaci firme enzazaden njih 8, pratili su novo sjeme paprike koju su posadili kod mene, i za bolesti korijena mi preporučili da radim Trianum gljivice, ali od rasade i do kraja augusta. E sad i ja sam se nadavao dosta para za koje šta i često džaba. Vazda stručnjaka koji kao nešto znaju a ništa od toga. Ja ove godine poslušao opet struku pa ubacim na 3000m2 predatore za trips. I bilo je to dobro što se tiče tripsa, ali krene smrdibuba od prve berbe. Šteta je krenula od druge berbe pomalo, da bi treća bila katastrofa. Nabave oni meni nim ulje kao bio proizvod jer nesmijem hemijom zbog predatora. I uradim dva prskanja u roku 10 dana a smrdibuba sve više. I juče odlučim poprskati sa kopijom karate zeon i time sam pobio i predatore. Eto to je struka koja je polovična nedovršena. Ja ću probati sledeće godine Trianum najvjerovatnije, ionako sam dosta para bacio pa da i to probam jer je inače paprika postala veoma veliki upitnik za proizvodnju.
Citam malo unazad, pa vidim za smrdibubu. Mi smo imali jednu zasitarku koja nam je preporucila da koristimo Epin ekstra za smrdibubu (da, znam da nije za to, ali navodno nesto u njemu smeta smrdibubi, pa ne slece na te plodove koji su tretirani).
Sto se tice tog zutila nasao sam neku studiju da izazivaju larve cikada koje u prolece krenu da izlaze iz zemljista, i na putu ka povrsini svaku korenovu dlacicu koju gricnu prenose virus (ako je cikada zarazena). To se desava krajem maja, pocetkom juna, i manifestuje se od polovine do kraja juna (i tacno tako se i pokazalo da sto kasnije se sadi, manje zutila ima).
Lek za cikade bi bila hladna zima, da pobije larve u zemlji, ili mozda (ovo je vec moje misljenje, ne znam da li je neko probao) pustati neki insekticid kroz kpk u tim kriticnim fazama kraj maja-pocetak juna. Ne znam koji bi insekticid mogao biti efikasan, ovako na prvo razmisljanje mi pada na pamet hlorpirifos, ali njega vise nema, tj zabranjen je.
Jos jednu varijantu za bolesti sprovodnih sudova koju sam nasao je upotreba giberelinske kiseline. Mi je koristimo u jabuci za diferencijaciju pupoljaka, deobu celija i ne znam sta sve ne. U studiji pise da ne moze da izleci papriku, ali drzi sprovodne sudove cistim i otvorenim duze, i paprika ispoljava manje simptoma, i duze ostaje zelena, pa iznese kakav takav rod.
Eto mala tema za razmisljanje, jer izgleda i tebe muci to zutilo u paprici kao i mene.