Ursus

I tu gledao i tu je najstariji 85-to, a i nema još oznaku B pored.

Na njegovu originalnu poteznicu nećeš moći zakačiti jer ona "šeta" gore dole,treba ti ili fiksna poteznica ili samo da je rotirajuća (okretna).

Poslednja izmena:
Imao sam u planu da ju zavarim da nemoze da živi gore - dole samo me muci dali je dovoljno jaka da se na nju osloni tandemka od 7 tona

Neznam sta da ti kazem druze za Ursus C-360 i tandemku od 7 tona..... Malo ta konbinacija ne ide zajedno.. U mom selu ima covek tandemku od 7 tona i vuce je sa Johan Deere od 90ks i ta tandemka mu je svu kuku pkrivila.... A kad prodje putem taj traktor samo cupka od napred... Za mene je to preveliko opterecenje na traktor....

Imao sam u planu da ju zavarim da nemoze da živi gore - dole samo me muci dali je dovoljno jaka da se na nju osloni tandemka od 7 tona

Kad već radiš prikolicu,onda uradi i poteznicu namenski za nju,nemoj ovu zavarivati, tandemka ne vrši toliki pritisak na rudu kao jednoosovinka,a što se tiče 7 tona vući će je ursus bez problema,ali ne na duže staze.

Pozdrav kolegama.Imam pitanje..Imam ursuz360,prilicno star,mozda negde 80 godiste.Sad mu upravo pokusavam srediti kocnice,sam.Ovde kod mene majstori ovdasnji ili neznaju ili vrdaju da rade ursuza,a i jedan majstor mi ga je vec radio,ali nisam zadovoljan.Tako da sam ovaj put resio to sam ra uradim.Pa ako moze malo pomocu kad zapne.Sada konkretno kao sto sam pomenuo radim kocnice i rucnu,ali pre svega noznu.Rucna mi nije nikakav problem,ali nozna pomalo.Sve sam poskidao,mada samo sa jedne strane.Stanje je sledece.Obloge su u ocajnom stanju.Jedan od dva je vise pojedena od druge,mada obe moraju da se menjaju,sto nije problem.Skroz su nekako kao trule.Kupio sam i nitovacu ih.Primetio sam kada je bio onako sastavljen da jedna strana sa drzaca sa oblogom,leva malo zapinje kada se napne.Nece da se vrati bas lako u leziste,kao drugi.Dalje.Klip koji gura te drzace sa oblogama mi nekako nije normalan.Jedna strana je primetno izasla napolje dok je druga skroz uvucena.Sto navodi na zakljucak da je unutra zapekao.E sada uopste problem sa tim noznim kocnicama je bio sto mi blokirju tockovi.Dal je to do tog klipa?I dal da kupim drugi il da se zezam da ga cistim ,menjam gumice i sl.?I opste pitanje,zasto uopste blokiraju te nozne kocnice kod njih?
Izvinjavam se ako mozda ima nesto o ovome u temi,stvarno je poprilicno dugacka ,a nemam bas vremena da je celu listam.Unapred se zahvaljujem.Pozdrav

ako mislis da imas kocnice moras da yamenis semeringe na poluosovinama,cilindre, paknove nove,obrada dobosa ,obloge za rucnu.svaka budzevina nosi veliki rizik da rasturas ponovo sto nije bas lako

Pozdrav kolegama.Imam pitanje..Imam ursuz360,prilicno star,mozda negde 80 godiste.Sad mu upravo pokusavam srediti kocnice,sam.Ovde kod mene majstori ovdasnji ili neznaju ili vrdaju da rade ursuza,a i jedan majstor mi ga je vec radio,ali nisam zadovoljan.Tako da sam ovaj put resio to sam ra uradim.Pa ako moze malo pomocu kad zapne.Sada konkretno kao sto sam pomenuo radim kocnice i rucnu,ali pre svega noznu.Rucna mi nije nikakav problem,ali nozna pomalo.Sve sam poskidao,mada samo sa jedne strane.Stanje je sledece.Obloge su u ocajnom stanju.Jedan od dva je vise pojedena od druge,mada obe moraju da se menjaju,sto nije problem.Skroz su nekako kao trule.Kupio sam i nitovacu ih.Primetio sam kada je bio onako sastavljen da jedna strana sa drzaca sa oblogom,leva malo zapinje kada se napne.Nece da se vrati bas lako u leziste,kao drugi.Dalje.Klip koji gura te drzace sa oblogama mi nekako nije normalan.Jedna strana je primetno izasla napolje dok je druga skroz uvucena.Sto navodi na zakljucak da je unutra zapekao.E sada uopste problem sa tim noznim kocnicama je bio sto mi blokirju tockovi.Dal je to do tog klipa?I dal da kupim drugi il da se zezam da ga cistim ,menjam gumice i sl.?I opste pitanje,zasto uopste blokiraju te nozne kocnice kod njih?
Izvinjavam se ako mozda ima nesto o ovome u temi,stvarno je poprilicno dugacka ,a nemam bas vremena da je celu listam.Unapred se zahvaljujem.Pozdrav

Moj ti je savet ako već radiš ,onda sve novo,pogotovo ovi delovi u točkovima.Znači obloge pakni,ako nije oštećeno i telo,obrada doboša,nove cevi za ulje,oba klipa u točkovima,opruge obavezno ako su malo razvučene od starosati one ne vraćaju pakne i dolazi do blokiranja kočnica.Prednje klipove rastavi ,pregledaj gumice, male klipove,opruge,ako nešto nije u redu,menjaj.Ja sam sebi tako radio i evo već 15 godina ne diram ništa.

Fala ljudi na tako brzom odgovoru.I meni je to palo napamet.
Nego da li moze bez te obrade jer sam malo tanak sa parama?Ili mora i to?
A cinimi se da nisu osteceni,pogotovo gde su gurtne od noznih kocnica.
Do sada sam uzeo skoro vecinu.I ovo sto mi je ostalo nije mnogo,al samo obrada mi pravi problem.

Pa ne moraš,ali ako baš dobro izgledaju tj.ako nema "brazdi" ,obloge pakni će se vremenom uklopiti,mada je bolje da se odradi kad već i to radiš jer će nove pakne bolje da legnu,mislim da strugar za taj posao ne sme da uzme preko 1000 din.

Spoljni krug dobosa za rucnu kocnicu cinimi se da ima vrlo male brazde,ali nemogu dobro da vidim jer ima neke kao smole po njemu(malopre sam gledao).A unutrasnji obod dobosa za noznu se beli kao mleko,bar koliko sam ja video.Ne primecuju se ikakve brazde.Ali rucna mi nije toliko bitna koliko nozna.Ona ce da hvata dovoljno,a i ona gurtna za nju je drugacija,cini mi se da dopusta deformacije pa ce se prilagoditi..Ali cinimi se da moze da prodje i ovaj za noznu.Ali ako budem imao novca mozda cu i da obradim i to.Videcu.
Hvala jos jednom.Sad lakse mogu da odlucim.:osmeh:

Kada radis menjaj obavezno semering poluosovine i nove cilindre sto kvalitetnije nadjes a i tad ih rastavi i pregledaj gumice itd . Dalje sto se tice blokiranja i paljenja kocnica kada skines pakne obavezno izturpejisi rupu gde ulazi stift oko koga seta celjust jer tu zna toliko da zapekne da celjust ne mozes bukvalno da maknes . Sto se tice obloga najbolje je zamenuti nove jer stare su sigurno popile malo ulja a i nije to neka stavka naspram posla koji se radi da ne moras ponovo 2 3 dana sarafati .

Semeringe hocu da menjam.Cinimi se da ima tri neka gumena dela koja idu na poluosovine.Verovatno oni zajedno cine semering.I ovo ostalo obavezno ima da postelujem jer mora to lako da seta.Malo cu i tovatne masti na osovinice oko koji se setaju gurtne da namazem.Ali ne mnogo da ne bi otpadala mast ,vec vrlo malo,cisto samo da bude vlazno.

Ponovo imam jednu sumnju.Kupio sam sve nove delove.Medjutim kada sam nove gurtne sa oblogama stavio,javio se jedan problem,a koji mozda i nije problem.Naime kada sam to nabacio na osovinicu primetio sam da gurtna ima lufta,tj.klima levo desno.U stvari ona ide do jedne strane onog utora na gornjoj strani do klipa sto je ok,ali na drugoj strani taj utor prelazi.Tako da se recimo logicki javlja problem ako klip izbaci gurtnu dalje od tog utora ili klizaca onda moze da se desi da se ona pomeri vise i pri vracanju udari o taj utor i tako se nevrati do kraja.Mada mislim da klip ne izbacuje toliko gurtnu.Radi se o jednom santimetru ili mozda santimetar ipo.Jer pri postavljanju gurtna ona ne ide skroz do kraja tog utora,sto bi bilo logicno,vec plice od polovine.Tako da mi izgleda moguce da je izbaci van.To je inace bezveze odradjeno.Ako su vec stavili utor trebali su da ga ostave duzi tako da gurtna do makimuma svog izlaska ne ide van njega.Da napomenem da nisam nista dirao otvor na gurtni gde ide onaj klin.
Zato me muci pitanje,dal ce to da se desi,to izbacivanje van,ili nece tj.dal je bitno?
Nadam se da sam objasnio donekle.nemam sliku da pokazem konkretno sta mislim.
Unapred hvala i pozdrav.

- - - - - - - - - -

Evo pronasao sam sliku sa neta.Znaci onaj deo sto je obelezen crvenom strelicom.Tu bez federa probano gurtna izlazi van tog ramena,taj deo gde pokazuje strelica.A kada je van cela gurtna klima i sa ove ovamo vidljive strane dodje iznad ovog klizaca i udari u njega.Dal zbog toga moze da zaglavi gurtna ili uopste ona ne izlazi van tog dela tj,klip je ne izbacuje?
Evo slike

Ne određuje tebi klip koliko će izaći gurtna ,nego doboš,njegov unutrašnji prečnik treba da je 1-2 mm veći od prečnika gurtni kad su ovako sastavljene,tako da gurtna nema šanse da izlazi više od 2mm i kad se potroše obloge neće ići preko 5 mm.

Nazad
Vrh