Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Čitao sam postove iz 2012. i 2013. kada ste pisali o mašini za mljevenje šljiva (odvajanje košpica). Sve su stari linkovi i slike se ne vide. Da li neko ima crtež po kojem je pravio mašinu? Hoću sebi da napravim ali nemam nacrt...
Dosta Vas mi je slalo pp za skice cerupaljke a posto sam unekoj guzvi evo samo malog uputstva i skica kako se pravi. Masinica je veoma prosta a mnogo pomaze kada se kolju pilici. U podforumu Zivinarstvo u temi Cerupanje pilica sam vec pisao o tome a ima i nekih video zapisa kako rade cerupaljke.
Cerupaljke se veoma lako prave i potrebno je pola bureta od 200l (najbolje ako je pocinkovano) i stara ves masina od koje se koristi zadnji deo koji slu`i za postavljanje bubnja. Koriste se dva trokraka dela sa zadnje strane masine i remenica.Jedan trokraki deo je sa vratilom na koje se postavlja remenica a drugi trokraki deo je sa kucistem i lezajevima. Na deo sa vratilom se sa tri vijka povezuje kruzna ploca debljine 5mm ciji je precnik za 100mm manji od unutrasnjeg precnika bureta. Ploca se kruzno (4 do 5 koncentricnih krugova na svakih 100mm jedan od drugog ) izbusi rupama za par mm manje od pre~nika guma . Gume mozete naci na svakom vasaru ili cak naruciti postom od proizvodjaca iz okoline Indjije ili Pazove i kostaju 20tak dinara komad. Drugi trokraki deo sa kucistem se pomo}u vijaka veze za bure .Bure po oboru takodje izbusite u nekoliko nivoa opet na 100tinak mm razmaka izmedju redova ( 5 ili 6 redova ). Va`no je da se prvi red guma skrati za nekih 20mm I postavi ispod nivoa vrha guma na kru`noj ploci da ne bi propadale noge od pilica kad se cerupaju. Na bure postavite tri nogara od cevi 20x20mm a pored postavite nosac na koji se postavlja motor. Motor moze biti snage od 0,75kW (moze i od mesalice za beton ako se ne koristi ) a remenicom na motoru regulisete broj obrtaja kruzne ploce koji treba da bude izmedju 150 i 250 o/min. Da bi dobro radila vazna je temperatura vode za surenje koja bi trebalo biti od 65 do 70 stepeni i u njoj ih drzati od 5 do 10 sekundi.
Skica je uradjena na brzaka u Paintu ali moze da posluzi.