Upotreba Totala u obradi zemljišta u voćnjacima - da ili ne ?

Poponac je jako zilav korov,a glifosati za njega idu sa maksimalnim preporucenim kolicinama.Proizvodjac kaze 6-8 litra po ha,ukoliko si isao dosta manjom koncentracijom,moguce da je to razlog sto je preziveo.I jos nesto,poponac je najosetljiviji u fazi cvetanja,te se tada i preporucuje ovaj tretman.
 
Dali smem sa totalom da idem medjuredno posto idem sa ledjnom prskalicom a zasad mi je Jako mlad iz 2013 jesenja sadnja i koji bi mogo Jos preparat da koristim za unistavanje trave od sasnice do sadnice msm total Bas nebih do njih da dodje svaki savet dobro doso hvala
 
Moraš jako da paziš da ga vetar i slično ne zanese na koru ili list sadnice. Ja znam kad moj otac prska a vetar je neprimetan ali u mom smeru, osetim smrad preparata desetinama metara dalje, a prska leđnom držeći štap nisko pri zemlji.

Drugo, glifosav je dokazano kancerogen a zadržava se u zemlji godinama i posle se unosi voćem i povrćem u organizam odakle ga je jako teško izbaciti. Tako da ja glifosav koristim samo uz žicu na placu a sve ostalo kosim, tanjiram, freziram, okopavam...
 
Total se ne sme koristiti u zasadima Voca mladjim od 4 godine. Karenca Totala je 35dana. Ja sam bio prinudjen da prskam mlade zasade totalom i nisam imao nikakvih problema pazio sam da otrov ne dotakne koru sadnice. U vocu ga koristim samo zbog suzbijanja pirevine, total je jedini lek protiv ovog korova...
 
Pozdrav.

Na maloj parceli od nekih 10-ak ari mi je želja da podignem voćnjačić za potrebe porodice i svojih bližnjih. Voće bi bilo raznoliko, sa što manjom upotrebom hemijskih preparata. Sadnja voća je ove jeseni.

Deo parcele sada je pod kukuruzom, a uz njega, možda neka 2-3 ara, je vrlo dobro rodila ambrozija. Dobio sam savet da to "rešim" totalom. Pošto sam apsolutni početnik, intersuje me kako, to tretirati? Da li će total štetiti kukuruzu, da li da čekam da kukuruz prodje? Da li možda postoji neki drugi, prirodniji način da se rešim ambrozije?
 
Ambroziju pokosi samo sa rotacionom kosom posto kontam da je velika kao metla a ako me manja zaori sa totalom ces je samo osusiti i opet ce morati da radi kosa
 
Za ambroziju postoje dva načina suzbijanja. Ili total pre nego što formira seme ili stalno košenje do zemlje. Poenta je da je moraš stalno uništavati i to pre formiranja semena jer ako se usemeni onda je to sve što radiš uzaludno.
 
Naravno , ako si u mogucnosti da je pocupas svu jos bolj nego kosenje .. Ali jedno je sigurno,sta god da joj radis ,nikad je se neces resiti ,to je bar neko moje iskustvo, a probao sam i da cupam i da kosim i da prskam ,u poslednje vreme je uvek ima i to sve vise
 
Pozdrav ljudi
Potreban mi je savet,da li neko ima iskustva u unistavanju trske,usev bila psenica,pokosena i sad je trska nekih 20cm... Sa koliko totala prskati i u kojoj fazi prskati?
hvala
 
Pozdrav dali mi može neko reći kako da Razrijedim-Rastvorim GARLON 3-A koliko ml Garlona ide na Litar Vode bio bih vam vrlo zahvalan na brzom odgovoru u naprijed Hvala
 
@Novi.P
Garlon 3-A za unistavanje zeljastih i drvenastih korova ide u kolicini 3-5 litra po ha,ili 30-50 ml po aru,a utrosak vode 4-6 litra.Ukoliko se tretiraju panjevi liscara,onda se isti premazuju (ili prskaju) rastvorom Garlona i vode u odnosu 1:5 za cer i hrast,a 1:10 za ostale liscare.
 
Ovako ja imam jednu manju povrsinu na kojoj se nalazi manje TRNJE koliko Garlona 3-A ide na 10L Vode to me interesuje molim te odgovori mi

- - - - - - - - - -

Ovako ja imam jednu manju povrsinu na kojoj se nalazi manje TRNJE koliko Garlona 3-A ide na 10L Vode to me interesuje molim te odgovori mi
 
Ovog proleća iskrčio sam jednu parcelu starog voćnjaka i od tada pa dosad pojavilo se mnogo mladara iz zaostalih žila, trenutno su od pola metra do metar visine. Ovih dana planiram da to rešim, pa da krenem sa kopanjem rupa, ali nisam siguran kojim redosledom.
Pitanje bi bilo : Da li da prvo isprskam totalom pa onda kasnije posečem trimerom (cirkularom) i da na kraju povadim iz žila, ili da prvo posečem pa onda ostatak isprskam totalom, pa na kraju povadim.? Znači, total pa sečenje, ili sečenje pa total ...
Total bih inače koristio prvi put, pa bi mi i neka preporuka u vezi njega dobro došla, tačnije koji bi bio dobar i efikasan za ovaj problem.?
Unapred hvala ...
 
U svakom slucaju prvo total pa kad ga osusi secenje. Jer ako prvo poseces na sta ce da deluje total.
Drugo je pitanje da li tako resavas definitivno problem. Po meni potrebno je prvo duboko oranje da se resis zila. Jer dok to ne uradis stalno ce ti izbijati mladari. A cak i da ne izbijaju truljenjem korena gljivica koja izaziva truljenje ce preci na novi mladi koren posadjene vocke i zaraziti ga. Znaci oranje pa vrlo detaljno skupljanje izoranog korena pre i posle freziranja pa tek kopanje rupa i sadjenje.
Ja sam cak 2 godine napravio pauzu posle vadjenja zasada madzarki i dao ljudima da seju kukuruz i jecam pre nego sto sam sadio. I iako su oni svake godine orali i frezirali i izbacivali koren ja sam posle dubokog oranja kao pripreme za sadnju sa parcele od 40 ari izbacio 30 dzakova korenja.
 
Plus šta je bitno, da ne sadiš voćke na mestu na kom je bila stara, upravo iz navedenih razloga. Najbolje bi bilo da formiraš nove redove tačno između gde su ti bili stari redovi, a kasnije narednih godina gde izbijaju mladari da ručno vadiš ašovom.
 
Sloba 31
Tako sam i mislio da je logičnije, ali s obzirom da nisam nikad ranije imao potrebu za ovim preparatom, nije sramota da pitam pitam.
Što se tiče žila, mislim da više neće praviti "veliki" problem, jer ovih dana ide čupanje panjeva pa oranje i freziranje. Trebao sam odmah to da uradim kad sam ih posekao, međutim sečene su 30.04, a kad sam sledeći vikend došao trava već beše do kolena. Inače u pitanju je jedan deo lepog ravnog terena koji je nekada davno bio jagodnjak i njega ću uzorati, međutim skroz okolo je obala (sklad, strana), tako da ću u tom delu morati da kopam ručno i da izbacujem ostatke žila, nema mi druge. Dobra okolnost je da nije bila Požegača (Madžarka) već C. ranka (iz doba Jure:osmeh:) zdrava, samo stara i beskorisna. Postaviću par slika iz dana kada su sečene, kako bih malo "približio" situaciju terena.
Hvala na brzom odgovoru i savetu ...:ppozdrav:

Oktopod
Da, tako ću nekako i raditi, ponegde namerno a ponegde i moram jer prethodne nisu imale dobar raspored.
Hvala ...:ppozdrav:

... ...
----------
PS : Kad sve završim i posadim postavljam slike, ono u fazonu "before-after" ...
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh