Ulja i maziva!

Ne podmazuje kako treba,nije dovoljno lepljivo valjda. Pobegne sa lanca, da tako kažem.
 
Iskreno i bez uvrede,ja mislim da je to glupost. Moze da podmazuje delove sa milimetarskom preciznoscu u motoru ali ne moze lanac na testeri. Ne treba od toga praviti preveliku nauku. Inace za lanac koristim najeftiniji sae30 koji kupujem na pijaci (150 din/l) ,ali uvek kad mi zafali sipam ulje koje sipam u traktor (sae 30) ili u auto (10W40).
 
Svakako da moze ali bolje je testerol,fam testerol u onom crvenom pakovanju kad uzmes medju prste razvlaci se kao vlakna ima vecu postojanost na lancu.Motorno cak iako izaberes pravu gradaciju naspram vremena je malo losija praksa jer ga vise kvasi nego sto ostaje na njemu...pretpostavljam da jedina mana je sto bi se lanac malo vise tegljio naspram testerola sa tim aditivima mada i ja sipam motorno jer mi je jeftinije.
 
I očekivao sam ovakav odgovor čim si pitao zbog čega. Da se uvredim, neću jer ne pišem napamet. Nisam napisao da ne može nego da nije dobro. Ustvari može i dobro je ako testeru ne koristiš nešto previše (sad sledi odgovor tipa napilao sam na desetine kubika) ili sečeš neko manje zahtevno drvo.
Sipao i ja motorno u nedostatku lancola. Na električnoj mi čak ni pumpica ne radi, pa sam napravio neki primitivni sistem podmazivanja na slobodni pad. I ide nekako jer je ne koristim za ogrevno drvo. Samo za neke bezvezarije.....
Ali kad sam video kako se lanac isteže sa motornim uljem a sa najjeftinijim lancolom ne, meni dosta. A još mi komšija (nije drvoseča ali mu je jako lepa cifra kubika drva prošla kroz ruke) lepo rekao nemoj to sipati. Kad malo razmislimo, pa zašto onda postoje ulja za razne namene? Sipajmo jedno u sve gde treba i teraj.
Da ponovim: Grunt moj savet ti je, nemoj sipati motorno u testeru, ali možeš. A svako neka misli svojom glavom i radi kako hoće.
 
(sad sledi odgovor tipa napilao sam na desetine kubika) ili sečeš neko manje zahtevno drvo.
Neces dobiti taj odgovor. ::namigivanje:: Secem hrast,cer,granicu,ponekad grab i bukvu (samo kad idem u nadnicu posto je u mom selu nema). Stavise,mozda si se cak i grejao sa drvima koja sam ja sekao posto odavde svi teraju za Vovodinu. ::namigivanje::

- - - - - - - - - -

Ali kad sam video kako se lanac isteže sa motornim uljem a sa najjeftinijim lancolom ne, meni dosta.
Ja koliko dugo ne koristim lancol meni bi se onda istegao lanac da skoro jos jedan mogu da sastavim. :haha:
 
Testerol je dovoljno jeftin, a čuva i lanac i vodilicu. U svakom uputstvu piše da se u nedostatku istog može koristiti motorno ulje, ali ne kao trajno rješenje.

Onaj ko malo radi može kupiti uvijek par litara testerola i kvalitetnog dvotaktola pa je miran cijelu godinu (mnogi i duže).
Ko radi profesionalno i godišnje pripremi par stotina kubika drva, a nema para za novu motorku i potrošni materijal neka se prestane baviti poslom jer je očigledno da se ne isplati.
 
Na dvotaktol nikad nisam stedeo trenutno oregon koristim ali vraticu se na motul 510...extra ulje i nije toliko skupo kad pogledas da je litarsko pakovanje...svo postovanje nasim kompanijama ali vidim da uglavnom imaju pakovanja od pola litra,tipa kad nisu mogli cokolade da poskupe smanjili gramazu da bi bilo pristupacnije kupcima.
 
Na ulju za mesavinu ne treba stedeti nikako,a za lanac i najobicnije najjeftinije sae 30 zavrsava posao isto kao lancol koji je skuplji.
 
Neces dobiti taj odgovor. ::namigivanje:: Secem hrast,cer,granicu,ponekad grab i bukvu (samo kad idem u nadnicu posto je u mom selu nema). Stavise,mozda si se cak i grejao sa drvima koja sam ja sekao posto odavde svi teraju za Vovodinu. ::namigivanje::
Ja koliko dugo ne koristim lancol meni bi se onda istegao lanac da skoro jos jedan mogu da sastavim. :haha:
Preduhitrio sam te, a? :cool:
Vidi.... Slab sam sa poznavanjem drva... Ali znam da kod nas suvi bagrem je ubica za lanac i mač. Možda imamo i težih drva za sečenje, ne znam, ali znam da je bagrem žestok. A ova tvoja što spominješ (i vrlo moguće da nas sad neko greje) ne znam koliko teško se seku.
Samo još nešto da dodam. Za podmazivanje lanaca na kombajnu sam koristio motorno ulje dugo godina i uvek je kombajn bio podmazaniji nego lanci. Od nedavno koristim lancol i tačno se vidi razlika kako se lancol uhvati za lanac a motorno se rasprši. Ostane nešto i na lancu ali nije to to.
Čika Lazo kad ti rođus?
 
Dali neko koristi ulje Elf 900nf, 5w40.
Interesuje me dali je dovoljno dobro za VWpd motor i fiat multijet.

Ulje je odlično (ide i u neke Euro 6 benzince) ALI NIJE za VW PD motore (nema VW 505.01 odobrenje).
Nije ni za novije Fiat multijet (1.3) motore jer NIJE ACEA C2 (što se traži), pa čak ni ACEA C3 (što bi moglo proći).

Može se koristiti za starije multijet motore (bez DPF), npr. kod Grande Punta od pre 10-tak god. (mislim da je 2005. izašao na tržište).

Jednostavno, drugi tip ulja je (ovaj Elf), inače Total/Elf imaju ulja za navedene potrebe (Total INEO MC3 5W-40 za VW i INEO ECS za Fiat, ima i Elf-ovih ulja ali mislim da takvih nema kod nas u prodaji).

- - - - - - - - - -

5-6 rh?
Ne znam zašto je menjano, ali može i u motor (naravno ako nije duže od godinu dana u motoru).
Inače, lancol ulja (kao što je rečeno) nisu (pre)skupa a bolje se "lepe" za lanac.
Naravno, mogu ih (relativno dobro) zameniti monogradna motorna ulja (izbegavajte multigradna, na duži rok svakako).
Viskoznost od SAE 20 do SAE 40 (najzgodnije je SAE 30).
Koristite ulja sa što manje aditiva (a ona su i najjeftinija), tj. "S3" (API CD) ulja.
 
Hvala @stalker
Koje ulje bi bila tvoja preporuka za VW pd i Fiat multijet, a da nije Castrol odnosno Selenia, s dostupno kod nas?
Imam potencijalno dostupnost Divinol uljima, ali bih ipak išao na nešto standardnije..
 
Za pd motore je potreban visok hths viskozitet prventstveno zbog sila koje trpi bregasta,prodavac ili proizvodjac(nisam siguran) zamenskih bregastih cak preporucuje mobil delvac 1 5w40,mobil 1 turbo disel truck 5w40,mobil 1 5w40 esp formula m itd ulja kao zamenu za vw 505.01 standard i vise forsira 5w40 gradaciju nego 5w30 sto pored(pretpostavljam) vece doze zastite i posle vise predjenih kilometra iovako je bolja opcija-mislim da i @Stalker je to pre komentarisao.Ja bas danas pitao za cenu motul 6100 syn-clean 5w40...nije jeftino:) ili na primer gore navedeni total ineo mc3 5w40.Ja sam kod mene sipao mogul extreme pd 5w40(jeftinija opcija) samo mi nije jasno zasto je to doslo u neku novu moderniju ambalazu a ima i dalje u`klasicnoj` mogul-ovoj.

Inace stiglo ulje za verni ferari<>a.k.a. golf 2...


20190102_172649.jpg


20190102_172939.jpg
 
Poslednja izmena:
Hvala Edge već si mi uštedeo dosta vremena.
Za VW PD motore su dve opcije:
1) Modernija (ACEA C3), npr. (već pomenuti) Total INEO MC3 (može u obe varijante 5W-30 ili 5W-40) ili neko slično (FAM Premium, Texaco Ultra S, itd.).
2) Neko "klasično" VW 505.01 ali takvih je sada jako malo (ima Modriča takvo, "505.01").
Za PD motore je potrebna dobra "aditivacija" (da tako uprostim i skratim).
 
Moj traktor nosi Perkins euro 0 motor. 83ks bez turba. Sta je naprikladnije sipati u njega? Sada je nasuto shell 15-40 rimula r4. Posto nalazim razne servisne intervale po netu, na koliko sati je najprikladnije da radim zemene ulja? Traktor ce godisnje orati 100-110rh, spremati 40rh i vuci prikolice 20-20rh.
 
Moj traktor nosi Perkins euro 0 motor. 83ks bez turba. Sta je naprikladnije sipati u njega? Sada je nasuto shell 15-40 rimula r4. Posto nalazim razne servisne intervale po netu, na koliko sati je najprikladnije da radim zemene ulja? Traktor ce godisnje orati 100-110rh, spremati 40rh i vuci prikolice 20-20rh.
sipam inu 1540 iz Sagala na 200 sati a češće sipam q8 na 250 sati iz Rapidexa

- - - - - - - - - -

sipam inu 1540 iz Sagala na 200 sati a češće sipam q8 na 250 sati iz Rapidexa
za tolko malo sati si mogao da ostanes na 558,nisi morao dizati kredit za novog erdogana
 
mene odrase na pompu 10 kg nis 1540 3500. na popust karticu.ajd u prodavnicu 2.500 .i kaze mi prodavac to je naj lose ulje u toj klssi,sad na pumpu i vise nikad.
 
Nazad
Vrh