Philby
Član
Ako je originalno mora imati foliju. Nisam 100% siguran za starije, ali otkako se prodaje pod imenom Nestro ispod čepa je zaštitna folija, a specifikacija je dvoslojna (ispod naljepnice je druga sa tekstom na drugim jezicima).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Preporucili su mi ovo ulje eni Multitech JD/F 80W/10W-30. Uzeo sam njega nadam se da je ok
Pitam jer ovo motorno ulje koristim i u traktoru i u kombajnu. U prvih 80 do 100 sati ne mogu da primtim potrosjnu na traraktoru, a onda do 200 rs dospem oko 1-1,5 l. U traktor stane oko 21 l i uvek isto dosipam i to uvek u drugoj polovini exploatacije ulja. Racunam da 200 rs napravim dok potrosim oko 4000 l Euro dizela (ako sam dobro izracunao). Kod kombajna je malo drugacije i tu se dospe nesto manje ulja, recimo 2 do 3 dl manje, ali je interval dosipanja isti. Traktorski je JD, a kombajski MB motor i oba su u odlicnoj kondiciji.
U principu JD Fluid može zameniti AMBRA Multi G ulje. Sličnih su specifikacija i osobina. Selenia (Petronas) ulje ima malo veći indeks viskoznosti i nižu tačku tečenja a sličan viskozitet na 100 (znači nešto manji na 40 cel.) ALI nije od većeg značaja (možda je i malo kvalitetnije a svakako specifičnije).
Možete i doliti ali mislim da je najmanje pakovanje od 10 lit. (šta sa ostatkom?). Može i da zameni fabričko.
To su slična ulja, sa razlikama u nijansama.
AMBRA linija ulja je praktično "servisno" za New Holland pa me čudi da nema kod uvoznika (nemoguće da nemaju servis).
Ja ni nisam hteo da iudiciram na neki feler na mororima nego da iznesem podatak kako se ovo ulje ponasa pri velikim opterecenjima u relativno dorim motorima (ovo relativno jer ipak motori nisu novi, ali se za saf ponasaju kao da jesu). Bude tu raznih stvari oko ulja pa reko mozda ce neko nekad procitati da i ovako vrhunska ulja prosto imaju neki normalan tok dogadjaja, da ne kazem potrosnje. Sa koriscenjem ED mislim da se granica zamene ulja pomerila za sigurnih 50 rs, ali ja se jos uvek nekako drzim one stare preporuke da ulje menjam na 200 rs. Smatram da je i suvise mala usteda koliko moze biti dobitak kad je ulje u motoru uvek u top formi. Isto se pridrzavam i kod auta pa tako menjam ulje na 10000 km. U pitanju je pezo 407 hdi 100 kw, a ulje mobil 1 esp formula 5w-30 za koje mi preporucuju 15000 km.Pre par godina ne bih znao u čemu je prolem (čemu ovakvo pitanje/komentar). Ali iskustvo je čudo (zar ne?).
Ne vidim tu nikakav (realan) problem. Sve je to u skladu sa normalnim. Toliko potroši i motor na automobilu (1-1,5l na 200rh) pa zašto ne bi na mnogo većoj (jačoj) mašini. Nije to ništa.
Znam da Vas razne priče o "nultoj potrošnji" dovode u sumnju ali ta(kva) "nulta" je samo MIT i (zaista) ništa drugo. Može biti nešto što po motor dobro nije pa više volim da mi motor troši malo (ulja) nego "nula" (možda je i blizu da postane "nula" od motora).
Uostalom ta potrošnja je po svim kriterijumima MALA (beznačajna).
ACEA propisuje max. potrošnju ulja u pojedinim testovima (ranije u g/kW na rh, sada nešto drugačije ... preko standardnih industrijskih testova ... ali to je duga priča za koju sada nemam vremena ... a nema ni potrebe za tim). Kolika je potrošnja ulja u odnosu na gorivo? 0,0375%! Kolika po rh? 6.5g!!
Ne vidim (ama baš) nikakav problem.
Dakle, nije do ulja a nije ni do motora. Situacija je normalna, baš kako treba.