Izvinjavam se što sam predložio tako skupu mast ... svakako je preterano za potrebe.
Ko radi taj i greši (uzeo sam samo tehničke (tehnološke) karakteristike a ne i cenu, koju nisam znao (da je tako "bezobrazno" visoka), iako sam podozrevao da mast mora biti skupa, ali za manje pakovanje sam očekivao značajno nižu cenu od onog što je navedeno).
Svakako, bilo koja Li ili Li-Ca će odraditi posao. Ovde ne bih uzimao EP masti jer nema potrebe.
Ostaje da (uzevši i da cena ostane u normalnim okvirima) Al (naročito Al-komp.) i posebno na bazi Poliuree (skupe su ali daleko od prvo pomenute) mogu biti "premium" rešenje uz podnošljivu cenu.
Opet je (za one koji traže perfekciju) bitno da je bazno ulje (ne mora biti sintetičko, može i mineralno) bude što niže viskoznosti (ISO VG 22, 32 ili 46).
Doduše ovaj podatak ne daju svi proizvođači ili bar ne za sve proizvode.
Btw. SAE 30 jeste među najuniverzalnijim uljima, koristi se i za menjač traktora, negde je i preporuka ali i gde nije (IMT) može da posluži (osim na vrlo niskim temperaturama). U principu, STOU ulja su najuniverzalnija, ali i UTTO (osim u motoru) mogu da pokriju veliki opseg primene.
"Univerzalna" motorna ulja su vrlo cenjena na Zapadu, naročito u Americi (bar do skora, recimo 90-te i dvehiljadite), tako da su "Mixed Fleet" (15W-40 i 10W-40 najviše) bila na zavidnom nivou učešća na tržištu. Kod nas se to manje ceni, tako da je (npr.) NIS povukao svoje (inače solidno) Mixed Fleet ulje.
P.S.
I mast cene "zlata" (navedeno je i bukvalno blizu cene srebra, tj. na 3/4 od istog, što je VIŠE NEGO PRETERANO) verovatno ima primenu koja opravdava takvu cenu (doduše ... takve ne mogu da se setim), odnosno, da se za kritične primene ne pita za istu (cenu).
Ovo je, dakle, samo ilustracija principa, svakako da nije za bilo šta u kući ili normalnim industrijskim uslovima.