Ugradnja i povezivanje alternatora

Mbranko na M +cetkicu spajam ovu crnu zicu a ova zica sa druge cetkice ostaje slobodna ako sam dobro razumeo.

nisam nikad obračao pažnju na to ali mislim da je ova četkica koja je bliže tijelu reglera plus (znači tvoja ljubičasta žica) , uglavnom nosač minus četkice je direktno povezan na masu, ako dobro vidim to je kod tebe ova sivo crna žica koja je zalemljenja kod rupe za vijak samim time jedna žica ti netreba jer su obje spojene na masu (bilo ta sivo crna ili ona koja je spojena na minus četkicu) .

@midnjušar & pocerina

od rusa može obrtomjer ako ide i njegov alternator jer oni imaju neki svoj sistem , ostali mogu ići pa i oni koji nemaju W izvod jer se on može izvuči van ( spoji se žica na izlaz jednog od statorskih namotaja na mjestu gdje je on zalemljen na "potkovu" od dioda. Nisam to nikad naknadno ugrađivao tako da nemogu sto posto tvrdi ali većina obrtometara ima otraga jedan vijak kojim se podešava koliko će on okretaja pokazivati a za to je potreban stroboskop ili neki drugi tip obrtometra za baždarenje. plus toga omjer remenice alternatora i remenice radilice bi trebao biti što bliže omjeru te dvije remenice na stroju s kojeg uzet obrtometar. To je zbog toga jer alternator na statoru daje trofaznu izmjeničnu struju i obrtometar mjeri te impulse (frekvenciju) od jedne faze ako je omjer veći on će se brže brže vrtjeti i pokazivati će krive podatke tj. veći broj okretaja od stvarne vrijednosti.
 
ja poznajem dvoicu koji su stavili sat za obrtaje preko atelnatora i ni jednom ne pokazuje dobro...sad do čega je :sta:
a što se tiče atelnatora,postoje i modeli koji se ne vežu kao gore navedeni,imaju posebno + sa kontakt brave a posebno lampica
 
problem ti je u ovome što sam ja napisao u predposljednjoj rečenici omjeru remenice radilice i remenice alternatora on mora biti što bliže omjeru koji je na stroju s kojeg je uzet obrtometar.

ovu drugu rečenicu nisam razumio, inače alternator preko žaruljice dobiva početnu pobudu i kad on počinje puniti on tu isto pošalje plus pol i žaruljica se ugasi. a jedino japanci imaju još i treću žicu tj. kontakt ( mitsubishi electric, nippon denso )

alt001_zps3c51bc8f.gif


Ova IG oznaka je za kontakt (ignition)
 
To većinom imaju alternatori koji imaju unutrašnji regler a kod nas se velikom većinom koriste iskrini alternatori koji su rađeni po starom bosch sistemu tj regler izvana na alternatoru.
 
to je češki alternator (zetor,škoda) i moguće je na njega spojiti ovaj tvoj regler (mada sam ja imao jedan slučaj gdje nije htio raditi veća samo na njegov elektromehanički i ali u ostalim je sve bilo ok).

Na M spajaš + četkicu
na R spajaš ovu žuto sivu žicu (kontrolni napon) na tu žicu spajaš i kontrolnu žaruljicu
Na B+ normalno plus od kuda ti je jednostavnije (anlaser ili direktno akumulator ili preko ampermetra ako ga imaš na traktoru)

Masu od reglera stavi pod neki vijak da ima masu i to bi trebalo raditi ( za svaki slučaj se prekrsti prije probe i pripremi PP aparat :osmeh: :osmeh: )

Mbranko,ova veza ne funkcionise, evo pogledaj unutrasnju vezu ako je moguce da se orjentises,


ovaj crveni kabalsam stavio da se vidi gde se spaja ,aa to je oznaka (spoljna) R a ova cetkica na poklopcu sto je spojena sa diodom je oznaka M
 
ova minusova četkica da li si je ti tako blokirao ili je tako bila kad si otvorio alternator? i pogledaj na regleru da li su ova četkica gdje je crna žica (vanjska) i masa spojene zajedno.
 
nisam je blokirao nego je skinut feder sada kad je rastureno /Crna zica na regulatoru sa zadnje strane spojena sa zicom kontrolnog napona.
 
Izvini moja greška, ti imaš "dugi" regler a treba ti kratki jer on ima vanjsku četkicu spojenu na masu a unutarnja vrši kontrolu napona na rotoru

r1_zps8f1613f8.jpg


r2_zps458de302.jpg


taj je korišten na takvom jednom alternatoru (vidi se još ostatak žice)
 
DA okrenem cetkice ili da stavim drugi regulator a veza kao predhodno objasnjenje,(ovako)

Na M spajaš + četkicu
na R spajaš ovu žuto sivu žicu (kontrolni napon) na tu žicu spajaš i kontrolnu žaruljicu
Na B+ normalno plus od kuda ti je jednostavnije (anlaser ili direktno akumulator ili preko ampermetra ako ga imaš na traktoru)
 
Možeš koristiti i ovaj ali onda je potrebno preurediti alternator tj. ovu četkicu koja ti je spojena na masu otpojiti s mase i spojiti na R (za ovo nisam sto posto siguran jer nisam nikad radio to ali trebalo bi biti sve ok)

R - kontrolna žaruljica i kontrolni napon na regleru ( i ta jedna četkica)
M- ljubičasta žica

Ukoliko to ne bi radilo onda bi trebalo direktno spojiti na tu drugu četkicu ( M ) tj izbaciti diodu. to bi mogao i prije isprobati s instrumentom u kojem smjeru provodi ta dioda na koju je spojena četkica jer bi ona za ovaj regler morala propuštati plus od četkice prema van.

Ili nabaviš kratki regler i spojiš ga po onom prvom

M - unutarnja četkica ( + četkica)
R - kontrolni napon reglera i kontrolna žaruljica
 
Ma moja greška jer nisam obratio paznju koji tip reglera ti imaš jer svaki na različit način vrši regulaciju pobude na rotoru.

najjednostavnije je bilo nabaviti ovo

260_260_zps48cc03e7.jpg


samo što je on barem kod mene četiri puta skuplji a nisu baš neke kvalitete jer nijedan kojeg sam ja ugradio nije izdržao duže od godinu dana.
 
Izvini moja greška, ti imaš "dugi" regler a treba ti kratki jer on ima vanjsku četkicu spojenu na masu a unutarnja vrši kontrolu napona na rotoru

r1_zps8f1613f8.jpg


r2_zps458de302.jpg


taj je korišten na takvom jednom alternatoru (vidi se još ostatak žice)
Ispravljac mi na leru daje preko 18v hteo bih da mu izlaz propustim kroz legler kao na slici i tako limitiram napon ali gde da udjem a gde izadjem ka akumulatoru?Ako je to uopste izvodljivo.
 
Ako pod "ispravljač" misliš na alternator onda nije izvedivo na taj način jer regler ne regulira izlazni napon direktno već preko pobude i ako ti toliko daje van onda ti je otišao on na samom alternatoru ili gdje je već smješten.
 
Pod ispravljac sam mislio na trafo...Imam jedan dobar dvostubni ruski ispravljac iz 90-setih na njemu je bio selen pa kako je crko ja mu ugradio grec i time mu napon otisao na 18 pa nekada kada je ulaz 245v on hoce da da i 20v pa mi time zacas podigne napon punjenja na akum.na preko 15v i aku.kljuca nakon jednog sata iako nije napunjen.Sad sam mislio kada bih mogao da mu nekako provucem izlaz preko reglera i on ce ga limitirati na 14v pa ga mogu ostavljati i vise sati bez bojazni prokuvavanja aku.
 
Nazad
Vrh