Trimeri

Oleo mac 746T. Upalim trimer i na leru radi normalno. Cim dodam gas pocinje da se gusi i gasi se. Gorivo tek sastavljeno i sipano, filter za gorivo skoro menjan. Sta moze da bude?
U pravu su svi koji su rekli karburator. Prvo zamenjene obe membrane i podloske i tad je lepo primao gas ali je i presisavao. Nije vredelo ni kad je zamenjen deo gde je iglica pa je na kraju stavljen zamenski karburator, vilager, i sad radi ok.

Tamo na gumi, troši svoj prvi rezervoar goriva..

AGM 520

.. a onda su provereni i dotegnuti svi šrafovi i sl.

Znam, još jedan u kineskom moru.

Nego..
Na selu živimo poslednjih nekoliko godina. I supruga svake godine iznova predlaže da kupimo trimer.
Ja smatrao da nam nije neophodan.
Da, ima mesta kada bi se koristio. Uvek se nađe neka travka koja se može skloniti. Imamo i manju livadu iza kuće i žena je kosi ručno, ali.. više nemamo ni koze ni ovce, pa nam to seno nije neophodno.
Kose je sada drugi, ako im koristi.

Ono što je oko bašte u dvorištu, ionako se kosi malim srpom za koke i prasiće.

Njivu trenutno nemamo vremena da radimo. Dali smo na ispolicu. A livadu do njive dajemo da kosi kome treba i bez obavezne nadoknade, praktično.
I tako, neko pokosi, neko kaže da hoće, pa ne dođe. I gledam ovog proleća hektar te livade - šipak na sve strane prerastao travu. Mlado drveće takođe, naročito blizu šume.
Kažemo čoveku koji sada radi našu njivu da može kositi, ako hoće da se zanima sa livadskim senom.
On gleda.. ništa ne odgovara.
Jasno nam je da ne bi kosačicom u trnje i drveće.

Možemo mi to ručno. Sekira i vila. Ali, ima dosta, a mi oboje radimo u firmama šest dana nedeljno.
Došlo je vreme za trimer.

Krenuo u istraživanje šta uzeti.
Google, YouTube.. polovina postova u ovoj temi ovde.
Što jedan od članova ranije reče - čini mi se da vas sada sve ovde lično poznajem, haha. Stvarno je takav osećaj.

Jako cenim i tražim pouzdanost, efikasnost, dizajn i sve ostalo kod uređaja/mašina. I novac nije problem u smislu da ga ima dovoljno za ono šta se odabere. Ako ga trenutno i nema dovoljno, štedi se i vremenom nakupi. Pa sam tako gledao i upoznavao sve između deset i sto deset hiljada dinara.
Gledao i logistiku.
Mi u gradu imamo prodavnice i servise Husqvarna, Sthil i Villager. Plus prodavnice sa Womax i sl mašinama. I onda sve ostalo online dostupno u zemlji.

Razmišljao, gledao i čitao o svemu tome.. i postavljao sebi pitanje: "Kada bi sada taj trimer bio u dvorištu, šta bih danas sa njime radio?"

Ne puno.
Bilo bi posla.
Ali, ne puno.

"A koliko dana bih ja u firmi radio za njega?"

Pa, za ove pouzdanije i svestranije i ceo mesec, do dva. Ako odbijemo troškove života za to vreme, to bi bilo i nekoliko meseci.

Mala digresija..
Nekada ranije, na jednu sezonu radio sa novim Sthil trimerima kada sam bio angažovan u elektroprivredi Srbije na održavanju trafo stanica.
Jako prijatno iskustvo.
A od kada smo na selu, u nedostatku iskusnijih i pouzdanijih ljudi, nekoliko kuća me je angažovalo da sređujem travnjake njihovim mašinama, kada za to imam vremena.
Tako da sam u životu radio sa nekoliko različitih trimera i imam već formiranu sliku o mogućnostima i doživljaju korišćenja.

Sve u svemu, iako me je komocija vukla ka cenovnom vrhu ponude, frugalni deo mene me je stalno vraćao na niže i terao da ponovo i ponovo sagledam stvari iz te perspektive.

Izbor je sveden na Villager. 1250s ili 1900s.

Ali, ne leži vraže, gde je Villager, tu je i njegov podstanar AGM.

Sklopljen od nekoliko generičkih kineskih komponenti.. ali, i dva i po puta jeftiniji.
Servis je u gradu, delovi dostupni i jeftiniji, a i ja umem da popravim po nešto.
Da li je i dva i po puta lošiji od Villager? Nisam takav utisak stekao čitajući vaše postove.

Eno ga, tamo na gumi, troši svoj prvi rezervoar.

Upalio iz prve. Za litar goriva mu je trebalo dva sata da istroši. Ugašen, zagrejan pali na prvi zub.
Toliko za jedan dan. Sledi nešto blagog korišćenja negde po ulici pored ograda i sl. Da oseti opterećenje malo dok se još razrađuje.
NIS G-Drive 100 benzin, Oregon ulje (takvo oni imaju) i tuba Villager masti za podmazivanje.
I čekam Villager remen da stigne u prodavnicu ovih dana. Nisu imali trenutno, a ovaj AGM je samo za prvu pomoć.
U odnosu na ono što sam u početku razmatrao, ovaj trimer me košta kao kusur da brojim, a to u meni izaziva prijatan osećaj zadovoljstva.

Čemu još jedan kinez ovde u temi?
Pa, da i dalje izmenjujemo iskustva.
Možda ću i ja uzeti nešto skuplje jednog dana kada mu kraj dođe ili se otvore nove potrebe, kao neki od vas.
Možda ću uzeti isto.
Videćemo.

Svakako ću o korišćenju pisati.
I meni su vaša iskustva bila korisna.

Da prođu ove kiše, pa da vidim šta radi ono trnje tamo kod mene u livadi.
Trebam livadu pripremiti nekome za košenje, inače će šuma izrasti.

Pozdrav svima..!
Pozdrav zemljaku. Svaka čast zbog povratka na selo. Trimer ko trimer završiće vam posao. Ipak iz iskustva mnogo je lakše raditi sa jačim mašinama, sa antivibracionim dodacima. Ali sami ćete vremenom uvideti koja je najbolja varijanta za vas. Svako dobro.

Dejanko .. pozdrav!
Tako nešto i očekujem. Gledam onu gumu koja je između ručica i vrata trimera. Deluje boje nego da je nema, ali je i jako tanka.
Ne znam još u radu kako će se to osećati. Ali imam u kući jednu rebrastu, deblju i otprilike isti unutrašnji obim. Jedino nisam probao da li ima mesta za nju postaviti umesto postojeće, jer.. pa, deblja je.
Videćemo.

U obzir dolazi i kupovina rukavica za rad sa vibrirajućim alatom.

Povratak na selo. Da. Nešto najbolje što mi se u životu desilo.
Ja sam gradsko dete, ali kada smo se preselili (tada računali samo za privremeno), ja sam shvatio da nazad nema.
Žena kaže da sam veći seljak od ovdašnjih meštana. Pre ja na meštana ličim, nego oni.. (koji pokušavaju da budu kao gradski)
Možda jedino kada budemo baš ostareli, jer je život u zgradi (grejanje, elektrika, prodavnica ispred..) bolji izbor nego ovde, mislim.

dusanboss .. žena mi je odlična. Ručno kosi, 560 vozi, ore, drljači. Drva cepa, ručak sprema, o bašti i stoci brine..
Haha, ispada da ja ništa ne radim.
Evo, i sada ja ovde pišem, dok ona sadi paradajz dole u bašti.

Ruku na srce, odneo sam joj dve kante vode da posle zalije posađeno.

Rekao bih "šalu na stranu", ali nije šala.
Traktor mi ne da dâ vozim. Ona odrasla na njemu i nema poverenje u nikoga drugog sem sebe.
Kositi me učili i ona i njen deda dok je bio živ i nešto jesam naučio.
Kosim ja, ali to nije to. Ona je i brža i lepši je otkos, pa uzme i sama uradi.

Ostalo, isto tako. Radimo mi sve ostalo zajedno, ali je na kraju njen deo nekako veći.
Dok smo recimo kukuruz brali, ja stignem do pola njive, ona me sretne iz suprotnog pravca. Ona svoje redove završila i okrenula..

To za "na gardu" nisam razumeo..

PS
Izvinite što sam se raspisao off-topic, ali mi bilo interesantno da ispričam..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh