Trimeri

Marko Vujić kaže da, za razliku od tridesetak odsto u Srbiji, Slovenija ima pošumljenost veću od 60 odsto, Crna Gora 60 odsto, a Bosna i Hercegovina 40 odsto, kao i Severna Makedonija. Čak i Hrvatska, koja nije neki uzorni đak po tom pitanju u EU, kada je reč o šumovitosti svog područja - ima 35 odsto.
Stavka jeste da zbog temperatura prinosi sa obradivih povrsina ce ici sve nize - ovde kod mene je posumljenost 3%
Podzemne vode koje ovde kod nas zavise od nivoa Tise su isto u banani jer vrv. se tamo negde i iz Tise crpi voda za poljoprivredu
Ali da niko nece nista razumeti dok stvarno obradive povrsine ne postanu jalove zbog klime
I onda kad krene "trend" promene proizvodnje, jer prvo mora da se ispere mozak na tv-u sa pricom e tek onda ce biti fensi neka drugacija poljoprivredna proizvodnja od danasnje koja je u qrcu.
Al sad ova prica nema smisao jer sad je jos na snazi vijanje cifara prinosa, povrsine i zarade.

Poslednja izmena:
Pa kako mi da poboljšamo situaciju kad država na homoljskim planinama šume predaje kinezima da seku i posle tu da kopaju. Ovde se slabo navodnjava ratarstvo, skoro ništa ali zato zbog vađenja uglja padaju nivoi u bunarima i podzemne vode idu dublje pod zemlju. Reku Pek kinezi pretvorili u crvenu reku, malo je falilo Mlavu da preusmere u neke turbine ili gde već...to su mnogo mnogo veće štete od nekoliko desetina ili stotina hektara parloga koje će neko da iskrči i uzore, pričam za obradivo zemljište koje se i u katastru vodi kao njiva. Kod mene u okolini još ne znam da je neko iskrčio šumu i pretvorio u njivu.

Kod mene u okolini još ne znam da je neko iskrčio šumu i pretvorio u njivu.
Мислим да ће ићи у супротном смеру. Има да дижемо шуме на њивама. Чини ми се да нам је ЕУ дала 2 године да уприличимо карбонски отисак. Ко има шуму моћи ће да седи кући и да бере паре од "карбонског кредита". Ето данас човек пропагира деонице лескара а профит ће, поред рода лешника, бити и карбонски кредит.

Мислим да ће ићи у супротном смеру. Има да дижемо шуме на њивама. Чини ми се да нам је ЕУ дала 2 године да уприличимо карбонски отисак. Ко има шуму моћи ће да седи кући и да бере паре од "карбонског кредита". Ето данас човек пропагира деонице лескара а профит ће, поред рода лешника, бити и карбонски кредит.
Čekaj da prvo potroše pare od tartufa :D

Polako napredujem...ajde prvo da odgovorim na neka postavljena pitanja...Njiva je koštala 7500, od toga se oduzimaju troškovi čišćenja, tj. 1200.
Nema uslova da bager sve odradi, nema gde da pogura jer su svuda njive i voćnjaci...biće mesta samo za panjeve...namučio sam se pošteno, a rezultat je vidljiv...

Poslednjeg dana pomagao malo i šurak

Iz ove donje parcele izvukao oko 3 kubika sitnijeg drveta...gornju među ću raditi na jesen, kad ovaj podigne pšenicu, pa i tu očekujem oko 3-4 kubika

Polako napredujem...ajde prvo da odgovorim na neka postavljena pitanja...Njiva je koštala 7500, od toga se oduzimaju troškovi čišćenja, tj. 1200.
Nema uslova da bager sve odradi, nema gde da pogura jer su svuda njive i voćnjaci...biće mesta samo za panjeve...namučio sam se pošteno, a rezultat je vidljiv...

Poslednjeg dana pomagao malo i šurak

Iz ove donje parcele izvukao oko 3 kubika sitnijeg drveta...gornju među ću raditi na jesen, kad ovaj podigne pšenicu, pa i tu očekujem oko 3-4 kubika

Si ti to već razvio u biznis? Kupiš plac koji je zarastao, očistiš ga, prodaš drva? Jel prodaš posle i plac po boljoj ceni ili?

Ne prodajem ništa...drva idu u kazan, ova njiva konkretno će biti kruškar...gledaću da za 15-ak dana posadim ovih donjih 18ari, a gornjih na jesen
Jel si i ranije sadio u tako očišćen parlog? Kako se pokazalo?

Kod mene kažu da parlog treba da se obrađuje nekoliko godina dok istrule žile i zemlja malo da odmori od drveća i ako slučajno ima bolesti pa onda saditi voćnjak.

Njiva je koštala 7500, od toga se oduzimaju troškovi čišćenja, tj. 1200.
Kad vec spominjemo troskove ciscenja , da li je po vama mnogo 1000 e po hektaru krcenje starog napustenog vinograda onim velikim malcerima sto melju sve redom ? Komsija do mene radi upravo pa mogu da predju i kod mene . Znaci melje sve redom do zemlje. I stubove sa sve zicom , i trnje .

Apsolutno nije mnogo...ja sam zvao na nekoliko adresa, ali svi su bili daleko, tako da je bila nemoguća saradnja, ponavljam nije mnogo!

Nazad
Vrh