Pozdrav svima
Već sam dosta čitao ovde jer do sada nisam kupovao a ni koristio trimer a treba mi za oko vikendice (voćnjak i još nešto površine) od ukupno možda nekih 11-12 ari za trimer, (dio oko kuće ide samohodnom kosačicom). Bio sam bio u dilemi da li idem na Villager 1900S ili Stihl FS 120. Razlika je naravno velika u kvaliteti, ali i u cijeni (230 € vs 526 € ovde u BiH). Ali sve sam bliže tome da bude FS 120. Koliko sam čuo iako ima 1.8 kS a Vilager 1.9 KS navodno u radu djeluje da ima više snage, pri tome kažu da manje troši a i lakši je, sa gorivom izađe oko 2 kile lakši ako se ne varam. Ne znam koliko to znači u radu za rad sa ovolikom površinom (dake ne učestalo ni profi košenje) ali vjerujem da se itekako osjeti. Ako se ne varam
@dejan 351 je negdje napisao da i 1 kg lakši uređaj dobro dođe.
Pored navedenih prednosti ovog Stihla ono što mi je dosta bitno je da manje posjećuje majstore. Nadam se da će i po tom pitanju Stihl biti dobar, iako sam na više mjesta čuo da ni kod njih (kao ni kod mnogo čega drugog danas) kvalitet nije kakav je bio prije. Ali nadam se da neće biti problema. Za Villager dosta ljudi kaže da godinama nemaju problema, a opet ima onih koji su dosta toga na njemu mijenjali.
Vidio sam da ima FS 250 za kojeg je
@dejan 351 rekao da ima najbolji odnos snage i težine, i stvarno djeluje tako, ima istih 6,3 kg kao FS 120, a ima 2.2 KS. Skuplji je 55 €. A zanimljivo je da sledeći, to je FS 350, ima istih 2.2 KS ali je 1 kg teži, jer ima one antivibracijske elemente, i valjda samo zbog njih (a na istu snagu motora od 2.2 KS) skuplji je oko 150 €. Očekivao sam da zato FS 250 ima više vibracija od FS 120, i po Stihl debelom katalogu koji sam juče dobio od njihovog prodavca stvarno je tako, u tabeli sa karakteristikama FS 250 ima veće vibracije od FS 120, dok FS 350 ima najmanje među njima, što je očekivano.
Ali mislim da je meni FS 120 sasvim dovoljan, posebno ako budem redovno kosio.
Prodavac mi je juče u razgovoru rekao da ne mogu njihov uređaj dobiti u kutiji i nositi, kao što ima po YouTube, nego njihov prodavac/serviser mora to da pred kupcem proba (valjda je i prvo paljenje malo drugačije), i da objasni šta sve treba. To mi i odgovara
Rekao je da zbog toga danas jednu onu robotizovanu kosačicu od preko 2.200 € vozi u drugi grad kod kupca, jer kaže da nema šanse da kupac nešto takvo od Stihla samo preuzme, već mora prodavac da ide da mu to sve podesi i objasni, da proba.
Rekao mi je da ne treba razrada motora kod prvog korištenja, nekad je trebalo, kaže da 2-taktni motori ne vole da dugo rade samo u leru već treba povremeno davati gas, nešto je rekao da se sa uljem tada zezne, curi ili tako nešto.
Imaću još pitanja ali zasad ovo, on mi kaže da je četvrtasta struna bolja od okrugle, da li da uzmem nju? Mada ja sam mislio malo i jedne i druge, jer me baš zanima kakva je razlika. Kakva su vaša iskustva? Da li glava nema problema sa četvrtastom? Tu ide 2.4 mm struna. Sad im je akcija pa daju neku glavu AutoCut 27-2, kanistar od 3 litre, i malo ulja. Ne znam koliko strune da uzmem ovako na prvu, ne znam koliko se troši. Naučiću vemenom i iskustvom, ali ovako na prvu za košenje ovih nekih 11 ari ne znam, pogotovo ako bih malo eksperimentisao sa okruglom i četvrtastom, da vidim kako će mi se pokazati
Dolaze zaštitne naočale a vidio sam da ste ovde pisali da je bolje uzeti i vizir, i to sa plastikom naprijed, a kod njih sam vidio da imaju vizir ali ima onu mrežicu, mada mi je na dodir djelovala jaka, zategnuta. Da li je to dovoljno, ili da tražim negdje sa plastikom? Mislim da sam kod Villager prodavca vidio da imaju neke njihove vizire, ali nisam detaljno gledao kakvi su. Ovaj u Stihlu ima neki paket vizira i onih čepića za uši (oko 25 €), ali je rekao da ima i nekih jeftinijih vizira.