Sto se samog trimera tice, izabrao sam konkretno Vilager jer radnja u kojoj bi da uzeo nudi povrat poreza za Vilager proizvode ako kupac ima registrovano domacinstvo, pa bi opet i to bilo malo jeftinije jer koliko sam video cena tog modela je 26 000din.
Koliko sam razumeo prodavca povraćaj je nekih oko 40% i to je vezano za registrovana domaćinstva, tako da mislim da to ide preko države.
Možda je to vezano za konkretno moju opštinu jer ona spada u to neko devastirano područje, pa je to slučaj.
Nisam ulazio u neku dalju priču sa prodavcem ali mi je bilo čudno kad sam za to čuo jer niko drugi mi to nije rekao.
Nije to povrat poreza i ne nudi to samo ta radnja nego mozes u bilo kojoj i nije samo na Villager proizvode.
Znam da nije tema za ovo, ali kada ste se dotakli price, a mozda ce nekome da koristi.
Radi se o subvencijama za nabavku poljoprivrednih masina, prikljucaka i opreme za biljnu proizvodnju.
Konkretno o opstinskim, znam da imaju i drzavna ali nisam ulazio u tu pricu jer su mi ljudi rekli da im treba jako dugo vremena da izvrse povrat novca.
Koliko sam uspeo da saznam i da iskusim razlikuje se od opstine do opstine, tako da je najbolje otici u lokalnu opstinu i pogledati sta oni sve daju, pod kojim uslovima i kako funkcionise.
Kod mene konkretno funkcionise tako da uzmete recimo trimer koji kosta 100 000 dinara, dobija se povrat 50 % za ''standardna'' naselja ili 65 % za marginalna ( ruralna ) podrucja. To se odnosi na cenu bez PDV-a..
Tako da je racunica sledeca, trimer kosta 100 000 - 18 % PDV = 82 000 din - 50 % subvencije = 41 000 din + 18 000 PDV = 59 0000 din vas izadje trimer na kraju. Poenta je da ide 50 % na cenu bez PDV-a..
Kod mene konkretno mogu da se uzmu trimeri, prskalice, atomizeri, tresaci...... ne mogu motorne testere pod izgovorom da to ne spada u poljoprivredni alat. Dok u opstini odmah pored mene mogu motorne testere godinama u nazad da se uzmu, nikakve logike ali eto.
No, ove godine sam dobio informaciju da ce i kod nas da omoguce uzimanje motornih testera, bio sam u opstini bas pre 5 dana da proverim, rekli su mi da imaju informaciju da ce moci i kod nas od ove godine motorne testere ! E sada treba sacekati da vidimo da li ce da zazivi.
Zato sam napisao da ima razlika od opstine do opstine i najbolje je proveriti licno kod vas kakvo je stanje.
Uglavnom treba registrovano poljoprivredno gazdinstvo sa izmirenim dugovanjima za porez i slicno, nesto od biljnih kultura na gazdinstvu i da je aktivno..
Alatku platite, znaci iskesirate sve, podnesete zahtev u opstini sa fiskalnim i sve sto se trazi kod vas.. obicno najdalje vracaju novac do 2 meseca.
Kod nas je konkretno da se zna kada pocinju da daju subvencije a traje sve dok ima novca u budzetu, kada se planirana sredstva potrose onda vise ne primaju zahteve. Mozes da kupis alatku u Subotici a da podneses zahtev u Nisu ako Niska opstina daje subvencije recimo..
Ispod evo slikao sam papir ukratko kako je kod nas.