zender- noz treba da bude kao sablja da bi imao ucinak....noz sece na ostrinu,brzinu i na tezinu...sto tezi to je bolji....
Ostrenje se lako izvodi sa brusilicom i smirgl diskom,,par brzih pokreta i zavrseno..uvek sa obe strane noza
Trokraki noz necete izbaciti iz balansa ako ga redovno ostrite i ne kosite cigle kamenje...ako prilikom rada dodje do ostecenja noza(savijanje kraka.pucanje kraka)..noz se baca u kantu...nema popravke
Ti sto kazu da trokraki noz nije dobar za npr malinu.....nisu probali kositi sa dobrim nozem....ostar trokraki noz je univerzalan zavrsava gomilu poslova trska,suma,basta
Tsput da vas podsetim.... kontrolisite pre svake kosnje mast u glavi....mazanje obavezno na svakih 10 sati rada..pogotovo vlasnici prc trimera...villager.demon,straus.einhel itd
Zadovoljan sam bas kako je noz iskidao malinu, jedini problem sam imao dva puta kada mi se odbio od stabljiku jer sam posle video da ne mozes da krenes da seces a nisi negde na 60-80 do 100 % gasa, jer tada kada se odbio ja sam krenuo da secem, nisam drzao gas nego sam odmah nakon pustanja gasa krenuo da osecem sledece jer se naravno noz jos uvek vrteo velikom brzinom, malo veca stabljika i eto odbijanja. Inace kad uletis na stabljike zgusnute sa gasom koji sam pomenuo nema tu nista drugo, nego samo ih obrije.
Imao sam priliku da probam i drugi trimer sa cirkularom na sebi, ima mnogo vecu reznu povrsinu i mnogo pre moze da skine vece grupe stabljika kao i blize zemlji, medjutim ono sto mi se nije svidelo kod njega a ne znam da li su ovde zubci bili tupi ili ne, jeste to sto troper kada pineses znaci samo prineses lagano on iskida i isece sve bez problema, cirkular kada tako lagano prineses pocne da struze kao da struzes sa morotkom drvo, treba mu vremena da presece.. ali zato kad zaletis sa strane to jest njises koristis snagu levo desno onda cirkular sreze sve iz prve, hocu da kazem sa cirkularom mi treba dosta vise snage da ga gonim levo desno, jer jedino tako moze brzo da presece, dok troper samo pravo blago naneses i iskida sve.. E sada mozda su ovde zubci bili tupi pa je to zato tako, mozda novi cirkular i naostren mnogo bolje sece. Tako da mi se vise svideo troper bar iz ovog primera sto sam probao.
Sto se tice podmazivanja, ja koristim tovatnu mast, ne znam mozda to nije najbolje resenje i mozda ima nesto bolje i preporucljivije da se kupi, ali ne verujem da tovatna mast moze da skodi ona je univerzalac po tom pitanju podmazivanja, opet nisam strucnjak i ne mogu da tvrdim.
@zender
Satara ne rotira 5.000-10.000 obrtaja... Malko si "omašio" u poređenju, satare kuh.noževi vs.trokraki nož za trimer....Slažem se da većina koja oštri mora imati i nešto iskustva u tom poslu, a ne samo brusilicu nabaviš, šmirgl disk i udri....
Ajd već kad se povela priča o oštrenju uopšteno, dosta je važno ne preterati sa skidanjem materijala i sve što to povlači za sobom, grejanje preterano materijala i njegovo "spaljivanje"..Tocilo ima manji broj obrtaja nego brusilica i oštraču pruža bolje uslove za oštrenje nego brusilica...I ja više volim tocilo, ali kada je nemoguće ga koristiti, ide ugaona brusilica zbog jednostavnosti i pristupačnosti, nikako kvalitet, već kao "iznuđeno" rešenje...
Pa nisam ih poredio u obavljanju istog posla jer to nije moguce, samo sam rekao da ne mozes ni noz da naostris sa jedne strane samo, sta ces da dobijes.. Sve sto se ostri tog tipa za secenje ostri se uglavnom obostrano, dok recimo kosa se otkiva samo sa jedne strane, ali logicno je da se naostre obe strane i da budu u balansu to sam hteo reci, mene je samo bunilo jer su mi rekli da se to ne ostri da on reze na brzinu i tezinu.. Dok je meni bilo logicno da se to ipak ostri. Tocilo je zakon mozes lepo da spustis na nosac ispred i da naostris precizno i fino, brusilicu ne volim ni ovako a kamoli da ostrim sa njom.
Ja imam ovakav dremel, i gore mogu da se kace razni nastavci, kao sto je ova smirgla koja ima finija, grublja.. Nekad uzmem neki noz naostrim tako, rotira ogromnom brzinom do 35000 obrtaja u minutu, moze da se smanji naravno i lepo moze da zaostri sta god.. Video sam da ima i da se kupi nastavak bas za ostrenje, i onda lepo sa tim, brusilicu ne volim nikako.