Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
Od juce GE 15,00 sa pdv mala razlika u ceni posto smo za par kilometara dalje nego Ilandza.Pozdrav

kuci vadim iz svog silosa kukuruz i merio vise puta vlagu 11.8% do 12.3% i odvezem da prodam 15din cena bila ono mu vlaga skocila na 16.3 i na kraju me izadje 13.75din ja sam izgoreo ovo je pljacka .

obrni okreni osudjen si njima da das,pa imao silos ili ne......
taman sam hteo da batalim povrtarstvo,ali necu da imam puno posla sa njima.....

Bas tako, osudjeni smo da dajemo njima, a oni nam kroje kapu i obavezno tesnu.A nas najveci problem je sto u Srbiji i nemamo prave, poslovne ljude, nego koje-kakve manipulatora i izrabljivace, koji zakidajuci nama i uzimajuci od nase zarade, enormno zaradjuju i ne znaju kad je dosta.

gebi nam svima daleko, berza misaona cinjenica a ovo sto dobijamo realnost. na ovo sto se dobija. izgleda da granexport krece u napad.

Šta se bre nadaš.Uhapsiše Miškovića pa eno ga se šepuri Delta Cityem,uhapsiše Matijevića pa eno ga šeta Novim Sadom.........daj bre odrasli smo ljudi.
diklofen prijatelju ne mogu se sloziti sa tobom,videces da ce masa njih odgovarati,po mom saznanju ima jako puno silosa tj.mesta gde su drzane robne rezerve i nemalo svuda fali psenice,suncokreta itd.
sta ti mislis prijatelju zasto su ove cena nasih proizvoda smanjene za duplo, jedan od vecih faktora su upravo te robne rezerve...svi su oni bili umesani sa bivsom vlascu i radili su sta su hteli,evo ti cistog primera...poznajem zenu koja je dobila da skladisti robu za robne rezerve prodala je svih 500vagona po ceni od 28din,,govorim o kukuruzu,, posle toga kada su ih ovi stisli oni u dogovoru sa njima ,naravno sa svim skladistarima prave cenu kakva i jeste sada kupuju zitarice vracaju na mesto i razliku para trpaju sebi u dzep,naravno masa njih nije to uradila misleci da ce proci voz i biti sve po starom.ti sad moj prijatelju izracunaj koliko je ova gospodja zaradila para a nije se oznojala.da ti ne pricam o drugima koji su imali veci prijemni kapacitet..stotine miliona su u pitanju....
slazem se sa tobom da u vecini slucajeva niko nece odgovarati ali neko hoce i to budi siguran,svata vlast da smo mi seljaci najebali ali toliko je korumpiranih politicara u opticaju da to ne moze da se uradi preko noci,ali budi siguran u jedno polako se to sve odmotava,nazalost to sve mi placamo ali drugacije ne moze...mi smo ti koji ovu drzavu drzimo u nekoj ravnotezi,samo smo mi sami sebi problem nema jedinstva u seljaka.video si kako se to zavrsilo u suncokretu vecina predstavnika je namirena nekim drugim vidim naplate a oni koji su ih izbrali su ostali usranog stapa...niko nam nece nista dati ako se sami ne borimo,svi vole pare i svi mi radimo da bi sebi obezbedili egzistenciju i svojim bliznjima,tako i drzava kakva god da jeste i koja vidi sta nam je napravila uz pomoc pojedinaca,nece ti dati cenu bilo cega sama od sebe...

22.11.2013.
CENE ŽITARICA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU, BERZAMA U BUDIMPEŠTI, ČIKAGU, MINEAPOLISU I PARIZU CENE SU OBRAČUNATE PO SREDNJEM KURSU NA DAN OBJAVLJIVANJA
(din/kg bez PDV-a)

Komentar nedeljnog prometa roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu

Promet robe na Produktnoj berzi od 18. novembra do 22. novembra 2013.
Novi Sad, 22. novembar 2013.g.
Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu
Tržište žitarica je protekle nedelje donelo nove cenovne pikove. Dinamika rasta cena pšenice i kukuruza bukvalno su pregrejali ovo tržište i sve smo bliži tački koje će po svim pretpostavkama uskoro dovesti do zaustavljanja daljeg rasta. Trgovanje na novosadskoj berzi se vratilo na nivo visokih prometa i u proteklom nedeljnom periodu je iznosilo 3.500 tona robe, što je u odnosu na promet iz prethodne nedelje 5,4 puta veći promet. Finansijska vrednost prometa iznosila je 62.264.000 dinara što je rast od 387,28 % u odnosu na novačani promet iz prethodne nedelje. Tržište žitarica je apsolutno dominantno u trgovanju na berzanskom tržištu i osim pšenice i kukuruza ni jednom robom se više nije trgovalo u ovom nedeljnom izveštajnom periodu. Kukuruzom se najviše trgovalo, ali cenovna dešavanja na tržištu pšenice su zasenila sve ostale vesti sa berze. Prosečna cena pšenice koja je u nedelji za nama iznosila 22,59 din/kg (20,92 bez PDV) za čak 5,29 % je veća u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnoj nedelji. Cena ove robe startovala je sa nivoa 20,50 din/kg bez PDV, sredinom nedelje dostigla svoj maksimum od 21,30 din/kg, da bi se trgovanje na samom kraju nedelje zatvorilo cenom od 20,80 din/kg. Ovaj mali cenovni tobogan, vrlo indikativno ukazuje da je u ovom periodu pšenica dotakla svoje gornje granice i da kupci, a pre svega izvoznici nisu spremni na dalje kupovine po cenama koje ne zadovaljavaju njihovu ulaznu kalkulaciju. Sa druge strane ne treba potceniti unutrašnje faktore na domaćem tržištu koji i dalje „guraju“ cenu pšenice na gore, ali isto tako ni zanemariti činjenicu da je trenutno srpska pšenica jedna od najskupljih u okruženju. Tržište kukuruza ponovo je veoma aktivno. Predmet prošlonedeljnog trgovanja bilo je čak 2.700 tona ove robe. Rast cene kukuruza novog roda je nastavljen. Vrednost prosečne cene trgovanja je veća u odnosu na prethodnu nedelju za 3,46%, a iznosila je 16,51 din/kg ( 15,28 bez PDV). Sve veće prisustvo domaće tražnje ukazuje da slično kao i kod pšenice, izvozna tražnja nije preterano zainteresovana za ovu robu. Da li i kojim tempom će se nastaviti rast cene dobićemo odgovor vrlo brzo. Kukuruza ima dovoljno u ponudi, a kvalitet i zdravstveno stanje ove robe uliva nadu da će prometi i dalje biti veliki, a izvoz vratiti na nivo od pre dve godine.PRODEX se na kraju ove nedelje zaustavio na poziciji od 208,14 indeksnih poena, što je za 2,76 indeksnih poena veća vrednost u odnsu na poslednji dan trgovanja u prethodnoj nedelji. Istovremeno ovo je najviša vrednost indeksa još od kraja jula meseca ove godine, što jasno ukazuje da su se cene primarnih poljoprivrednih proizvoda potpuno oporavile od niskih startnih cena tokom žetve, odnosno berbe.
produktna%2022..JPG

kuruz22.JPG
psenica22.JPG

Kad procitam izvestaj sa berze, pa potom pogledam agroservisovu tabelu, postavljam pitanje: ko je ovde lud???

Citiram gornji tekst:
"Cena ove robe startovala je sa nivoa 20,50 din/kg bez PDV, sredinom nedelje dostigla svoj maksimum od 21,30 din/kg, da bi se trgovanje na samom kraju nedelje zatvorilo cenom od 20,80 din/kg. Ovaj mali cenovni tobogan, vrlo indikativno ukazuje da je u ovom periodu pšenica dotakla svoje gornje granice i da kupci, a pre svega izvoznici nisu spremni na dalje kupovine po cenama koje ne zadovaljavaju njihovu ulaznu kalkulaciju."

A tabela pokazuje 21,82 sa strelicom na gore.

Inace danas na domacim berzama blagi pad cene u odnosu na juce.Izvinite, odnosi se na psenicu.
Kukuruz i danas 15,50+pdv.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh