Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
moje trenutno je misljenje da ovde medju nama ima i bar jedan njihov covek. prate svu ovu nasu pricu i sta zakljuciti, sami sebi kopamo jame. da se nevodi javno puno polemika rasta i pada cena, kad vec ima pp. oni sada znaju cemu se mi nadamo, a sada oni cvrc nama

moje trenutno je misljenje da ovde medju nama ima i bar jedan njihov covek. prate svu ovu nasu pricu i sta zakljuciti, sami sebi kopamo jame. da se nevodi javno puno polemika rasta i pada cena, kad vec ima pp. oni sada znaju cemu se mi nadamo, a sada oni cvrc nama

Kako je led krenuo da šiša,može taj špijun da prati šta hoće-može da dođe i do 50 din kad malo rodi ili 10 ako rodi nenormalno.Kraj priče.
Trenutno se oko cene kukuruza zove natezanje.Kukuruza veliko nema i cena će mu zavisiti najviše od potražnje,

Verujte mi nase price ne doticu njih oni kalkulisu veoma dobro i uvek sa pozitivom.Ja uvek pisem stanje sa otkupnog mesta a ne moje snove,ali ovakvo mrtvilo ne pamtim za 25 god rada.Za to bih molio da svi iznosite gde ima prometa i po kojoj ceni,ako moze ne na vrece vec malo vece kolicine da bi mogli sto realnije da sagledamo stanje.Pozdav.

posle ovog grada i najave opasnosti narednih 7 dana ,sa 3 rakete po stanici i praznim skladistem za iste.A pogotovo okruzenjem koje nema ili nesme da koristi protiv gradnu zastitu uvidu raketa zabrana EU.
Ma ko sme sada da proda i zrno, jer sada tek dolazi steta na onima koji su iscepkani bolesti i najezda stetocina pa da vidis kad se ovaj rod nebude zuteo nego zeleneo ili bio roze od budji.

A da im ponudimo robu uz našu doplatu?
Kako cena napreduje bolje da ih preduhitrimo nego sami da traže, mislim da ih nebude sram... :osmeh:

Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu
Tržište se polako budi. Na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu predmet trgovanja bilo je ukupno 5 različitih roba, sklopljeno je 20 kupoprodajnih ugovora, a realizovan je promet od 1.256 tona robe, što je 2,6 puta više od količinskog obima trgovanja prethodne nedelje. Vrednost robe kojom se trgovalo na organizovanom berzanskom tržištu u Novom Sadu iznosila je 32.653.210 dinara, ili 2,9 puta više od vrednosti trgovanja prethodne nedelje. Kukuruz je i ove nedelje u centru tržišnih zbivanja. Cena ove robe i dalje pada. Do pre samo nedelju dana postojala je dilema da li će se cena kukuruza spustiti ispod psihološke granice od 20,00 din/kg bez PDV, a na samom kraju protekle nedelje cena se spustila i ispod 19,00 din/kg, pa je tako prošlonedeljno trgovanje zatvoreno cenom od 18,80 din/kg bez PDV. To je novi ovosezonski cenovni minimum. Istorijski posmatrano, kraj maja meseca nikada nije bio period kada kukuruz ima najnižu sezonsku cenu. Specifičnosti koje nam je donela ekonomska 2012/13 godina na tržištu kukuruza samo nas upozoravaju da do nove berbe ništa više ne možemo smatrati iznenađenjem te da nema racionalne prognoze kada je ova roba u pitanju. Inače, prosečna cena trgovanja protekle nedelje je iznosila 20,83 din/kg (19,29 bez PDV), što je za 2,27% niža cena od prosečne cene prethodne nedelje. Tržište pšenice miruje. Cena hlebnog žita je veoma stabilna. Koliko je izražena ova stabilnost najslikovitije govori podatak da je cena u poslednja dva meseca varirala u vrlo uskom rasponu između 23,50 din/kg bez PDV i 22,20 din/kg. Protekle nedelje ovom robom se trgovalo po ceni od 24,30 din/kg ( 22,50 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 0,80%. Posle jednonedeljne pauze, robe iz soja kompleksa ponovo su se pojavile na novosadskoj berzi. Sojom se trgovalo po ceni od 65,06 din/kg (60,24 bez PDV), ili za 1,72% nižom cenom nego prethodne nedelje. Prosečna cena sojine sačme sa 44% proteina iznosila 73,91 din/kg (61,59 bez PDV). Suncokretova sačma sa 34% proteina prodavana je preko berze po ceni od 42,00 din/kg (35,00 bez PDV). PRODEX je u odnosu na prošli petak pao za 3,61 indeksna poena i na dan 31.05. iznosi 227,65 indeksnih poena. Ovo je najniža indeksna vrednost ovog pokazatelja još od početka jula meseca prošle godine.

Ja mislim da neće da živne sve dok se ne završi ovo sa pšenicom. Možda će malo da se vrati u normalu, jer ovo je stvarno dno dna, ali ne očekujem nista pozitivno, tek posle pšenice. Samo ovde pratim dešavanja u vezi cene kukuruza, i nisam neki predviđač, (to bih da naglasim) ovo je samo neko moje mišljenje; jer da sam neki predviđač, sve bih prodao u oktobru, jel..

Ja sam danas prodao po 20,50 i nešto džakiranog po 23 din, sad se barem neću sekirati gledajući svaki dan berzu,kukuruza nikad manje(kamion je išao u tri sela da bi se napunio) a cena nikad gora,Kako mi reče čovek od ponedeljka ide na 18 din bez PDV.

Mi smo nas prodali po 28din/kg jedan deo,onaj drugi malo veci ostavljamo za polovinu jula. Na berzi moze da bude cena koja hoce,ali ga po selima nema i cardaci su prazni.

• Like
Reagovanja: Ras
Mi smo nas prodali po 28din/kg jedan deo,onaj drugi malo veci ostavljamo za polovinu jula. Na berzi moze da bude cena koja hoce,ali ga po selima nema i cardaci su prazni.

Tako je to sremac moj ali, i uvek ima to prokleto ALI, lako je kad imas manju količinu kukruza da ga prodaš nekom drugom poljoprivredniku-stočaru kome je neophodan ali berzantska cena je danas 19dinara i onda u otkupu kod onih koji prodaju kukuruz na veliko ne može cena biti veća od 20dinara za poljoprivrednike a ima još dosta kukuruza po silosima. Verovatno ćemo doći u situaciju, a izgleda je već tako, da će cena kukuruza u čardacima biti značajno veća od onog sa lagera i iz silosa jer nema tovarenja na barže i vrlo male količine si izvoze u Bosnu i Kosovo dakle trgovina na berzama je ograničena na mešaone i to malo izvoza a ima ga, verovali ili ne, još dosta po silosima. A ko ima u čardaku taj će prodavati onom malom broju preostalih stočara na malo...Paradoksalno je sve to ali takvi smo i mi i država nam...

ajde polako da se plavi..
Presentation%203.6..jpg

Rano je da se sad plavi,tek pocetak juna!Najvecu cenu ocekujem u drugoj polovini avgusta meseca ili cak u septembru!Ako bude kisna godina kao sto najavljuju i puna vegetacija kukuruza,ove rane FAO grupe 300-400 nece pre 10-og 15-og septembra stici,zato sto se i sa setvom kasnilo!Tih 20-ak dana bi trebalo biti neka realna cena,koja je po meni 240-245 eura/t

@savato
Ja zaista zelim da se oparis od kukuruza, ali mi 240e/t sada deluje kao NEMOGUCA MISIJA.
Kao sto je bila nemoguca misija da u jesen bude 235-240 eura a krajem maja 180-185 eura/t Realno???Ne bih rekao,s obzirom da je kraj maja generalno uvek bila dobra cena za prodaju,tako da...Videcemo do kraja sta ce biti,da ga poklonim necu sigurno! A sto se tice "oparenja" :) nema od toga nista,gledas da izvuces sto vise zato sto si maksimalno dao i sad sta je tu je,negde dobijes negde izgubis,i ako izgubim necu se ljutiti sto nisam prodao sve jesenas-sam sam kriv!Ali...ima dana...

Nazad
Vrh