Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
O KLASJE MOJE...

O klasje moje ispod golih brda,
Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,
Ko mi te štedi, ko li mi te brani
Od gladnih tica, moja muko tvrda?

Skoro će žetva... Jedro zrnje zrije...
U suncu trepti moje rodno selo.
No mutni oblak pritiska mi čelo,
I u dno duše grom pada i bije.

Sjutra, kad oštri zablistaju srpi
I snop do snopa kao zlato pane,
Snova će teći krv iz moje rane -
I snova pati, seljače, i trpi...

Svu muku tvoju, napor crnog roba,
Poješće silni pri gozbi i piru...
A tebi samo, kô psu u sindžiru...
Baciće mrve... O, sram i grdoba!...

I niko neće čuti jad ni vapaj -
Niti će ganuti bol pjanu gospodu...
Seljače, goljo, ti si prah na podu,
Tegli i vuci, i u jarmu skapaj!

O klasje moje ispod golih brda,
Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,
Ko mi te štedi, ko li mi te brani
Od gladnih tica, moja muko tvrda?!

1910.

ALEKSA ŠANTIĆ

pesma od pre 100 godina, aktuelna i danas....

Pesma napisana 1910 sta mislite koliko su se do danas uverzirali kada su tada bili sampioni u zdipariji ... DrGrujo sto bi rekli bolje cista tona i po nego skunutih 5 a potroseno 4 a ulosoj godini potroseno 4 a skunuto 2 ili 3 ...

Malo je of ali Aleksa Šantić nije pisao o nikakvom merkatilnom žitu nego o nesreći se nadvila nad njegovim narodom I zemljom tj aneksijom Bosne I hercegovine od strane Austrougarske I strah od velikog pogrom ( I svetski rat).

- - - - - - - - - -

Mad I ovu vlast bi moglo uporedti sa pomenutom.

Da, u pravu ste, medjutim, poruka pesme je u potpunosti kompatibilna sa danasnjim vremenom. Aneksije na sve strane, lopovi aneksiraju nas rad, trud i ulaganje obezvrednjuju. A, verujem takodje da danasnja Austrougarska (EU), nema nista lepse planove za nas od ondasnje, samo je manje stradalo olovom, ostalo ce trzisnom ekonomijom i marionetskim vladarima. Pijani vladari koji su zderali i slali seljake na odstrel onomad, i sad su nam gazde.

Kod nas vec rade silazu ovi stocari,kazu ima njiva gde je izgoreo do metlice...Ja sam isao pre 5-6 dana u jedan deo atara gde je bilo malo vise kise,nije bio cak ni podgoreo...mada sada sam bio na nekoj basti,blizu sela gde mi bio secerac,pa posto je bio redak posejem obican P1114,eno ga do klipa izgoreo,a klip se drzi jos nekako,mada mislim da ce i on uskoro u viseci polozaj!Mislim da ce od sutra kada pocnu da stizu izvestaji sa terena o stanju useva,dobro razmisliti koja ce cena novog kukuruza biti...

URL]
Ovo je greska ili............

- - - - - - - - - -

kukuruz.jpg
[/URL][/IMG]

Kod nas vec rade silazu ovi stocari,kazu ima njiva gde je izgoreo do metlice...Ja sam isao pre 5-6 dana u jedan deo atara gde je bilo malo vise kise,nije bio cak ni podgoreo...mada sada sam bio na nekoj basti,blizu sela gde mi bio secerac,pa posto je bio redak posejem obican P1114,eno ga do klipa izgoreo,a klip se drzi jos nekako,mada mislim da ce i on uskoro u viseci polozaj!Mislim da ce od sutra kada pocnu da stizu izvestaji sa terena o stanju useva,dobro razmisliti koja ce cena novog kukuruza biti...
Savo ja mislim da ko bude imao 5 t treba da bude prezadovoljan....Bice kod nas dosta takvih.Sad ostaje jos samo da se dobro istrguje jer dzabe ako ti rodii duplo vise ako duplo jeftinije prodas.Treba svakoodnasda zna neku okvirnu cenu sa kojom bi bio zadovoljan sagledajuci sve ostale cinjenice i kad dodje ta cena da prodajea ne da trazi jos vise pa na kraju :zli:

U pravu si,ali ne moze ni svake godine da se ubode Top cena!Ja sam 2 godine krunio po najvecoj,sada cu po najnizoj,ali sreca pa se nesto okrunilo i jesenas a nesto je Djura prebacio preko stoke,tako da opet ce neki prosek biti,mada...najbolje je bilo jesenas,ali svi su mislili nije rodilo,bice skuplji,medjutim..mosa,jos kada je zakuvano sa Jesicem,tad je odmah trebalo sve izgurati!Na greskama se uci,jbg.Tj.pametan uci na tudjim,a budala na svojim,ali sad je kasno,sta da se radi...Cini mi se da cena kukuruza nece moci vise nize da ide,ali pitanje je rentabilnosti proizvodnje i ulaganja za sledece godine!Bice zajebano...

Jos kako moze da ide dole,moramo da znamo da je trgovina to i da te niko ne pita koliko tebe kosta....Ako je velika ponuda ide se i ispod proizvodne cene samo da se proda da se ne baci(to je u povrtarstvu)....Ja mislim da idu jako zajebane godine ali ne kad su cene u pitanju vec kad je vreme,jer imam osecaj da smo se provukli kroz iglene usi,mnogima ce ova godina biti kao i prosla sušna.Ja mialim da ako zaista bude bagatelna cena treba cekati da se vidi kako ce pocetinaredna godina,ako krene suvo tamo u maju etocene gore...Ali treba cekati.

Ja sam cuo da su neki vec poceli da pucaju i da pozajmljuju novac kod zelenasa, ocekivanja su bila velika, zaduzenja jos veca, sada kada treba vracati dugove pocinju problem. Ja cu morati da korigujem svoje finansijske planove i da spustim loptu. Planirao sam cenu od 170e po toni, a nece biti ni priblizno, o suncokretu i soji da ni ne govorim.

U jednu ruku mi je drago sto se desava ovaj cenovni pad u svim kulturama jer ce prestati ova luda navala na zemlju. Sad su poljoprivrednici i doktori i apotekari i advokati i sudije.
S druge stane mi je zao i krivo jer ce nas rad otici u vetar. Investicije vec duze vreme ne planiram jer nema nikakve izvestnosti da ce bilo sta krenuti na bolje.

Ocekujem 2-3 lose godine, gde ce jedini cilj biti poslovati pozitivno, makar ostajalo i flasa kisele po jutru. Inace analizirajuci malo, na jesen ocekujem 15din/kg nov rod, a kasnije ko zna. Mozda bude i 10, ali najverovatnije oki 150-170e/t.

kakva je to cena na berzi ... LJUDI... jel se to neko igra nasim zivotima... kukuruza nema a ni ove godine nije bajno sta se desava??

To je druze tako preko vikenda,kad niko nista ne radi...Onda tu skalu puste dole,da malo odmori,posto je jako visoko :) Razumes? Kod nas je kukuruz 15 dinara koliko sam danas cuo,mozda ima nekih promena od sutra,javicu ako sta cujem!

Ocekujem 2-3 lose godine, gde ce jedini cilj biti poslovati pozitivno, makar ostajalo i flasa kisele po jutru. Inace analizirajuci malo, na jesen ocekujem 15din/kg nov rod, a kasnije ko zna. Mozda bude i 10, ali najverovatnije oki 150-170e/t.
60-tih i pocetkom 70-tih je bila zemlja u razvoju da bi tek na kraju 70-tih i 80-tih bilo dosta profitabilno ziveti od poljoprivrede ili konkretno od ratarstva. Kad smo dostigli neki zadovoljavajuci nivo krenule su 90-te koje su vukle poljoprivrednika u totalni propast i sa teskim mukama smo dogurali do neke 2009 kad je opet krenulo na bolje u vidu profita. Dakle u mojoj karijeri poljoprivrednika a poceo sam kad je bilo najteze pocetkom 90-tih osetio sam slast ovog posla, volju i neku moralnu motivaciju samo nekih 4 godine. Tako da Bojceticu nista tebi licno, nemoj me pogresno shvatiti ali pun mi je ... znojenja i rintanja zarad samo jedne flase kisele po jutru!!! Neki moji vrsnjaci koji su otisli vani kad su ovde krenula sr.nja su napravili mnogo toga a ja ostao jer sam imao svega. Kad sam hteo otici da vise ne gledam iza, svetska a i nasa politika je doprinela tome da ne mozez izaci iz zemlje a ovde su te gazili i poslali pozive za rat!!! Tako da stvarno mi je dosta svega. Jedina mi je zelja da uz posten rad mogu nesto zaraditi, stvarati i pruziti deci kolko tolko bolji i laksi zivot. Ali svi su izgledi da je to nemoguce u ovoj zemlji!!!

Само да не заборавимо огромне паре које су Амери дали, па смо могли да се играмо производње трактора. Такође је политика дала зелено светло да те тракторе извозимо по африкама, пошто тим истим америма нису баш интересантни. Не заборавимо такође и бартер аранжмане са СССР-ом, који је у то време увозио житарице, а ми имали јефтину енергију. Прављење комбината је било са намером да се прехрани народ, а захваљујући политици је и мали пољопривредник добио шансу. Е онда када се политика променила, и ми дошли са друге стране, ајд што више нисмо добијали лову, него су нам и наше узимали. Не кривим само њих, и ми смо криви, али без њих онај наш не би опстао. Ми смо хтели да га скинемо још 1990, али су гледали како се избори краду. Хтели смо и 9. марта, ал није било подршке, итд. У међувремену је до кулминације дошла политика криминализације подржана са свих страна, што гледамо и дан данас. Шта ће њима и било коме неко поштен овде, па потребно је довести лика кога можеш уцењивати, итд.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštila je da će sistematski kontrolisati količine aflatoksina B1 u kukuruzu ovogodišnjeg roda.http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=08&dd=12&nav_category=12&nav_id=741692
Šta mislite kako će se ovo odraziti na otkup novog roda? Lično mislim da je ovo inspekcija za obaranje cene ispod granice dostojanstva. Ko će sistematski kontrolisati rad inspekcije? Bojim se da ih tajkuni imaju u šaci. Strepnja mi je dublja od nade...

Nazad
Vrh