Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
Bice jako i dugo vrelo jesenje igranje sa cenama+sto susa uzima svakim danom sve veci i veci rod ,prepusteni smo sami sebi bez ikakve pomoci tako da subvencije od 50e po ha nemogu nadoknaditi taj debalans sa cenama tj.odnos inputa i nasih proizvoda

Cena kukuruza u zadnjih 30 godina je prikazana na ovom grafikonu .

Corn-Historical-Prices-Index-Mundi.png

Osim nekih godina kada je cena bila izuzetno visoka ali je jako kratko trajala prosecna cena kukuruza je ispod 150 dolara za tonu sto je po danasnjem kursu dolara ispod 13 dinara ( 150X85 dinara = 12750 dinara za tonu ) .

Ko je 2012 placao na njivi 28 i vise dinara neosusen kukuruz nije meni nikako jasno ali imajte u vidu da ce cena kukuruza rod 2013 posle obracuna vlage , troskova susenja , troskova izvoza , troskova prevoza itd biti na zalost jako niska i na nivou 140 USA dolara za tonu i od tih 140 dolara ce se odbiti svi ti troskovi .

O toj ceni od 28 dinara ili preko 300 USA$ po toni ce se jos dugo godinama priicati i uskoro ce svima ukljucujuci i brokerima na berzi to izgledati kao nestvaran san jer ce se nivo cene kukuruza na svetskim berzama uskoro vratiti na ispod 150 USA$ po toni .

To je na zalost realnost .

izgleda da se vracamo u realnost, jer ruku na srce sa malim radom smo lepo zaradjivali zahvaljujuci ceni nasih proizvoda.
Ipak 12 13 dinara ako ce tako bitito ide u sasvim drugu krajnost....Kad bi bila cena 1500 ili 1600 evra mialim da je to sasvim ok cena

Inace dnevnu cenu kretanja kukuruza na americkoj berzi Nasdaq mozete pratiti ovde

http://www.nasdaq.com/markets/corn.aspx?timeframe=2y

ali je izrazena u centima po buselu pa je malo teze za razumevanje (Price in Cents per bushel)

zadnja cena danas je bila 465 centi po buselu ili 4.65 dolara po jenom buselu koji je zapreminska velicina i iznosi
35.2391 litara .

Американци продају на литре (буселе) а ми ћемо ускоро на кубике, још мало па ће цена кубика дрва и кубика кукуруза бити иста а не мора се сећи ни цепати, па да га ложимо на зиму.

Kakve veze mi imamo sa Amerikom i njihovim gmo kokuruzom,pa u evropi je uvek bio dosta skupjli,tako da te tabele nemaju veze sa nama.

Inace dnevnu cenu kretanja kukuruza na americkoj berzi Nasdaq mozete pratiti ovde

ali je izrazena u centima po buselu pa je malo teze za razumevanje (Price in Cents per bushel)

zadnja cena danas je bila 465 centi po buselu ili 4.65 dolara po jenom buselu koji je zapreminska velicina i iznosi
35.2391 litara .

Da li je logicno da ulazi u proizvodnji kukuruza budu 10,11 pa i do 12 din za kg?Imas temu pa citaj koliko je neke izlazilo.Malo jace daj zemlji i eto cifre...znaci slusam tebe i zadovoljavam se sa 1 dinarom po kg proizvoda ti uzmes moje pa 10-tak a ni oro ni kopo...

- - - - - - - - - -

Meni kakvi su sad kukuruzi sve mirise na 3000-3500 t po jutru x 13 din je 39000-45000...a ulozio sam oko 400e po jutru ili 46000...gde sam ja onda

Lep je ovaj grafikon sto je techno postavio. Pitam se postoji li isti takav sa kretanjem cena semenskog kukuruza, djubriva i goriva u Srbiji u poslednjih desetak godina. Ne znam kako bi tacno izgledao ali znam da te linije uvek idu samo na gore nemoguce je da drasticno padnu kao sto je to slucaj sa nasom robom. Hoce li nasi troskovi kao i nova mehanizacija ikada otici dole? Ne bi mi smetala danasnja cena ako ce je pratiti i pad troskova proizvodnje u istom procentu. O subvencijama i uredjenosti trzista kod nas i u svetu izlisno je uopste govoriti.

Cudi me da jos niko nije svatio da cene Agroservisa nisu tacne. Prvo paritetno, a drugo ni to nije tacno. Cene u Francuskoj i Americi su utovareno na Okenske brodove, a budimpesta utovareno na barze.Danas smo kupili u Budimpesti po 148 eur sto nije cena iz Agroservisa.

Ovi sto komentarisu najpametnije bi im bilo dA CEKAJU LEKINU cenu krajem avgusta 30,00.

znas sta cu ti reci,ko radi taj i gresi ali nije tu jos nista gotovo ja moj kukuruz necu dati po toj ceni pa nek stoji na lageru na cekanju i 5 godina meni se ne zuri-kad se propada nek se propada sa stilom,ali nije nicija do zore gorela...

Leko i ja sam kiksnuo sa proslogodisnjim ali ovo niko zivi nije mogao predvideti i znas sta...ne zalim uopste i novi necu dati po ovoj ceni to je sigurno...da sam propao i nisam j...e mi se...ovo sadasnje stanje mora eksplodirati...polako se tanje zivci...radis ali ne za sebe vec za drugoga

35.2391 litara .
Nemoj da iznosis ne tacne podatke!Prvo nauci koliko iznosi busel kukuruza!Za kukuruz iznosi 56 lb-odnosno 25.401 kg a za psenicu 60 lb-odnosno 27.216 kg da te ja naucim,pa posle postavljaj grafikone,daj dugorocnu prognozu i kako ti to vidis da ce se kretati u buducnosti,slobodno mozes i za 30 godina unapred!Pozdrav i nemoj bez potrebe uletati u temu,ako nemas informaciju o trenutnoj ceni kukuruza u tvom mestu ili okolini,posto je ova tema iskljucivo namenjena tome!

..................Na sreću, sitacija s kukuruzom je ipak dosta bolja u odnosu na prošlogodišnju, kada je zbog katastrofalne suše bilo parcela koje uopšte nisu imale roda, rekao je Jocković i dodao da u predstojećoj berbi sigurno neće biti rekordnih prinosa, ali se na pojedinim njivama mogu očekivati i oni do 10 tona po hektaru.............................
tako da cena nemoz' biti formirana na osnovu roda u dnevniku na RTS1
:zli::zli::zli:

Cena kukuruza u zadnjih 30 godina je prikazana na ovom grafikonu .

Corn-Historical-Prices-Index-Mundi.png

Osim nekih godina kada je cena bila izuzetno visoka ali je jako kratko trajala prosecna cena kukuruza je ispod 150 dolara za tonu sto je po danasnjem kursu dolara ispod 13 dinara ( 150X85 dinara = 12750 dinara za tonu ) .

Ko je 2012 placao na njivi 28 i vise dinara neosusen kukuruz nije meni nikako jasno ali imajte u vidu da ce cena kukuruza rod 2013 posle obracuna vlage , troskova susenja , troskova izvoza , troskova prevoza itd biti na zalost jako niska i na nivou 140 USA dolara za tonu i od tih 140 dolara ce se odbiti svi ti troskovi .

O toj ceni od 28 dinara ili preko 300 USA$ po toni ce se jos dugo godinama priicati i uskoro ce svima ukljucujuci i brokerima na berzi to izgledati kao nestvaran san jer ce se nivo cene kukuruza na svetskim berzama uskoro vratiti na ispod 150 USA$ po toni .

To je na zalost realnost .
druže ima li neki grafikon koji pokazije kretanje cene semenskog kukuruza i veštačkog đubriva za taj isti period?
čisto radi nekog poređenja....

Da li je logicno da ulazi u proizvodnji kukuruza budu 10,11 pa i do 12 din za kg?Imas temu pa citaj koliko je neke izlazilo.Malo jace daj zemlji i eto cifre...znaci slusam tebe i zadovoljavam se sa 1 dinarom po kg proizvoda ti uzmes moje pa 10-tak a ni oro ni kopo...

- - - - - - - - - -

Meni kakvi su sad kukuruzi sve mirise na 3000-3500 t po jutru x 13 din je 39000-45000...a ulozio sam oko 400e po jutru ili 46000...gde sam ja onda

U poljoprivredi ti je tako u ovakvoj neuređenoj državi.Ti si sad tamo gde su stočari več duži period,tj.oko nule ili ispod nule.Na žalost to će biti trend u natrdnih par godina.

Nazad
Vrh