Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
što se tiče svjetske cijene , a ona odredjuje i našu , ima dosta faktora koji utiču a daleko najjači su sklapanje velikih ugovora , odnosno velike trgovine . Pokazalo se da cijene kreću i vrte se oko ugovora izmedju najvećih izvoznika (sad, arg, brazil, ukrajina,.. ) i njihovih najvećih kupaca (japan,kina, korea,...)
Stvar je u tome što recimo Kina i Japan sada kupuju kukuruz roda 2013 i 2014 a ne ovaj .
zasigurno je cijenu najviše oborio kukuruz koji još nije ni posijan zato što se očekuje rekordna sjetva a i zemlja je u najvećim regionima dobro natopljena za razliku od prošle godine .
Veći rast može biti samo ako se ispostavi da je manje posijano nego što se očekivalo , a teško je povjerovati jer je sjeme već kupljeno ili ako suša opet udari.

Utice na svetsku cenu i to sto proizvodjaci tamo prodaju kukuruz unapred. Dal ce prodati 15% ili 30% svakako ce uticati. No, tu je problem isti kao i kod ovih ugovora Japana i USA, taj sto mi nikad ne saznamo pojedinosti. Opste je poznato da su ti ugovori ponekad po vecoj, a nekad po manjoj ceni od trzisne. Isto vazi i za kolicine. Zemlje uglavnom objavljuju bilanse, ali uglavnom manipulisu. Tako je npr Kina dosta kasnije objavila svoje prve bilanse kukuruza, naravno losije od prvobitnih. Dok npr Egipat objavio da ima zalihe do maja i da nece kupovati, al ko jos veruje Egiptu. Ipak na cenu najvise uticu bilansi tj rod, tj ponuda i potraznja.

"a i zemlja je u najvećim regionima dobro natopljena za razliku od prošle godine".

Nije sve reseno time sto ce vode imati dovoljno samo u jednom periodu godine. Tokom citave vegetacije kukuruza, neophodno je da pored dovoljne kolicine padavina, te padavine budu i vremenski dobro rasporedjene. Dakle, moze se desiti da ukupna kolicina padavina bude i vise nego dovoljna za uspevanje kukuruza, ali da su te padavine bile veceg obima u jednom periodu godine, a da posle toga (u ostalim fenofazama razvoja kukuruza) padavina nije uopste ni bilo... U takvoj situaciji UKUPNA KOLICINA PADAVINA, nije vazna!
O navodnjavanju kukuzura u Srbiji necu ni da pocinjem...

Utice na svetsku cenu i to sto proizvodjaci tamo prodaju kukuruz unapred. Dal ce prodati 15% ili 30% svakako ce uticati. No, tu je problem isti kao i kod ovih ugovora Japana i USA, taj sto mi nikad ne saznamo pojedinosti. Opste je poznato da su ti ugovori ponekad po vecoj, a nekad po manjoj ceni od trzisne. Isto vazi i za kolicine. Zemlje uglavnom objavljuju bilanse, ali uglavnom manipulisu. Tako je npr Kina dosta kasnije objavila svoje prve bilanse kukuruza, naravno losije od prvobitnih. Dok npr Egipat objavio da ima zalihe do maja i da nece kupovati, al ko jos veruje Egiptu. Ipak na cenu najvise uticu bilansi tj rod, tj ponuda i potraznja.
Prekretnica po meni bice u maju mesecu ili ostaje da se trguje po ovim cenama znaci oko 200 e/t ili ide preko 250...Ja se nadam ovom drugom posto sam veci deo da kazem 80% ostavio u ambaru...Vrsidba u Juznoj hemisferi bice zavrsena i tacno ce se znati kako stvari stoje na svetskom trzistu!Za domace trziste opet kazem ko zna da ce mu faliti bolje neka kupi sada nego u julu...Od jula do septembra ima dana!Naravno da ce na cenu uticati i koliko je posejano u svetu ali pre svega izvestaji o stanju zaliha globalno gledano u svetu!

Pa sad je po meni skoro definitivno da kukuruz kod nas mora da se uvozi, i da ce cena onda svakako biti dosta veca. Sta moze da se desi, da drzava subvencionise cenu uvoznog kukuruza i time regulise cene na trzistu kod nas. Ali opet ne verujem da ce ici toliko nisko sa subvencijama. Verovatno ce cena biti do 2-3 dinara veca od svetske, tj sve preko toga mozda bude subvencionisano.
U svakom slucaju ocekujem uvoz, i cenu vecu od svetske, sto sam i pisao dosta pre ovog najnovijeg cuda.

Interesuje me vase misljenje sta ce da rade otkupljivaci kod kojih se pojavi veci procenat aflatoksina i ako dobiju nalog da.ga uniste ko bi tada nadoknadio taj kukuruz i da li postoji takav rasplet na trzistu,a isto se odnosi i na kukuruz iz kotarki jer sam danas cuo da je taj u mnogo losijem stanju nego ovaj u silosima.

Kome kukuruz nije bio kako treba i lep (barem na oko) taj ga nije ni tovario u čardak, već ga je vro i predavao u silos.
Tako da mislim da tvrdnja da je kukuruz u čardaku zaraženiji od ovog u silosima baš i ne pije vodu.

Kome kukuruz nije bio kako treba i lep (barem na oko) taj ga nije ni tovario u čardak, već ga je vro i predavao u silos.
Tako da mislim da tvrdnja da je kukuruz u čardaku zaraženiji od ovog u silosima baš i ne pije vodu.

I ja sam istog misljenja, a cak i argumentovano tvrdim da su pojedini u nasem selu na kraju berbe sav los kukuruz okrunili i predali lokalnim otkupljivacima.
Cak je lako moguce da je isti taj i zavrsio u drzavnim rezervama.

28.02.2013.
CENE ŽITARICA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU, BERZAMA U BUDIMPEŠTI, ČIKAGU, MINEAPOLISU I PARIZU
CENE SU OBRAČUNATE PO SREDNJEM KURSU NA DAN OBJAVLJIVANJA (din/kg bez PDV-a)
Presentation%2028.2..jpg
Ajde sada budi pametan

Nazad
Vrh