slobapatrola
Član
kolko ja vidim, kakav je trend,trazicemo mi ove cene sa svecom....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
izgleda da ponovo traze odrejene kolicine za izvoz? mada sada ce i barze sa djubrivom pa nece valjda prazne da se vracaju?
mada opet cujem neke informacije o opstrukciji izvoza od grupe , jer u interesu im je da uniste lokalne zz i firme i da oni direktno dolaze do robe jer kada su oni jedini mogu da rade sta hoce znate na koga mislim pojavili su se i u vasem kraju i nude verovatno extra uslove .
A kad je i ko mogao kupiti Euro po 111,ja sam ga krajem septembra placao 116,5?! Mislim da i sad ne moze da se kupi za 111,ali to je sve bilo u oktobru kada je kurs bio oko 114-115,jedino da si cuvao dinare 3 meseca i sad ga kupio!monopolisti na trzistu,nije neka novost kod nas,mozda samo drugi termin koristiti,udruzeni karteli,pred setvu treba para bice velika ponuda a potraznja videcemo,kod nas se sudaraju dva velikana Granimpeks i Granexport luka dunav pancevo, konkretno u uljmi,velika je konkurencija a bice jos veca,ipak su robne rezerve veoma vazan faktor na nasem trzistu i treba ih maksimalno koristiti,cena od 29.70 i evro od 111 su bili i vise nego povoljni,mada nama neodgovara i 40din cena stalno cekamo povoljnije...
A kad je i ko mogao kupiti Euro po 111,ja sam ga krajem septembra placao 116,5?! Mislim da i sad ne moze da se kupi za 111,ali to je sve bilo u oktobru kada je kurs bio oko 114-115,jedino da si cuvao dinare 3 meseca i sad ga kupio!
U pravu si...17.10.2012 zvanicni srednji kurs nbs bio je 111 din
To vec nisu domace vec svetske spekulacije.I koji je sad razlog za padanje cene?
Nikome se ne isplati.Kako nama,tako i stranim kupcima.Jedina je razlika sto stranac ima zdrave robne rezerve u mesu,te moze da pregrmi susnu godinu bez prevelikih oscilacija.Sa nama to naravno nije slucaj.Mi te turbulencije ne mozemo podneti i zato jesmo tu gde smo.Sto se tice susne godine,koja nije samo kod nas,vec gotovo u celom svetu,cena bi trebala biti 40.S obzirom da nije,potvrdjuje se ova tvrdnja o spekulacijama sa robnim rezervama.Pri tome mislim na strane.Nase su jadne i sitne,da bi uticale bitnije na cenu.Ocigledno je da su se i nasi prevarili sa cenom, kad su izasli sa otkupom za robne rezerve.Ako smo poklali ili prodali stoku ko da plati kukuruz skuplje ? Mnogi su tvrdili da ne utiču stočari na cenu kukuruza već druge proizvodnje : etanol skrob ... Nešto ih nema ?
Ovde se govori o nekoj povezanosti i zavisnosti domace sa inostranim berzama. To bi tako trebalo i da funkcioniše .Kako onda soja u NS. 60 a u celom svetu 40 ,pa to je za trećinu ,to nisu nijanse....Navodim primer i malo me onako intrigira.![]()
Ovde se govori o nekoj povezanosti i zavisnosti domace sa inostranim berzama. To bi tako trebalo i da funkcioniše .Kako onda soja u NS. 60 a u celom svetu 40 ,pa to je za trećinu ,to nisu nijanse....Navodim primer i malo me onako intrigira.![]()