Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Apsolutni rekord u izvozu kukuruza
Blic - Nedelja, 16. januar 2011. 13:57
Srbija je za prva tri meseca ekonomske godine za kukuruz, od oktobra do kraja decembra, na inostrana tržišta plasirala 830.000 tona kukuruza, što predstavlja rekord svih vremena kada je u pitanju kvartalni izvoz te žitarice, izjavio je Tanjugu direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

"Ako se nastavi ovim tempom, sigurno je da će i izvoz na godišnjem nivou biti rekordan", naglasio je Saković, ali i ukazao da se može očekivati izvesno usporavanje, kako domaća cena kukuruza bude rasla, što se "već pokazuje u prvim danima januara".

"Trenutno imamo cenu kukuruza od 21,50 dinara po kilogramu, a realna izvozna cena, kada se odbiju troškovi, iznosi 195 evra po toni, iz čega se vidi da je domaća cena iznad izvozne i polako zaustavlja izvoz", naveo je Saković, ističući da je "to jedno normalno tržišno kretanje".

Najviše otišlo u EU

Najveći deo viškova srpskog kukuruza završi na tržištu Evropske unije, potom u zemljama u okruženju - Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, a naš kukuruz stiže i do Južne Koreje, pa čak i Japana.

"Kada prodavci kukuruza ne budu imalu kupce, oni će oboriti domaću cenu ili će cena na svetskim berzama porasti, pa će se naša izvozna prilagoditi domaćoj ceni", ocenio je Saković.

Kada je reč o domaćem bilansu, on je naglasio da "on neće biti ničim ugrožen, sve dok ne izvezemo 1,8 miliona tona kukuruza".

"U slučaju da dostignemo taj izvoz, domaća cena će ići ponovo iznad svetske, a izvoz će sam po sebi stati, ali je sigurno da će proizvodjači u ovoj godini sigurno imati dobru cenu kukuruza", zaključio je Saković.

Srbija je u prethodnoj ekonomskoj godini izvezla 1,35 miliona tona kukuruza, što je drugi najbolji rezultat kada je u pitanju izvoz kukuruza iz Srbije. Ekonomska godina za kukuruz važi od 1. oktobra do 30. septembra naredne godine.

Apsolutni rekord svih vremena u izvozu srpskog kukuruza zabeležen je u pretprošloj ekonomskoj godini - 1,46 miliona tona, odnosno čak 1,6 miliona tona u kalendarskoj godini (2009).

Dolovac je napisao(la):
toshiba je napisao(la):
Dolovac je napisao(la):
GE nevidjena guzva za ovo vreme,ako uskoro neopali neka zima cena ide dole jer ponuda je ogromna

Pa gde je tvoja 22.05 cena?? Ja zvao jutros, ono 20+pdv :sta: :sta:
Ja se izvinjavam mislio sam da je GE podigao jer je u Dolovo 22.05din a sve ide za GE pa sam mislio da je i tu porasla cena ::sramota::
Jer još uvek kod vas u Dolovu 22,05 ?

mikulaš je napisao(la):
Dolovac je napisao(la):
toshiba je napisao(la):
Dolovac je napisao(la):
GE nevidjena guzva za ovo vreme,ako uskoro neopali neka zima cena ide dole jer ponuda je ogromna

Pa gde je tvoja 22.05 cena?? Ja zvao jutros, ono 20+pdv :sta: :sta:
Ja se izvinjavam mislio sam da je GE podigao jer je u Dolovo 22.05din a sve ide za GE pa sam mislio da je i tu porasla cena ::sramota::
Jer još uvek kod vas u Dolovu 22,05 ?
Jeste tek su u utorak podigli, cena je za jus,a u mramorak je 20 tel kel do 20 % vlage

evo brojeva ko kupuje kukuruz. 063276088 Goran Feniksagrar... 021719774 Dragan silagro doo... 021821070 Vujadin Komnenic doo...0628951602 Srdjan t/t petrovic doo. ::novac:: ::novac:: ::novac:: ::svaka cast:: ::svaka cast::

Kod nas 21 din jus vlaga,e dali sa ili bez pdv-kolega prodao sa 20,2% vlage i dobio 18,90 sa pdv...a sam otkupljivac je rekao da ocekuje maximalnu cenu negde oko 25 dinara a to nije precizirao sta misli kad ce do toga doci.Inace on krajem oktobra rekao da ocekuje cenu posle nove godine oko 20 din (kao sto se i desilo) pa mislim da se moze reci da ima dobre predvidjanja

zszolika je napisao(la):
Kod nas 21 din jus vlaga,e dali sa ili bez pdv-kolega prodao sa 20,2% vlage i dobio 18,90 sa pdv...a sam otkupljivac je rekao da ocekuje maximalnu cenu negde oko 25 dinara a to nije precizirao sta misli kad ce do toga doci.Inace on krajem oktobra rekao da ocekuje cenu posle nove godine oko 20 din (kao sto se i desilo) pa mislim da se moze reci da ima dobre predvidjanja
a i to moze biti fora,cekajte vi 25 a to moze biti avgusta! a sad marta mozda spadne na 15 al to nema veze bice 25 kad tad ahaha :haha:

Ako padne kukuruz mora dole seme i veštak a u to se neuklapa gospoda iz Victorije. Usput mi smo sitni cenu određuju strane berze a ne mi.

sto se tice rasta i pada cene kukuruza, ne bi bilo lose procitati prvih desetak stranica ove teme.Moze svasta da se nauci

sasa22 je napisao(la):
sto se tice rasta i pada cene kukuruza, ne bi bilo lose procitati prvih desetak stranica ove teme.Moze svasta da se nauci
Ima šta da se nauči, pogotovo ko se tada zaj--o kao ja. Od tada prodajem kukurus svakog meseca 10 % osim septembra i oktobra kadase bere jer smatram daje tada najeftinijhi. Kod mene u Padini na svim otkupnim mestima juče pala cana sa 20 na 19 din tel-kel. A sa 21 na 20,50 jus cene su sa 5% pdv. Ja lično mislim dase ove godine neće ponoviti 2007, jer tada je kukuruz pao i na sveckim berzama a sada je manjak kukuruza u svetu.

Ljudi cekajt da padne sneg pa kad im kamioni otezano idu skocice cena opet. Lepo vam covek kaze sta se zapeli sa prodajom. Ko ima u jusu neka mi se javi n pp da mu dam telefon.

mikulaš je napisao(la):
Ja lično mislim dase ove godine neće ponoviti 2007, jer tada je kukuruz pao i na sveckim berzama a sada je manjak kukuruza u svetu.
2woaw7k.png

kukuruz, Chikago, trenutno stanje.Niko od nas obicnih smrtnika nezna sta ce da moze

Nazad
Vrh