Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Ta afera je bila zaštitnog karaktera jer su u to vreme hteli da gurnu ogromnu količinu kukuruza iz USA zaraženog aflatoksinom.Pošto taj kukuruz nije išao ispod 0.05 mikrograma po kg već mnogo više nije mogao da prođe kod nas a sve je to pokrenulo lančanu reakciju a scenario većina zna.Niko se nije udostojio da javno kaže zbog čega se sve to desilo nego se pustilo da prođe tako kako jeste.

Ta afera je bila zaštitnog karaktera jer su u to vreme hteli da gurnu ogromnu količinu kukuruza iz USA zaraženog aflatoksinom.Pošto taj kukuruz nije išao ispod 0.05 mikrograma po kg već mnogo više nije mogao da prođe kod nas a sve je to pokrenulo lančanu reakciju a scenario većina zna.Niko se nije udostojio da javno kaže zbog čega se sve to desilo nego se pustilo da prođe tako kako jeste.
I kažeš ništa se tu ne namešta, sve pošteno? Ma begaj bre!

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Sve će to na kraju raja i stoka kroz guzicu a mi ćemo biti kolateral. I pre su probali da uvale stočnu hranu (da kupuju gotovu) stočarima tobož bez aflatoksina a taj isti kukuruz kocentratare kupuju od seljaka i sigurno vode računa o dozvoljenim granicama, bole ih ona stvar, kad vidim šta se sve prima u silose dobro smo i živi.Ono kad je počelo sa aflatoksinom igranka onda su nas jebaval,i pa kad je krenula korona onda nema aflatoksina ili je u granicama, onda počeo rat u Ukrajini i Putin izlečio koronu al eto ti kuknjave oko prevelikog izvoza i viškova iz Ukrajine, opet seks, sad nema nekih razloga al tu je dobri stari aflatoksin, bitno je da postoji priča a niko se nije zapitao koliki je naš ovogodišnji prosečan rod kukuruza, sigurno ne prelazi 4,5-5miliona tona, možda i manje, nama sad treba godišnje minimum 3mil tona plus prelazne zalihe i zbog stanja u svetu mora se imati i rezerve tako da mi za izvoz imamo šta imamo ali ne više od 1-1,5miliona tona (naspram 3-4miliona nekada) i država se neće mešati direktno u izvoz ali će ga usporavati maksimalno.Ne osporavam prisustvo aflatoksina ali je to priča u njihovu korist a ne našu, to što se neko setio da je on štetan ok ali to postoji od kako je sveta i veka, verovatno je ovaj rat u Ukrajini i Gazi, sečenje šuma po Amazoniji (primer) manje štetan (dobit) po nas ali no.

Da dodam, ja nevideh de završi ono đubre od soje pre dve godine što smo imali?
Ovo je samo moje mišljenje i nemora da znači da sam u pravu.

Ta afera je bila da sjebe svoje seljake jer mu vise nisu pruzali podrsku

Nikola mani se više iste mantre....
Tebi svaka druga reč žuti....
Njih nema bre odavno ili ih ima dodje na isto.A ti zapucao .
Daj malo gledaj širu sliku

Na mom terenu jako puno kukuruza je predato na siloso odnosno malo ga ima uskladisteno kod sami seljaka, bila je nada da ce cena da skoci od oktobra, najveca glupost u samoj zetvi kukuruza nije se znala cene pa cak ni posle mesec dana od samog kraja zetve to je za mene nenormalno stanje. Posto kupujem za sopstvene potrebe ne bavim se trgovinom imao sam ponudu da ulagerujem kukuruz pa kad se formira cena ili da dam avans u tom trenutku to mi je delovalo van pameti i nisam kupio. Inace kvaliter kukuruza je upitan pa sam kupio psenicu 120 t po
22,5 din

Izvoznu kvalitet je definisan ugovorom izmedju prodavca i kupca. U mlecnim govedarstvu, priplodnim zivotinjama ima uticaj kvalitet. Na tov i zavrsne faze tova nama uticaj.
Potrosice se kao i uvek sav kukuruz. Ono sto je osobenost ove godine je da u zavisnosti od kvaliteta se i formira cena. Razlika izmedju toksicnog i netoksicnog je 5-10-15eura u zavisnosto od nivoa toksina. Svaki kupac kupi sta mu odgovara.

Aj par reci o analizi na aflatoksin ove jeseni...Necu da spominjem imena pravnih subjekata...4 kamiona su mi vracena iz jedne firme. Izmereno preko 30 ppb aflatoksina. Taj isti kukuruz je prosledjen u drugu firmu u kojoj su analize na 2 kamiona pokazale 0(nula) a na dva kamiona 10 ppb.

Aj par reci o analizi na aflatoksin ove jeseni...Necu da spominjem imena pravnih subjekata...4 kamiona su mi vracena iz jedne firme. Izmereno preko 30 ppb aflatoksina. Taj isti kukuruz je prosledjen u drugu firmu u kojoj su analize na 2 kamiona pokazale 0(nula) a na dva kamiona 10 ppb.
Uzorak ti je relativna stvar, ti mozes imati u kamionu kukuruz sa 5-10 njiva i zavisi gde zabode sondu, gde vise puta bode, skoro svaki put kad bodes moze da budu drugaciji rezultati.

Dva klipa na njivi jedan pored drugog nemaju istu kolicinu aflatoksina.. tek to na kamione iz podnih magacina je lutrija, neki skladistari su se i trudili da razdvajaju po celijama ali dzabe to je tako mali uzorak da nije relevantan zato i ima vracanja barzi.. a plus da ukoliko ima zaraze i ako nisu frigo celije toksin se povecava..

Jako ne zgodno za uzorkovanje. Isti kamion ista kontrolna kuca, dva razlicita rezultata.
Uzorak koji se analizira je jako mali, i ako u njega upadne lose zrno ide u nebesa. Generalno ima ga, bunili se mi ili ne. Nazalost to i cena govori.

Nazad
Vrh