Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Da ali to zavisi od svjetske cijene , ako je niska cijena inače po svijetu onda izvoz ne "gura" cijenu nego je "ograničava" pa u tom slučaju većina ide po domaćem tržištu i po regionu kamionima , da je svjetska cijena viša onda bi izvoz povukao sve cijene nagore .
Inače cijena kukuruza u Turskoj u otkupu je 184 $/t , pisao kolega iz Turske na jednom Američkom forumu .

Ovdje ti je 85kn/100kg , do 14% vlage, ili do 16,9% vlage kad ti odbiju susenje itd. oko 65-67kn/100kg zavisno od loma , primjesa itd.
Inace i FAO 300 grupa je imala preko 15% vlage u okolici.
Budi sretan i s tom cijenom s obzirom da mi imao poticaje a oni nemaju u Srbiji... Plus arenda nam je manja nego njihova. Rh u grubo cijena oko 11.35 eura plus pdv na bazi suhog

Pratim to zadnjih godina da je cijena zitarica u Hr niza nego ovde i u Srbiji. Zasto je tako neznam al znam da nama ovde direktno ruse cijenu komsije iz Hr . Evo konkretno u silos gdje najvise tjeram kukuruz kazu sto da vam platimo vise kupili smo 5000t iz Okucana Hr od nekog Francuza . Posto su kupili neznam ali znam da je direktno uticalo da nama ovde plate 126e t i to kao da nam ucine. Isto tako za cijenu soje ovde diktira Bimal a oni kupuju dosta iz Hr Vinkovci i Zupanja . Tamo ponude cijenu ko da ce sutra smak svijeta.

Budi sretan i s tom cijenom s obzirom da mi imao poticaje a oni nemaju u Srbiji... Plus arenda nam je manja nego njihova. Rh u grubo cijena oko 11.35 eura plus pdv na bazi suhog
Cujem da su i tu vec neki nabili arendu na preko 300E po kj. Slabo racunas , u Srbiji imaju jeftinije sirovine od zastite do gnojiva , pa to izjednaci poticaj. A i takozvani plavi dizel ti je za 30% oslabljeni euro dizel, bilo je testiranja , plavi najlosiji , pa loza pa euro , odnosno plavog se najvise potrosi za isti ucinak.

Cujem da su i tu vec neki nabili arendu na preko 300E po kj. Slabo racunas , u Srbiji imaju jeftinije sirovine od zastite do gnojiva , pa to izjednaci poticaj. A i takozvani plavi dizel ti je za 30% oslabljeni euro dizel, bilo je testiranja , plavi najlosiji , pa loza pa euro , odnosno plavog se najvise potrosi za isti ucinak.
Gnojivo,mislis na veštacko đubrivo? Mora da je jeftinije đubrivo kod nas nego vase. Otkad smo zatvorili Pančevačku azotaru sad uvozimo Kutinsko đubrivo

Zastita i nije nesto jeftinija ako ces uzimati kvalitetnu Bayer ovu basfovu itd zastitu. Ako ides na kineze tj kopiju onda je jeftinije Al to je iskreno kod pola proizvoda smece pa ne znam jel ima uopce racuna ici na tu opciju. Gnojivo npr mi uzimamo eliksir zorkino 0 20 30 i ono je bilo 39 eura za kes netto cijena za 100 kg. Evo nek kolege pisu koliko je kod njih. Arenda je u 1 selu takva koju pises i jos mozda u 1 2 dalje a sad zamisli da je arenda 400 eura i vise jer tako ispadne u Srbiji jer nema poticaja.... Daleko losije srpski seljak zivo financijski nego hrvatski i to se vidi a jedini je razlog previsoke arende i nedostatak poticaja. Vidis po mehanizacije da je znanstvena fantastika da si tamo netko priusti na 100 ha amazoninu spricu u fulu sijacicu traktor kakav solidan jd. Akod nas tko god iole dobro odradi zemlju to po kupuje na toj kolicini zemlje

Ne znam u kojoj ti drzavi zivis. A ovi na 100Ha sto kupuju novo to kad dobiju fondove pa se onda uzima , ja znam samo one koji rade 500ha a da kupuju novu zapadnu mehanizaciju i bez fondova.

Inace "zapadna" zastita ti je u Srbiji jeftinija za 15-20%, o generickoj necemo ni da pricamo.

Takodje i original djelovi za JD traktore su ti jeftiniji u Srbiji, samo postoji problem da Novokomerc nece da ih ugradi.

A to 39E (jambo vrece) je na naglasku "bilo" , koja je cijena sada?

Izgleda ti nemas vozacku pa i ne ides dalje od Tovarnika , kakva nova mehanizacija , pa da ti iz Zagreba ne placaju ove sto kose travu i krce po selima bila bi dungla kao u amazoni.

Poslednja izmena:
Ne znam u kojoj ti drzavi zivis. A ovi na 100Ha sto kupuju novo to kad dobiju fondove pa se onda uzima , ja znam samo one koji rade 500ha a da kupuju novu zapadnu mehanizaciju i bez fondova.

Inace "zapadna" zastita ti je u Srbiji jeftinija za 15-20%, o generickoj necemo ni da pricamo.

Takodje i original djelovi za JD traktore su ti jeftiniji u Srbiji, samo postoji problem da Novokomerc nece da ih ugradi.

A to 39E (jambo vrece) je na naglasku "bilo" , koja je cijena sada?

Izgleda ti nemas vozacku pa i ne ides dalje od Tovarnika , kakva nova mehanizacija , pa da ti iz Zagreba ne placaju ove sto kose travu i krce po selima bila bi dungla kao u amazoni.

39 eura je bila ljeti cijena u vrecama od 25 kg u nasem kraju zastita kod nas nema sanse da je 20% skuplja za Bayer BASF itd. Ne znam kod koga kupujes i koje rabate za kes dobijes.... Al nije ni tema. 100 ha smo osobno do nedavno radili i bez i kakvog iparda ruralnom itd po kupovali ovo mehanizacije itd. A reci da nas seljak koji u fulu sve uradi i seljak u Srbiji koji u fulu da sve uradi ima isto novaca je glupost zesca... Ima covjek iz Banovaca radi i u Srbiji i u Hrvatskoj zemlju pa ako poznas nas kraj popricaj malo a njim gdje mu vise novca ostane kad plati arendu i vamo i u Srbiji.

Ja znam da preko puta mene u Hr u Brodskoposavskoj nije sjajno seljacima kako je drugdje neznam.
Sjajno nije ni kod mene ali u pravilu u zadnjih 5 godina kad podijelimo losiju prosjecne i iznadprosjecnu godinu novaca ostane kao onome kome platim arendu. Znaci ako je arenda 200 eura po jutru toliko mi ostane u dzepu. Ali prinosi moraju u iznadprosjecnu godini biti u fulu tipa psenica preko 55,po jutru suncokret 25 kukuruz zadnje godine 73 do 75 meteri po jutru uljana podbaci zato pisem prosjek 200 eura Al u fulu odradjeno. A sad u Sidu gdje su arende 250 eura ili Golubincima gdje je cujem 300 do 350 eura, koliko broju ljudi koji odrade u fulu sve ostane 200 eura pitanje je ostane li im i 100 eura kada sve izmuu obzir Al bas sve znaci mirovinsko zdravstveno amortizacija strojeva i naravno sve ostalo u zadnjih 5 godina koliko vam je ostalo. Eto ako ne vjeruje meni pitaj, kolege ja samo iskreno pisem. Ako sam koga uvrijedio nije mi bila namjera. Jos 1 stvar ako, smo svi mislili da ne moze gore evo primjer Bavarske u Njemačkoj. Znaci 4 do 5 sela u okolici ne postoji klasican ratar maltene uopce. Arenda (nije greska) od 1000 do 1500 eura po ha! Zasto? Isključivo rade povrtlari i sije se drugdje kukuruz za bio energiju (subvencionirani energija od Eu). I oni su unistili klasicnog ratara ili stocara. Znaci arende su problem broj 1. Nazalost ovo sto se u Francuskoj i Njemackoj desava je to da se sve vise pesticida ukida pa je pitanje kad ce takav rezim i na Balkan doci. U Rh je vec polako krenulo. Isprike na offtopicu ali evo htio sam i ovo ovdje podijeliti s vama.

Poslednja izmena:
Ako koga zanima , prosječna "arenda" u 2019 , za obradivo zemljište bez postavljenog navodnjavanja , u SADu je prevedeno 315 eura po hektaru .
Najčešće se kod njih "arenda" ne odredjuje napamet . Imaju baze podataka za teritorije pomoću kojih se odredjuje nešto kao klasa zemlje , Npr za proizvodnju kukuruza tzv CSR2 index ali ima i drugih naziva . Zanimljivo je da se te klase ne odredjuju kao kod nas po nekim "geometarskim" standardima , položajem i analizom zemlje , nego se odredjuju po dugogodišnjem statističkom prinosu na toj parceli . Tako svaka parcela , pa i dio nje ima svoj taj neki index i on se koristi kada dodje do prodaje , iznajmljivanja zemljišta i u vezi osiguranja i slično.

Poslednja izmena:
Eh MOMO to kao što je u SAD kod nikad neće doći. Pametni ljudi smislili i primenili. Verovatno se niko od poljoprivrednika i ne buni. I naravno svima lepo. Ali zato ovi naši umesto to što već odavno negde funkcioniše samo ovde primene oni izmišljaju ili rupu na saksiji ili toplu vodu.

Nazad
Vrh