Trešnja

Imam pitanje za iskusne trešnjare: Naime kada su sadnice počele da pupe, sve sam skaratio na metar da ih pustim da krenu, e sad pošto su krenule, trebao bih još malo da ih skratiom, ali je svaka drugačija, tj. neka će biti skraćena 30, neka 20 a neka možda 10 cm, zavisno kako ima razvijenih pupoljaka. Da li to može tako da se radi ili se sve moraju skratiti na istu visinu?

skrati gde tebi odgovara, možeš i tri pupoljka od zemlje :) obavezno namackaj sloj voska, meni se nešto ubušavalo odozgo pa izađe 10 cm niže kroz koru...

Pa znaš kako, ja bi da mi stablo bude na 60 do 80 cm visine, e sad negde ću imati 4 na 60 a negde na 80... A što se tiče uzgojnog oblika najviše će podsećati na špaski grm, a možda malo i na vazu, al će mu osnova biti sa četiri grane. I da obavezno stavljamo lepak kad ih skratimo...

Oktopod koji je uzgojni oblik ovog tvog Burlata?

stablo bude bolje kad je kraćeno niže, pa ti skrati sve na 60 ili eto kako već ispadne, nema to nekog preteranog značaja...Ovo kod mene je vaza, koliko sam ja uspeo da sredim i održavam, nije baš idealno...

Ja se još definitivno nisam odlučio dal vazi il modofikovani španski grm, ali sigurno se dole kao osnova ostavlja četiri, a za posle ćemo da vidimo...

ne znam šta je taj španski grm, nisam pri kompu da vidim, ali za vazu ti je 4 mnogo gusto videćeš, 3 je idealno a 4 baš i nije mada može da prođe, tako da prvo to odluči...takođe bih ti savetovao da po visini između grana koje ostavljaš bude što veći razmak, tako da svaka ramena ide iz debla za sebe, ako su jedan ispod drugog pupoljka, onda će grane ići iz iste tačke vremenom kad odebljaju, pa ćeš imati tačku čerečenja kako je ja zovem, od težine grana i vetra u toj tačci dolazi do pucanja i smoljavljenja što nikako nije dobro, o tome ima reči i u literaturi.

Za prskanje i branje i osunčanost ploda je vaza mnogo bolja od piramide, kad prskam s jedne strane stabla automatski prskam i drugu stranu sa unutrašnje strane, kad se bere samo pomeraš merdevine u krug, nema zavlačenja u krošnju ni penjanja po drvetu, nema zasene plodova od sprata iznad i centralne krošnje...

Evo kako izgleda jedna na kojoj su svi pupoljci krenuli, slikano pre jedno sat vremena:

bj7uxh.jpg

ako radi traktorom oko tresanja tj ako nije u dvoristu onda mora da je formira da moze da prode traktorom ako to ne uradi onda za 5 godina ne moze da joj pride na 3 metara zbog grana

A koji je to uzgojni oblik? Ja kod mene po njivama viđam slobodni da tako kažem, većina ljudi kao da nikada nisu ni orezivali trešnje i ne vidim da nešto fali...uglavnom je to neka kao piramida sa izuzetno uspravnim tj vertikalnim granama.

edit: ovako to izgleda:

E upravo to kazem ovde ne prilazi ni pipalica ni traktor po meni nije dobro.Mada svako ima svoje .Na ovoj trecoj slici nemas gde da stavis merdevine mora tu lufta da ima medu granama

Uzmes dvokrilne merdevine(aluminijumske),gvozdeni kukac i oberes sa spoljne strane.Kad savijes granu okacis kofu i samo puni.

Dvokrilne moze sad ali je ovo magljiva sta ce biti za 5 godina .Na dvokrilne aluminijumske merdevine moze da se bere tresnja do 10 godina posle nema sanse ja imam 4 para aluminijumskih trokrilnih i retko kad nisu uposlema svatri krila.

a šta si Risto onda hteo reći pošto ovde na slikama ima po 5, 6 ostavljano kao što si predložio, zato te pitah?

Ja na divljoj trešnji 25 godina stare berem sa tim aluminijumskim što imaju dodatne one što se izvlače, to su valjda te trokrilne, ali se na taj deo ne penjem već mi služi kao naslon, mnogo su nestabilne za penjanje na taj deo. 80 posto sam brao sa merdevina, za ostatak sam se penjao na drvo, na leto ih orezah pošteno pa ću sad sve sa merdevina da berem.

I jedno pitanje, na jednoj od ovh 7 godina starih trešanja, baš ova što je puna roda, mi na poslednjem spratu 4 grane imaju mali i svetliji list, kao da kasni za ostatkom stabla a tu bi baš trebao da gura jer je vrh, ne primećujem insekte, oštećenja, bolesti, na glavnim granama tih nema previše roda u odnosu na ostale pa da je zato...jel zna neko šta im je? Dobile su kana 250 grama ispod krošnje i zalivanje, folijarno sa više azota, monilija, dimetogal u precvetavanju, sve po ps-u.

Kupio sam danas i slavol, koliko vi stavljate, vidim ide 100 do 200 ml na 10 litara vode, jel dovoljno 100 da se ne razbacujem džabe?

Stavi 1oo ml(slavol) na 10 litara vode.Te velike merdevine treba da se veze jedan kraj za drvo i onda se penjes tj treba dobro da se ucvrste.Ja se na njih ne penjem ja berem samo sa dvokrilnima,ili udjem malo u drvo necu nikoga da nosim na dusi.

Vidite ljudi ovako, ja oću da idem na uzgojni oblik nešto poput krtolaste krune, odnosno u literaturi ga zovi otvoren pehar. A i vaza se na sličan način formira, samo je bitno koliko ima grana. Ovaj drugar mi predlaze da idemo na neku poboljšanu piramidu, a ja bi ipak išao ne neki uzgojni oblik bez vodilje. E sad ja ću ostavljati po 4-5 pa ćemo videti kad one malo krenu šta ćemo i kako dalje...

SlaZem sa sa svim u potpunosti odustajem od dalje diskusije po pitanju uzgoja tresnje.ja znam kakoje kod mene imam tresnje koje su stare i 50 i 25 i 15 godina i i aluminijumske merdevine sva tri krila jedva dohvataju + imam i one ritopecke od 12mi uspravimo ih u burlatu a polozimo kad se obere ohridska tresnja i to pomeraju obaveyno po dva radnika

@rista

Ajde druže daj neke slike tvojih trešanja da vidim na licu mesta kako izgleda?

risto, niko nije rekao da odustaneš nego želimo da nam objasniš taj uzgojni oblik koji spominješ, ostavimo toliko grana i šta dalje? Ja tvoje mišljenje poštujem zbog tog voća koje spominješ da imaš, iskustvo je na tvojo strani

Nazad
Vrh