Trešnja

Podseća na šarenu i ne deluje mi kao dobra.

Po izgledu i kvalitetu plodova veoma podseća
na sortu Rainier. Problem kod ove sorte je to što
je jedna od najosetljivijih sorti u pogledu pucanja
plodova
. Drugi njen nedostatak je nizak rodni
potencijal
. Ovo je samobesplodna sorta i zahteva
oprašivače.

RAINIER
Plodovi ove sorte veoma su privlačni, krupni,
svetle boje pokožice i sa lepom ružičastom dopunskom bojom. Kvalitet je vrlo dobar do odličan,
ukoliko se gaji u uslovima sa manjom količinom
padavina. Veoma je osetljiva na vlažne i hladne
vremenske uslove. U nekim godinama zimski
mrazevi
mogu predstavljati problem za ovu sortu,
kao i neke bolesti kao što su bakterijsko sušenje
prouzrokovano bakterijom Pseudomonas siringae,
truljenje plodova prouzrokovano gljivicama Monilinia sp. Cytospora itd. Veoma je sklona pucanju plodova koje je praćeno truljenjem plodova.
Samobesplodna je.

Poslednja izmena:
Hvala Oktopode.
Narucio navodni ERC iz nekog rasadnika u KS. Stigle brzom postom, 4 sadnice lepo razvijene i ok, peta ostecena uzas, nije za sadnju. Nema dekleracije,nicega. Pa sad ti budi pametan sta ti je covek poslao.
Koja sorta bi ova? Plod srednje krupnoce, stize u 3-4 nedelji tresanja, skroz roza i komplet crta po njoj po sredini?

Early Lori dolazi 2 - 3 dana pre Burlata, što je u principu i praksi zanemarljivo...

Колико су крупни плодови сорти трешања Кармен и Sweet heart?

Ni jedan dan nije zanemarljiv, pogotovo početkom juna kada se cena lomi i pada. Šta je danas 260 sutra je 200 preksutra 180 dinara. Još ako je njiva takva da plod stiže kasnije nego u Ritopeku, baš tih 2 dana može da bude presudno. Early lory je u tom smislu perspektivna sorta, jer zadovoljava uslove krupnoće, boje i vremena branja.

Zrno, Karmen bude krupna, a sweet heart jedino vidim na internetu i kažu da je srednje krupna.

Ovo što sam ja napisao mi je rekekao čovek od kog sam kupio sadnice. Ja je nemam nešto mnogo samo sam popunio sa njom što je zafalilo, videćemo kad dođe na rod kakva je...

Pusti ti šta je rekao čovek, slušaj šta ti kažemo mi koji prodajemo trešnje u Ritopeku :) do 5. juna šta prodaš prodao si u smislu jake cene, posle je sve stres, ne znaš koja je cena taj dan, velike gužve i tako dalje...

Pa ja sam zato i sadio Burlat, da mi dođe najkasnije do 1 juna, a Early Lori je popunila ono sto sam preračunao pa naručio manje Burlata. Na oprašivače neračunam nešto na prodaju, to ću da se zezam malo po pijaci... :osmeh:

Dali bi neko ko ima grancice burlat,regine bio ljubazan da mi posalje par grancica od tih sorti negde u avgustu da kalemim na pupoljak?Hvala unapred

Dali bi neko ko ima grancice burlat,regine bio ljubazan da mi posalje par grancica od tih sorti negde u avgustu da kalemim na pupoljak?Hvala unapred
Imam ja Burlat,tako da nije problem,Reginu nemam,mozda bi mogao jos nesto da nadjem kod komsija.Javi kad ti treba i nema problema saljem ili dodjes sam i biras koju hoces grancicu.

Trebace mi najverovatnije za avgust,septembar za kalem na pupoljak,a sad mislim da je kasno za kalem na grancicu,za burlat smo prebrinuli,sad kad bi se nasla regina ili kordia ili bilo koja druga da imam vise sorti,inace kalemim za sopstvene potrebe,hvala Darko,cucemo se,pozdrav

razmisljam o sadnji tresnje ,dvoumim se oko sorte i podloge ,dali posaditi na kolu ili magrivi,na koltu ide 5 puta 3 dali je na magrivi isti razmak sta bi vi sadili

e to je vec diskutabilno sta bi ko sadio i svakako ces naici na podeljena misljenja
pre sbega izvrsi analizu zemlje pa uz konsultacije vidi sta bi se najbolje pokazalo kod tebe
moguce je da neces ni kolt ni magrivu vec na divljoj tresnji,uradi analize pa vidi koje mogucnosti imas

Ja sam posadio i na magrivi i na divljoj tresnji i na koltu. Najbolje ces videti za 10-15 godina sta ce biti.

Krenule:

30cpo4w.jpg

14nnrkz.jpg

Ovih dana treba da ih prekratimo...

Nazad
Vrh