Trešnja

Momci, jedno pitanje u prolazu.
Da li je tresnja Hedelfingerska isto sto i ERC? Ili koji je pravilan i strucan naziv krupne crne tresnje, koja stize zadnja, tamne boje i krupnih plodova?

Ne, Erc je germezdorfska, a hedelfinger je čini mi se karminka, ali nisam siguran...

Ta poslednja, tamna, je verovatno kordia...ako je srcolikog oblika a i unutra je tamna.

Pozdrav svima...nov sam na forumu i dosta toga me interesuje,a nadam se da cete mi pomoci....
Na jednoj parceli imam zasadjeno 40 tresanja burlat i 40 erc....posto sam procitao na forumu da je erc dobar oprasivac burlatu zanima me koja sorta je potrebna za oprasivanje erca???
Svake godine se extra spremi,bude pun cvetova,a onda kasnije slabo rodi.....na jesen sam izvadio jedan erc,posto je bio zakrzljao od samog pocetka i na kraju se osusio...a na njegovo mesto je dosao sareni kalem...rekli su mi da ce on dobro da ga oprasi(nadam se da nisam pogresio).
inace tresnje su deseta godina....

Pozdrav svima...nov sam na forumu i dosta toga me interesuje,a nadam se da cete mi pomoci....
Na jednoj parceli imam zasadjeno 40 tresanja burlat i 40 erc....posto sam procitao na forumu da je erc dobar oprasivac burlatu zanima me koja sorta je potrebna za oprasivanje erca???
Svake godine se extra spremi,bude pun cvetova,a onda kasnije slabo rodi.....na jesen sam izvadio jedan erc,posto je bio zakrzljao od samog pocetka i na kraju se osusio...a na njegovo mesto je dosao sareni kalem...rekli su mi da ce on dobro da ga oprasi(nadam se da nisam pogresio).

http://www.orangepippintrees.com/pollinationchecker.aspx?v=1481

Nisi pogresio mada si mogo jos neki sareni kalem ili belicu tresnju to je neko nepisano pravilo ovde kod nas .A erc ti je kicos na radanje jednu godinu rodi zestoko pa jednu omasi :zli:

Rsto hteo sam ja belicu posto sam cuo da je extra oprasivac,ali je nisam imao iskalemljenu pa sam ubacio sareni kalem
A erc se svake godine spremi u fulu...bude pun cvetova i na kraju se i vise nego prepolovi
Nadam se da ce jednom da ostane pa da isplati i ove prosle godine... ::novac::

Pa onako....rodi dosta vise od erca...ali nije bas to pun rod kao sto moze...ne znam tacno u proseku po drvetu
Ovo ce im biti deseta godina.........cale kaze da je to zbog jakog orezivanja i da bi tek ove godine trebala da bude prava stvar...
e sad ovaj mraz ima da ih zezne tako da necu opet znati dal je to,to...
a sto se tice erca vec sam napisao da otprilike 60% cveta otpadne i ne rodi...pa sam mislio da je do oprasivanja

Aco a koliko ti je rodilo na tih 40 stabala?

Risto, a koliko može burlat odprilike da rodi po stablu (neki prosek) u punoj rodnosti?

Shale ne znam stvarno...nisam vodio evidenciju do sad.
Ako neko bude imao neki predlog u vezi erca neka napise...svaki savet je dobrodosao....:ppozdrav:

@Acaaa probaj za erc da mu das vise azota(kan,an)ne moj ureu kasnice sa zrenjem.Ta ko su meni rekli da bacim vise azota cim se otvori cvet.To sam radio dve godine i nije lose.Inace kazu kad ima manjka azota ona odbaci plodove i to dosta se proredi,za sad kako sam probao ovako dobro je mada i pcele mi oprasuju.

Aco a koliko ti je rodilo na tih 40 stabala?

Risto, a koliko može burlat odprilike da rodi po stablu (neki prosek) u punoj rodnosti?
Nisam vodio neku evidenciju preciznu ali posto oko kuce imam 40 stabla tresnje secam se da su jedan dan radnici sa tri burlata koji su bili stari 12 godina nabrali 57 gajbi,ruskih koje su teske u proseku 6 kg zato sto nije bio skroz zreo . kad je zrela tresnja 100% razlika moze da bude po 2 kg na gajbi tj bude teza .Inace uvek prvo se beru vrhovi pa suncane strane pa tek onda krosnja i razlika moze biti i po 10 dana.

Znači to mu izađe negde oko 115 kg po stablu prosek? Predpostavljam da je da na divljoj trešnji taj Burlat?

Hvala darko probacu i to i da prstenujem nekoliko stabala pa cu da vidim razliku....

Paprskam prosle godine 6 puta ukljucujuci i Gomear prihranjujem dva puta jesen 8-16-24 i sad u aprilu posle cvetanja Sulfasan.normalno prihrana svaki put preko lista.:off_topic:Darko mama mi je iz Grocke

Nazad
Vrh