Trešnja

Pa Burlat i ne bezi na periferiju na magljivi nego celom duzinom grane rada ,e sad ako je dugacka grana mora se kontrolisati rezanjem jel bude sitan:udri:

Upravo kao što reče Rista, plod ne beži na vrh, čak štaviše nisam to ni viđao na trešnjama...jedino se prekraćuju grane da se bolje razgranaju, jer gde je prve godine grozd, tu kreće grančica nova, pa se vrh skine, ona kao rašlja trokraka da bi se ispotencirale te grančice, nema potrebe za prstenovanjem, cimanje za džaba, a zaboraviš li prsten dva meseca eto štete...

Pa ne bih baš rekao da se ne širi. Popneš se na starije drvo i gomila plodova je na krajevima grana, moraš stajati na skeletne grane da bi dohvatio, odaljavati se od debla. A da za prstenovanjem nema potrebe, nikako se ne bih složio. Zavisi i od situacije, negde nema treba, negde ne. Trešnja na magrivi, ima relativno retku krošnju, te svako sitno bočno grananje je dobrodošlo. Uostalom, nisam badava letos seckao i pajao. Samo da ne bude neke svinjarije od vremena i trešanja ima da bude ko u priči! :D

Ne znam kažem ti, ovo je stablo tvoje relativno mlado, rekao bih 6 do 8 godina i isto ovako izgleda i bez prstenovanja. Bežanje ploda na vrh je nešto drugo, to se reguliše rezidbom a ne prstenovanjem...

Al pre 2 godine jako slabo je imalo potencijalnog roda i tad je urađeno prstenovanje. E sad, da li je to slučajnost ili šta ne znam. Ja mislim da nije.

pozz narode moze li mi neko dati br telefona od nekog ko ima zasad tresanja na rodu
prevashodno burlata
bio bih vam zahvalan potrebne su mi kalem grancice ciste i sorte od nekog pouzdanog

Ihaaaa pre 2 godine :D moje su pre 2 godine bile skoro gole što se roda tiče, sad su do pola visine stabla pune a druga polovina još ništa što je i normalno, imaju 6 godina, jako su slične ovima sa slike po svemu :)

Pozdrav,
Imama 25 godina, nemam poso a imam zemlju.
Pa moram nekako da se snadjem u ovom teskom vremenu.
Jos nisam odlucio na sta da se opredelim.

Razmisljam da posadim tresnje za pocetak na jedno 50ari.
Pa ako mozgu neki vasi saveti i sugestije.
Da li se isplati to raditi ili ne...
Da li ima otkup u Srbiji (konkretno istocna Srbija)?
Da li se sklapa ugovor o otkupu i da li mozda ima i subvencije za sadnice?
Svaki savet bi mi dobro doso.
Pozdrav...

Trešnja unazad par godina ima odličnu cenu pa se u tom smislu isplati. Zavisno od podloge na koju kalemiš će zavisiti i koliko ćeš čekati na rod između ostalog. Pošto nisi pri parama, najbolje na magrivu kalemljene. Čekaćeš barem 8 godina da uzmeš neki dinar, do tad ćeš brati koliko da se zobne nešto. Recimo u desetoj godini da je to već ono pravo.

Što se otkupa tiče to ne znam.

Među te trešnje možeš u međuvremenu da sadiš nešto drugo što bi ti donosilo novac, dobra stvar su ruže zelene tipa hrizantema, lepa kata, štatica i slično, za njih se uzima dosta para ali moraš imati navodnjavanje i ima tu posla...ali kad ih jednom zapatiš, posle ih samo povadiš i čuvaš za sledeću sezonu...ako imaš veću količinu, a sa 50 ari će ih biti puno, doći će cvećari kod tebe ili da ih voziš negde, to je popularna roba jer stiže oko zadušnica i ostalih praznika grobljanskih.

A šta sa peteljkama, trešnja se otkupljuje sa peteljkama? I rekao bih da su ovo na snimku višnje..

Mozda cu sad da lupim, neznam.
Pocetnik sam. :)
Al bi moglo od jednogodisnje sadnice Burlat-a na podlozi Magirva da se formira knip sadnica?
8a75af5707f506f9030b26e5a3939c1d_cf2dab8a48.jpg

Jedno pitanje na koje je uvek odgovor "pogledaj forum", pa molim ako može bez tog odgovora :) (jer sam dosta gledao)
Pitanje je naravno oko oprašivača. Sadim 20ak sadnica na okućnici. 10 burlat, 3 bing, 4 regina, 3 kordia. Da li je potrebno da ostavim mesta za jesenu sadnju oprašivača (i kojih)

E ovo sam video jedanput i sad kad sam hteo da nađem , krenem od početka i smorio se kod 25 strane :)-mislio sam da je garant u drugoj temi ili na drugom forumu. Ni ovde nema za bing, imam i neke knjižice gde kao kod rasadnika piše koja je dobra za koju a ne ovako s1,3 ...Sada nisam našao univerzalne oprašivače na koltu a nisam hteo da mešam podloge.

Pročitaj ovo, Bing ti je S3S4: http://www.mpt.gov.rs/postavljen/55/treshnje.pdf

Kao i ovo:

Voćne sadnice trešnje Bing su poreklom iz SAD.

Sorta Trešnje Bing je jedna od najstarijih sorti koje se još uvek gaje. Plodovi sorte su krupni.
Meso je čvrsto i hrskavo, slatko i sočno, veoma lepe arome. Iako ima veoma kvalitetan plod ova sorta takođe ima slabosti u pogledu gajenja.
Niske zimske temperature mogu predstavljati problem, kao i osetljivost cvetnih pupoljaka na prolećne mrazeve zbog ranog vremena cvetanja ove sorte. Plodovi lako pucaju usled kiše i ovu sortu treba gajiti u područjima u kojima nema kiše 2 – 3 nedelje pred berbu.
Sorta ranog vremena zrenja sa vremenskim rasponom od 60 – 75 dana između perioda punog cvetanja i berbe.
Samobesplodna sorta. Dobri oprašivači su sorte hedefingenska, germersdorfska.

Drugim rečima, Herc i Karminka.

Pre mesec dana posadio sam 5 sadnice tresnje u dvoristu za svoje potrebe. Sorte su Burlat,Primavera i Kompakt Stela. Da li treba da ubacim jos neku sortu kao oprasivac ili je ovo dobro? :ppozdrav:

Nazad
Vrh