Trešnja

Ma nisam ja to ni mislio da sadim, pogotovo ne za prodaju, posadio bih možda jednu dve radi fore, cilj mi je da u dvorištu imam svašta od voća po malo, nego mi bilo smešno kad sam video slike, ko neki žir spolja a unutra meso :D

Ispod je link analize zemljista iz okoline Sopota , 270 m nadmorske visine , polozaj istok zapad sa padom od 10% prema istoku, neobradjivana 5 -6 godina, sadim 1500 tresanja ove jeseni na magrivi, razmak redova 5 m,razmak u redu 3 m.
Dodajem oko 2 tone kreca po hektaru da popravim PH.Dodajem fosfor u redove gde ce se saditi. Dodajem stajnjak 40 tona po ha ako bude bilo gde da se kupi.

Strucni komentari /sugestije pozeljni.
8489991932

http://www.flickr.com/photos/lionixa/8489991932/

Poslednja izmena:
Nemam podatak za CaCo3 ali sigurno ga nema previse ako se pogleda kolika je kiselost . Kako da popravim PH ako ne dodajem krec? Za razmak sadnje cu jos videti, zavisi za koji uzgojni oblik se odlucim.

Nisam video da je prvo humus u H2O pa u KCL, obavezno kreč...

Evo ti kao primer moja analiza:

j6qv74.jpg

Idem 5x4 sadnju 80% Burlata i po 10% Vana i Hedelfingera kao oprašivača...

Poslednja izmena:
Ja idem na vise sorti da imam berbu oko 45 -50 dana. Burlat ce biti oko 40 % a od kasnih sorti Regina i Kordia.

Bez obzira, za Burlat se nepreporučuje da se ide gušće od 5x4 na magrivi, a Regina i Kordia će ti se sasvim uklopiti u taj sistem sadnje...

Upravo tako, bujnost zavisi od podloge ali i od sorte, neke sorte su same po sebi manje neke više bujne.

A zasto ne dodajes saturacioni mulj, bolje i jeftinije.

Marko ..Na poljoprivrednom fakultetu mi je preporuceno da dodam krec i da tako popravljam i fosfor za oko 1-2 mg /100 g koji je u velikom deficitu. Verovatno su mislili da se podrazumeva da koristim saturacioni mulj jer ga se moze naci u velikim kolicinama i nije skup a isto tako oni kazu da je kalcijev carbonat (krec) besplatan ako se trazi za poboljsanje kvaliteta zemljista i ako se ide preko fonda za zemljiste.moram se sa njima cuti da mi pojasne kao to ide pa da pokusam.
Znam da neke opstine traze da se plati mali deo ..kao 10 % ili tako nesto ..u svakom slucaju za pohvalu da se drustvo setilo da pomaze u popravci kvaliteta polj.zemljista cime se plodnost odnosno prinos moze povecati 30-40%.
Navodno da u Pecincima daju mulj besplatno samo da platis utovar i sam organizujes prevoz.

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako i kada se vrsi zarezivanje postojecih grana okolo spavajucih pupoljaka radi izbijanja novih mladara s kojima je moguce oblikovati sasvim novi izgled krosnje. Inace se zarezivanje radi u ubliku bumeranga. Zapravo, moje pitanje je kada i u kom trenutku se radi to zarezivanje, koliko je sam zarez dubok i sa cime se radi ( noz, makaze, skalpel, testera...)?

To ti se zove rovašenje i to se radi na jabučastim voćkama, nisam siguran dal se radi na koštičavom voću, pogledaj malo po netu termin rovašenje ako ti niko ne odgovori uskoro..možda je bolje da pitaš u temi orezivanje voća.

@Redstar,

Da se ne razocaras, nista ti nije placeno. Ne znam, mozda kod tebe opstina placa. U svakom slucaju saturacioni mulj ces uzeti u secerani, i u njemu imas 40-50 % CaCO3, imas i P u solidnoj kolicini, kao i humusa. Odlicna stvar, posebno jer ne izaziva nikakav sok, sto bi kod kreca moglo da se desi. Najbliza secerana ti je u Pecincima, pa pozovi tamo i pitaj kako ide.

@ oktopod
Pogledaj deo emisije Dobra zemlja od 10. 02. 2013. Samo 7 minuta, izmedju 1:28:00 i 1:35:00. Vec sam dobio odgovor. Zarezivanje, ili rovasenje kako ga ti zoves, se vrsi na ne manjoj temperaturi od 15 C. Medjutim, nije mi bas najjasnije prstenovanje kako doticni gospodin objasnjava i kako prsten u dnu biljke (a verovatno tako i u korenu grane) moze uticati na izbojak lastera koji se nalazi na poprilicnoj udaljenosti od samog prstena Ako nesto vise o tome znas, ili pak neko drugi, bit cu zavalan za objasnjenje.

Imaš o prstenovanju dal u ovoj temi dal drugde na forumu, da se ne ponavljamo a i ne sećam se u detalj cele priče, pročitaj celu temu i malo pretraži forum preko search polja :)

vidim da si nov član a pitaš nešto o čemu je već pitano pa zato ti rekoh..nisam mislio ništa loše.

Ovo je stablo burlata na kom je rađeno prstenovanje debla 2011. Rezurtiralo je dosta velikim potencijalnim rodom za 2012, al mraz je dosta toga popajao (oca mu j....). Letos izvršena zelena rezidba. Rezultat-gomila kratkog porasta, izuzetan rodni potencijal, bujnost pod kontrolom. Više valjda ni ne treba!
Inače, podloga je magriva!

Pa vidiš da od dna do vrha grana ima načičkano kratkog rodnog porasta. Hoću da kažem, nema bežanja roda na periferiju, a to je cilj!

Nazad
Vrh