Trešnja

da li će biti štete neke za sledeću godinu s obzirom da su negde do polovine jula izdržale da ništa ne opadne?

Pitanje od milion dolara :)

Zestoka susa u vreme formiranja rodnih pupoljakka za narednu vegetaciju sigurno nije nesto sto treba pozeleti.
Koliko ce biljka uspeti da izdiferencira tih rodnih pupoljaka, koliko ce od tih biti funkcionalno, tj koliko ce biljka uspeti da ih dovrsi a koliko ce ih ostati samo pupoljak u pokusaju, videcemo. Naredne godine :)
Moja pretpostavka je da ce sigurno biti smanjen broj rodnih pupoljaka sto znaci da rezidbu treba poprilicno redukovati da se ne baci i to malo sto ce biti formirano.
Ili da se nadamo da ce sve biti kako treba?

Ma sa rezidbom sam završio na tim trešnjama, skidam samo šta bije na unutra a puštam je da raste u vis sledeće godine još a onda u proleće 2014 zaustavljam sa rastom u vis :) ionako se nisam nabrao trešanja a evo već im je šesta godina ovo...one mlade što sam orezivao nisu 4 godine već samo 3 godine stare, proračunali smo da su posađene na jesen 2009e, i pravo da ti kažem odlično su narasle za tu starost, čak je od 25 komada jedno 10ak dalo po par plodića...jedna zakržljala sa rastom, od početka kuburi iz neznanog razloga je bila puna plodova koje sam mahom poskidao ne bi li porasla al džaba...

Ja se samo bojim da te što je opao list ne procvetaju, valjda neće...opalo je pola krošnje, donji deo, a čudno od 12 stabala, dva reda po 6, imaju dve koje pucaju od zdravlja, ni jedan opao list, nije mi jasno, a u sred reda su, nije da su pri kraju ili nešto..

Meni na ranoj kruski opalo svo lisce i ja je polivao da je spasim kad ona procvetala pre neki dan i izbacila mlade listice, ode mi rod za sledecu godinu, znaci ako je opalo lisce moj ti je savet da je pustis da prezivljava i da ne polivas.
Sta rekoste za sunburs, cuo sam neke preporuke za nju kao oprasivaca za burlat? I koja sorta je krupna a kasna, treba mi za pijacu?

E, ja imam da pitam nesto samo ne znam dali je pametno :sta:.Zasadio bi oko 920 sadnica na podlozi kolt ali jos nisam odlucio koje sorte a da budu kompatibilne,zasadio bi ranije sorte.Posle koliko vremena pocinje da radja kolt i koliki mu je pun prinos?

Mani se kolta. Nema poentu. Ili ćeš divlja trešnja/magriva ili ćeš gizelu. Kolt nije ni vamo ni tamo i slab je afinitet, knjige lepo kažu na kolt ne treba kalemiti, ja sam to kod mene iskusio jako slabim porastom sadnica.

Ja planiram jedno 100 komada na magrivi na proleće da posadim i jedan moj prijatelj isto hoće oko 350 komada... Planiramo da 80% bude Burlat, a resto oprašivači i možda ponešto da se proba...

Posejao Magrivu ili divlju tresnju gde ce uzgajati tresnje i okalemi ih .
Kalemljenje na stalno mesto.
risto koje sorte ?

Pa ne reče na šta će da kalemi, znam ja šta znači na stalnom mestu, zato sam mislio da prekalemljava, dosta ljudi se odlučuje i na taj korak jer imaju zastarele sorte, a i on je spominjao da ima dosta doktorke koja mu je muka zbog cene..

Imaš Risto kad se uđe u Ritopek, odmah sa desne strane posle onog otkupnog mesta jednu parcelu trešnje koja je preklaemljivana pre više godina, ako te zanima da vidiš kako to izgleda nakon dosta vremena...

Pristalica sam sadnje podloge bilo kog voca na stalno mesto a potom kalemljenja u sortu po zelji.

oktopod
kolko je stara tresnja o kojoj pises prekalemljena?

Slažem se da je tako najbolje što se tiče napretka voćke, problem je što ljudi sade u njive, kod nas nema navodnjavanja a i njive nisu iza ćoška, asfaltiranim putem, meni treba skoro pola sata do njive traktorom drndavim putevima, u početku iz podloge stalno izbijaju pupoljci tj grančice koje treba skidati, kalem valja zalivati barem prvih mesec dana tako da meni lično nije igralo da tako radim nego da kod kuće prvo odgajim prvu godinu.

Te trešnje ne znam tačno koliko su bile stare prilikom prekalemljivanja, mislim ako se dobro sećam oko 5, 6 godina, a od kad su prekalemljene je prošlo 5 do 8 godina, ni to nisam siguran, ali sam siguran da je u tim okvirima...na procep su prekalemljene.

Evo kako to izgleda iz aviona :) Označio sam ulaz u Ritopek i taj voćnjak, ove velike su te koje su prekalemljene.

Poslednja izmena:
Divljoj podlozi je potrebno mnogo manje vode za opstanak .
Kada kalemimo na stalno mesto to se ne poliva vec samo okopava i cisti od izdanaka na podlozi.
Sto se tice njiva , puteva nista mi ne pricaj i kod mene je uzas.

Jer mislis da su krosnje potpuno posecene pa na stablo kalemljeno?

Upravo tako. Kalemljeno je na procep tako što je posečeno ispod ramenih grana, cela krošnja. To je radio moj stric, otuda znam tu informaciju.

Ma ja sadim klasiku tj ono sto rusi vole::novac:: burlat .erc i crvena kako je zovu ovde kod nas. inace su magljive 30i 40 dinara kod krge.a za doktorku samo budak pomaze ::jako_besan::.Znam ja za taj vocnjak taj covek ima 6.5 hektara tresanja mada sam cuo da je to Gizzela

Upucam se odmah ako su onolika stabla gizela :D možda ovo iza što se ne vidi sa ulice...ili na nekom drugom mestu, ovde sigurno nema 6.5 hektara :)

Nazad
Vrh