Trešnja

калемљење су на дивљој трешњи. Велики број садница што трешања и крушака који су јесенас посађене измрзле су од мразева..тако причају у мом крају..можда је и то главни фактор

Poslednja izmena:
Najvjerovatnije i u mom kraju na pojedinim mjestima od zime najviše je stradala breskva gdje su mlade sadnice su izmrzle i preko 90%. Dok kod ostalh voćnih vrsta izmrzavanje stabla bilo na visini prko 50 cm odnosno sto je bilo u snjegu ostalo je zdravo. Međutim javio se i problem jesenje sadnje. Bio je jako dugo sušan period u vreme sadnje (oktobar i novembar) i golomrazica koja je čak izazivala mržnjenje zemlje i do 20 cm. Sve u svemu jako loša godina za voćarstvo.

I kod mene se na koltu posušilo 4 od 10 komada, lepo krenule pa se posušile, evo jedna tek pre neki dan, a ostale slabo napreduju, par komada na magrivi kontra priča, nabujale baš lepo, grane sam već prekratio na 30 cm i izbile su nove iz njih, prezadovoljan sam. Primetio sam na tim što su se sušile, list koji tek krene da se suši, na njemu neki insekt nalik na gusenicu, glavu zalepi za list, kad hoćeš da ga skineš otkinu mu se usta takoreći, rešio sam ih se sa Tonusom. Znam jer sam par komada namerno ostavio i posle prskanja su bili mrtvi, tako da je možda i to u pitanju...

Pogledaj i zemlju oko korena, da li ima krtičnjaka, da li kad zalivaš voda ide u nepovrat sve do Kine što možda ukazuje i na slepe kučiće koji jedu koren, krtica ga ne jede ali rastrese zemlju pa koren nema dobar dodir sa zemljom.

Велики поздрав свима, пишем из околине Чачка.. молио бих за који савет..ради се о следећем. Прошле јесени сам засадио 90 ком трење Burlat са опрашивачима Van. Предходно, земља дата на анализу, резултати врхунски..ипак уз то пођубрена. Уз сву пажњу око заливања и правовременог третирања остао сам без скоро половине садница које су се Бог те питај због чега, посушиле..Саднице сам узимао код правих људи у селу Лазаревац (у њих несумњам)...Шта ли може да буде разлог?! Остале саднице су лепо изнапредовале...
Други савет вам тражим око Burlat-a на Giseli 5... планирам да посадим суседну парцелу на јесен.. Молио бих за савет како и шта.. да ли је то добра идеја и како се Gisela 5 показала ...ХВАЛА УНАПРЕД
Tresnja sadena na gizeli trazi dosta navodnjavanja tj da se zaliva ovde kod nas u Ritopeku je ima vrlo malo i too je sve eksperimentalno.

Tema o gizeli je manje više prežvakana ali i dalje ima optimista koji neće da slušaju...treba tu sto uslova, velika ulaganja a pitanje uspeha je veoma diskutabilno. Ne kažem da ne može, ali nije to za nas. Najbolje bi bilo plastenik, insekti oprašivači, kombinacija sorti, navodnjavanje, prehrana....ma mante se ljudi. Čak ni kolt nije najbolji. Magriva ili divlja trešnja i da ne razmišlja čovek.

Slazem se u potpunosti samo da se zna da na divljoj tresnji kasnije prorodi ali kad krene::novac::na Maglivi ranije prorodi ,manji je vek tajanja drveta i ume da z**ebe pa prerodi pogotovo burlat pa neznas sta ces sa njim .

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam nažalost uzeo pored Kolta i 120 komada G5 na koju sam isto nakalemio burlat. Videćemo šta će da bude. Potrudiću se da uradim navodnjavanje. Možda i bude dobro.

Gde si nabavio podlogu? Kako to izgleda, koja je to biljka u stvari nije mi jasno nikad bilo? :)

Uradi ti i analizu zemljiša kad si se već uhvatio u kolo, osetljiva je to podloga na svaki faktor...moje neko razmišljanje koje niko ne spominje je i protivgradna zaštita, zamisli ti to stabalce kad oplevi grad, a oplevi svake godine u kasno proleće pa i u maju, nema greške..

Kolt znam gde sam nabavio. Gizelu sam dobio preko teče koji ju je samo doneo jedan dan pošto smo pričali da bi možda na gizeli bilo najbolje kalemiti trešnju. Ono što se u startu videlo je da je Gizela siromašnija po pitanju bujnosti, bar se ta razlika videla proletos kada su kalemi počeli da rastu. Sada kad uporedim Kolt i Gizelu izgledaju identično (obe podloge su od proleća iznele kaleme debljine palca i visinu oko 2 metra ). Baš sam hteo da ti uslikam jednu pored druge (jer stoje utrapljene) ali stvarno nema svrhe pokazivati. E sad, ja imam zaštitu ovde gde sad stoje, međutim nemam finansija da ih štitim kad ih posadim na stalno mesto.

Hm, dva metra i debele ko palac, to uopšte nije slab porast, video si moje kaleme, najviši ima tek nešto preko metar i po, a debljina...pa kako koji...ima i debelih ko palac :)

Aj mi molim te posalji link ka toj strani gde ti je ta trešnja. izbodoh oči a osećam da sam je preskočio. Takođe, nisam ih uopšte zalivao ove godine. Što im je palo kiše to im je a rastu ko iz vode.

Aijgh. Retko kad gledam u slike i video materijal. Nekako mi je suvo štivo zasad prijemčivije.
Elem, pogledao sam slike, dobro je da si ih stavio u "trap" jer se i kod mene taj metod pokazao neuporedivo bolje nego na sadnju na stalno mesto dok je podloga još u papričici. Sledeći put obavezno kupi onu mrežicu od džakova. Ona pravi senku od 30% i čuva vlagu a u slučaju grada koliko toliko će ti zaštititi sadnice. Zasad će ti sad uznapredovati ali ne smem ništa da ti preporučim za zalivanje da ti ne poteraju bočne grančice koje bi mogle da izmrznu preko zime. Meni tako rekli: ako gura dobro ne pipaj ništa.

Ja ih bogami zalijem kad god stignem, onako pošteno, prskam i prehranom 20-19-19 + mikroelementi jednom u 10 dana. Na jednoj su bile krenule grane pa sam ih isekao :)

Aha. To za sečenje ne smem ništa da ti kažem jer sam i sam novajlija u trešnjama. Valjalo bi da ti još malo udebljaju stablo pa da budu prva liga za sadnju. Ove moje imaju ozbiljan korenov sistem. Proletos sam vadio 50 komada za druga koji je navalio da uradi prolećnu sadnju i tad su imale lep korenov sistem sa dosta sitnih žilica.

oktopod sta bese si sadio sa oprasivaca za burlat posto je po nekim pricama samo neoplodna do samo delimicno oplodna ? stelu ? il mi se cini da ti imas lionsku ranu ?

Sta biste preporucili od sorti tresnje, u pitanju bi bilo ne vise od 3-4 stabla, za kucnu upotrebu, da nema neke prohteve prema orezivanju, ili zastiti?

oktopod sta bese si sadio sa oprasivaca za burlat posto je po nekim pricama samo neoplodna do samo delimicno oplodna ? stelu ? il mi se cini da ti imas lionsku ranu ?
Kod nas u Ritopeku i Bolecu je neko nepisano pravilo da u svakom vocnjaku se posadi po neka bela tresnja i nema problema sa oprasivanjem.mada i sareni kalem isto tako zavrsava posao,

---------- Poruka napisana u 15:50 ---------- Prethodna poruka je at 15:48 ----------

Sta biste preporucili od sorti tresnje, u pitanju bi bilo ne vise od 3-4 stabla, za kucnu upotrebu, da nema neke prohteve prema orezivanju, ili zastiti?
Herc ,Sareni kalem tj kod nas je u kraju zovu Crvena i naravno Burlat,

Baš vala i u Vinči pričaju tako, kažu posadiš jednu dve belice na ceo voćnjak i završio si poso :)

Ja ću saditi burlat i herc, to sam imao da uzmem grančice pa sam to i kalemio, a sad ću uskoro pupoljkom da kalemim i malo šarene i belice i to je to.

Nazad
Vrh