@
vuxsd
Хвала вам — и ми се држимо начела које сте поменули, нула хемија, са надом да нешто роди и на крају преостане бар за јело.
Обесхрабрује ме ова примедба апропо великих стабала, гледам по нашем имању велика стабла и отприлике могу само да их гледам. Ту неке бербе без стављања главе у торбу нема, а у бољим варијантама можда нешто може да уради мотка са оном корпицом/бераљком, или млатач. Ево рецимо сада смишљам како да скупимо крушку лубеничарку, имамо једну прастару и огромну, претпостављам старију од 100 година пошто је деда говорио да откако се сећа она је толика, на пању израсла као добра буква а у висину као јаблан, а сада родила добро, чини ми се да се по њој окитило преко тоне крушака — па ако је у међувремену ветар не омлати пре него плодови узру, онда да скупљамо за сок или ракију. Свеједно ће их ако дочекају сазревање на крају гравитација сложити по ледини. У суштини друго и не можемо да урадимо и за неке друге старе крушке, јабуке, или старе шљиве које и даље рађају на породичном имању, које су исто високе много. Но кад су трешње у питању онда ништа, све остане под облацима, а птице овршу и пре него што трешње сасвим сазру. Заиста је тешко пронаћи решење, и још теже прихватити да не постоји неко које је припремљено унапред. Но воће је слатко, кад роди и остане и за нас супер је, кад не роди шта да се ради, није сваки дан Божић.
@
YT1RDI
Много хвала на савету за орезивање! Покушаћемо тако, ако успем да убедим и боље чланове домаћинства — поменух госпођи и дочека ме ДА СЕЧЕШ ТРЕШЊЕ??? канонада којој се нисам надао и ево сада туц муц износим сијасет рационалних аргумената, не одустајем.
Нисам размишљао да би птице требало напојити! Меа кулпа, сад контам како ниједно јело не иде без пића. Раније смо им сипали воду у судове по дворишту, али нисам се сетио да им примакнемо и по вотњацима. Мислио сам да једу разне поткорњаке, жилогризе, онда разне лисне ваши, бубе и гусенице које једу лист и тако даље, тога има практично на скоро сваком старијем дрвету код нас, једино млађи засади /на око/ изгледа немају таквих станара. И птице мислим поједу много буба, јер стално се занимају по вотњаку, и када има воћа и када нема ту су преко целе године.
Волео бих да умем да накалемим, и планирам да научим. Деда је лепо калемио и на процеп и на друге начине, а дивљих трешања у мом селу наоколо има свуда тако да је подлогу лако наћи. Било интересантно пролетос када су процветале трешње (дивље), колико се по селу бели у сваком забрану и свакој шуми. Село се иначе зове Трешњевица.