Него имао сам једно питање за вас трешњаре. Имамо неколико старих стабала трешње, али баш старих. Калемио их мој деда када се оженио, дакле пре 70 година. Не знам која је сорта у питању, онако је средње крупноће, биће зрела отприлике за десетак дана.
Та су стабла грдна — да не претерам, али рекао бих да свако има преко 50цм на пању. А у висину — невероватно, грдно дрво, рекао бих да су високе преко 15 метара али нисам мерио, да се оградим. Пре пар година једна од тих трешања се осушила, и претурим је, видим здраво дрво, и ено на тавану се суши грађа од те трешње, баш лепе талпе, црвене се, изгледају екстра.
Елем, те трешње рађају баш баш, скоро сваке године. Али не може се убрати ни једна ко зна откада, давно су израсле, биле су мислим толике и када сам био дете — мислим да је до првих плодова више од 4 метра, а ако ме разумете, иако волим трешње, нисам вичан да се верем као веверица по дрвету. И онда их ми гледамо како се лепо црвене, док их не поједу птице и остали белаји. Некада накалемим куку на млатач и откршим грану са трешњама, те тако знамо да су укусне и лепе за јело.
Размишљао сам да сада, када буду узреле, претуримо све те гране и тако оберемо трешње, и оставимо дебла, евентуално и нешто од грана које носе крошњу. Не знам шта је деда радио, али те се трешње врло ниско гранају, па ако тако порежемо, неће остати од дрвета практично ништа. Моје питање гласи: има ли смисла то да радимо, односно да ли би трешње могле да се опораве и подмладе тако?
Ако би теоретски могле да се подмладе, не знам у које би доба године било најбоље да их порежемо. Мени би одговарало за десетак дана, да бих појео неку трешњу
Али ако је разложније у неко друго доба, можемо се стрпети.
Хвала унапред на савету! Ако значи, могао бих и да фотографишем те трешње ових дана, да видите на шта то личи. Порасло стварно грдно дрво, у мом селу тих старих воћки има баш баш огромних, као да су у џунгли расле.