Koje sorte imas i kad ti zre? Ova godina mismim da kasni jedno 10 a mozda i vise dana, Burlat verovatno nece mnogo pre kraja maja u vecini krajeva...
Americke knjige mudrijaske kazu da moze nesto na bazi imidakloprida ili acetamiprida i da imaju karencu 7 dana kod njih... Kod nas nije sigurno manja karenca od 14 dana ako niej i vise (procitaj karencu da vidis koja je)... Spinozad pise da isto deluje generalno na vasi (spinozad ili spinetoram aktivne materije, slicni su kolko ja znam) i oni imaju cak i kod nas 7 dana karencu ako se ne varam pa bi sa time moglo (proveri i to naravno na uputstvu)...
Ja planiram da koristim spinozad za zadnje prkanje protiv crvljivosti pa bi mozda to moglo da ti pomogne za vasi ako je karenca problem...
Ali da znas, vasi se tesko suzbijaju... Najbolja borba protiv vasi je umerena bujnost tresnje tj umerena rezidba i umerena primena azotnog njubriva, i prirodni neprijatelji (sto se postize sa manjima brojem prskanja insekticidima, i koriscenjem insekticida manje stetnih po predatore..
Predatori su bubamare, neke ose i slicno...
Ako nemas puno stabala i prskas rucno, prskaj smao stabla i grane koje imaju puno vasi, obicno su pojedinacna stabla uvek problem, retko kad je na svim stablima da se javi mnogo vasi, i obicno ako se nisu bas razmnozile, onda su na par grana na stablu pa probaj tako selektivno da prskas ako nemas puno stabala...