Trešnja

Treba mi vaša pomoć voćari. Imam već 4-5 godina trešnju u selu , lepo formirana krošnja i stablo ali jalova, ni jedne godine roda nije bilo. Sad iz ovih vaših pisanija vidim da nije verovatno samooplodna, i šta sad? Kad sam je kupio i posadio niko mi nije rekao da nije samooplodna.Žao mi da je posečem, da li bih na 10 metara od nje možda mogao da posadim jednu oplodnu i koja bi to bila? Jel bi onda za 3 godine, ako se ova ne osuši dotle, moglo biti roda na ovoj većoj?
A možda se i ja dotle osušim?

Pre svega slikaj da vidimo kako to izgleda.

E sada, kod nas je jako uobičajena praksa da ljudi pozovu rezače koji dođu i onda kao tasmanijski đavoli poskidaju sve, bukvalno očiste drvo od rodnih grana, ostave samo kostur i onda to fino naplate. Da nije to možda kod tebe slučaj ili sam režeš?

Takođe, sačekaj još jednu godinu, i pored pravilnog rezanja to su dosta mlade trešnje.

Ako se ispostavi da nije samooplodna tj. kada bude prvi put cvetala i ako posle toga ne zametne ništa onda možeš da posadiš nešto pored. Najbolje ili Stelu ili Sunburst, meni su se pokazali kao dobri oprašivači. Mada znajući naša sela uvek u okolini ima trešanja i pčele to opraše bez obzira na udaljenost tako da mislim da je kod tebe u pitanju mlado stablo.

Još jedno rešenje koje sam čuo da ljudi rade ali nikada nisam probao lično. Umesto da sadiš još jednu trešnju, jednostavno na to drvo nakalemi dve tri grančice neke druge sorta koja je dobar oprašivač, bukvalno imaš dve sorte na jednom drvetu i onda će se oprašiti. Opet napominjem, ovo nisam probao, stoga malo procunjaj po internetu i vidi, možda naletiš na nešto.

Nije 5 godina toliko mlado da nema ni jedan plod bas, ako cveta (a mislim da koliko toliko cveta bez obzira sto je 5 godina stara, mora na nekim granam po neki cvet makar da ima na majskim buketicima) i ako nijedan plod ne zametne, onda je problem u oprasivanju sigurno...
A ako bas uopste ne cveta (sto je cudno i malo verovatno), onda verovatno treba sacekati, ali po meni da tresnja nema ni jedan jedini cvet u petoj godini, to ne biva bas cesto...
I za svaki slucaj posaditi neku samooplodnu (Sunburst bi mozda bio najbojli posto srednje kasno cveta i lako senalazi, pa ako je ovo ranocvetna, ili kasnocvetna,a poklopice se cvetnje koliko toliko)..Ako nema mesta za sadnju nove, kalemljenje druge sorte na jednoj grani ce isto da odradi posao ko sto je Stefan rekao (opet Sunburst verovatno najvise ima smisla)..
I ako smem da preporucim, krosnja je malo gusta u sredini ako je ovo nek tip vaze rezidba, treba videti da se 2-3 grane iz sredine izbace (kad stanu malo kise, bolje sad u leto), nista puno, prekratiti 2-3 grane koje rastu ka sredini samo malo da se otvori krosnja, posto su donje ramene grane skroz izgubile majske buketice...
Ove godine ce na dvogodisnjim granama (tj na proslogdinjim letorastima) da formira majske buketice, i jednostavno mora da cveta na njima... Ako ne zametne opet nista sledece godine, oprasivanje je definitivno...
Jos jedna ideja, dok ne poraste ta nova sadnica, ako postoji negde velika tresnja u okolini a da ti nije bas blizu da moze da oprasuje ovu tvoju (recimo par stotina metar i vie je od tvoje), kad se rascveta i vecina cvetova otvore (negde malo pre punog cvetanja, dok jos uvek ima poneki cvet da se nije otvorio recimo), odseci jednu ili dve grane sa cvecem (nista veliko, do 1m duzine dvogodisnja grana sa cvecem), i stavi blizu tvoje, u neku vazu sa vodom da se ne osusi za par dana u toku cvetanja, pomoci ce koliko toliko dok ne stigne nova sadnica sa cvetanjem... Naravno, ako budes bas te srece da odseces sa stabla iste sorte, onda nisi nista uradio...

Poslednja izmena:
Ne znam kako koje podloge i uzgojni oblici ali magriva prvih 5 godina uglavnom nema nista. U 6oj se obradujes u 7oj ocekuj osetan rod.

Ja sam jos rekao mlada i gledajuci sliku. Prosto prepoznajem taj mladi izgled, tesko da je tu i cveta bilo rekao bih.

Zavisi i od sorte a mnoge i ako izbace cvet mlade, to se ne zametne pa otpadne ili bude neki sitan plod. Evo imao sam 5 ploda u dnu racvanja na prosle godine posadjenoj

To je neko moje iskustvo, sta kaze knjiga mislim slicno

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Ova njegova je slabije rezana ja bi reko, takoreci proredjivana vise, nisu skeletne grane prekracivane puno da bi samo terala jake madare (mada ima jak porast prosle godine), tako da je morala po neki cvet da ima na majskim buketicima... Ti si tvoje jace rezao koliko se secam sa par videa, zbog formiranja krune pretpostavljam, i to je glavni razlog za kasnije stupanje u rod kod tebe...
Sto se vise prekracuju grane u prvim godinama, to stablo kasnije stupa u rod, i obrnuto, sto se vise samo blago proredjuju grane, bez prekracivanja, to je brze stupanje u rod...
Jos nam nije reko jel bilo ista cvetova i koliko je bilo, ili nije bio bas nijedan cvet na celom drvetu...
I da dodam da magriva brze stupa u rod, u proseku godinu pa i do dve godine ranije od divlje tresnje...Moze nekad i isto da bude, da prorode isti broj godina posle sadnje, ali najcesce magriva ranije stupi u rod..

Ma kako bih to opisao, ova je kako ih ja zovem šumenita, raste u vis vise i gusto, nisam naucnik al posle 10 godina rada mogu da kazem da ce ova da saceka jos 2 godine na rod.

Kako je ko rezao i slicno jeste bitno, ali buketici da li ce se pojaviti je lutrija pogotovo kad je ovako gusta i zasenjena a i samo 5 godina.

Mosh ti da povijas u vreteno il sta god, nece 5 6 godina nista konkretno da bude

Kad vocka raste bujno, onda samo kasnije dodje na PUN rod, medjutim, prvi cvetovi moraju da se pojave (ako se ne bi rezalo uopste) posle 4te godine od sadnje (kad imas majske kitice na dvogodisnjim granama).. Ako se reze ostrije (ko sto ti radis na primer, a verovatno i vecina, da se prekracuju svi jednogodisnji letorasti na pola ili krace da bi se dobilo jace grananje pri formiranju krune), onda se odlaze dolazak na rod za par godina, zavisi od intenziteta rezidbe koliko se odlaze...Ali i tako rezane bi morale da pocnu prve cvetove da daju posle 5te godine, a najverovatnije vecina i u cetvrtoj godini nakon sadnjeda poneki cvet...
Mada, kad bolje pogledam, mislim da njegova samo ovo prolece nije rezana ili je blaze rezana, kad vidim dole ramene grane, mislim da je ipak to neko rezao malo jace ko sto vecina radi, a to je sve sto izraste kratio na pola ili krace, tako da ne iskljucujem mogucnost da je rezidbom malo odlozeno stupanje u rod, ali ipak ima puno majskih kitica (a i ima ih na slabijim dvogodisnjim letorastima) pa je bas neobicno ako nijedna od njih nije dala ni jedan cvet (moguce je ustvari, ali bas malo verovatno)... I ako je imala cvetova uopste, i ako ih je imala pri vrhovima dvogodisnjih grana na majskim kiticama, ovo je najverovatnije Burlat koji po prirodi stvari kasni sa rodnoscu posto je izrazito bujan...
Elem, javice se covek i reci jel bio ijedan cvet, ili bas nijedan jedini...Onda cemo znati bolje sta moze da bude razlog, ovako nagadjamo sta je bilo i zasto kao da je stablo kod nas, a ne znamo tacno sta je bilo kod njega...

Ne umem da objasnim nit se pravim "10 godina iskusan" al nekako na pogled vec vidim da ce ova kasnije proroditi cvetala ne cvetala..

a fotkacu imam ja neku slicnu, navodno je burlat na koltu a zapravo tek sad posle 7 8 godina se video prvi rod i da nije burlat, dal je na koltu ne znam, kupili moji 10 komada kad su delili Sapcanima, sve sem ove jedne su umrle posle 3 4 godine od raka korena, plus je ova upadala u pricu tih jalovih, cveta i sve ima tu 5 sorti okolo i nista. Posle 5 6 godina daje prve plodove al kao da su lose zametnuti sta vec, neugledni su sitni bezukusni. Tek sad posle 8 godina ti plodovi moze se reci da su neke jestive tresnje i proda se al nisu krupne, sredina.

Tako da ja verujem i kad ti sapcani kukaju na jalove, stvarno neki cudan trip ili sorta neka losa na rodnosti, oprasivanju, kvalitetu i svemu. Nije cak ni bujna al to mozda i ona ima rak korena.

Ni ja se ne pravim "10 godina iskusan", samo pokusavam da nabrojim koliko toliko logicne cinjenice..
Sapcani su, ako se dobro secam, kukali vec posle 3 ili 4te godine da nemaju skoro nista, a ocekivali su skoro pun rod u cetvrtoj ko da je na Gizeli sadjeno, pa su to izgleda bila malo nerealna ocekivanja (a ocekivali su posle 4te godine pun rod zato sto im je placanje sadnica bilo sa grace period-om od 4 godine cini mi se) i doslo je do razocarenja (a verovatno vecina uz to pride reze malo jace da formiraju krunu)..
Imas par naucnih radova sa ispitivanjem novih sorti kod nas (cilj je bio ispitivanje novih sorti, ne uticaj podloge na plodonosenje), ima jedno ili dva ispitivanja i na Colt-u ko podlozi (ako zelis da procitas, imas u mojim dokumentima dole u potpisu), gde i u cetrtoj godini imaju neki rod... Jeste to malo, obicno dosta manje od 1kg po stablu, ali ga IMA, tako da ako tvoja ili njegova tresnja ne daju ni jedna cvet i ni jedan plod do 5-6 godine kako kazes, tu definitivno postoji neki drugi problem (ili vise problema), koji verovatno nije tako ocigledan...
Mozda i njegova ima probleme ko tvoja sa rakom korena ako je na Colt-u ili cak i problem sa vec kakvom cudnom "crnom magijom", ne bi znao stvarno zasigurno sta je posredi, ja imam suprotna iskustva sa par sadnica na sejancu (kojima uglavnom treba najvise da prorode), a i procitao sam iskustva drugih na Colt-u... Moje ne rastu nesto bujno (cak naprotiv) zato sto je losija zemlja tu gde su posadjene pa je najverovatnije to uticalo najvise na ranije cvetanje i slabiju bujnost, i dale su vec cvetove i rodila po neku tresnju, tako da svako prica iz svog licnog iskustva...
Sigurno sve moze da se objasni racionalno, ako se obrati paznja na prave detalje...
Ali znam da moje nisu ili su vrlo malo rezane (nije imalo potrebe da se rezu za razliku od tvojih, a verovatno je i njegova prve 2-3 godine jace rezana sudeci po izgledu), pa sam skoro siguran da je i to jedan od, ako ne i glavni razlog, za kasnije plodonosenje (i za samo cvetanje, a i donosenje ploda)..

Evo jos jedan dokaz kad se javljaju prvi plodovi na tresnju, neko Tursko istrazivanje u ovom slucaju i uporedjivanje podloga, ovo je link, posadjene tresnje 2010te godine, istraivanje radjeno 2013te godine.. Inace SL64 podlog je vegetativno razmnozena magriva (iste je bujnosti prakticno ko nasa magriva iz semena) i imala je 350g tresnji 2013te godine, sto je u cetvrtoj godini po sadnji...
Tako da mozemo da zakljucimo da nesto drugo (u ovom slucaju verovatno najvise rezidba, ali verovatno ima i drugih faktora) uticu na kasnije plodonosenje...

Ima taj moj "utisak" itekako veze sa tim sto pricas.

Ovo sto "prepoznajem" na ovoj je vise od 3 4 ramene grane koje bujno rastu pravo u vis. Zatim sve grane cak i ove deblje su pune lisca, nisu ogolele niti je lisce slabije gusto. Ima ga bas puno svuda.

Mozda je ta tama u krosnji jedan od razloga. Pa ta bujnost. Pa mozda i neki rak. Losa rezidba. Pa na kraju da dodjemo i do sorte kako rekoh jalove.

Al prepoznam tako po bujnosti na uspravno i jako puno lisca.

Dodao bih i da te "koje sam ja sebi rezao" takodje nije merodavno jer stalno prikazujem njivu i ove na rodu, od tad sam ja sadeci kod kice na 3 mesta po neku kao i u njivi formirao kojekakve uzgojne oblike. Jedino sto jeste rodilo ranije ali sada ima problem porasta tj ista je vec 3 godine je burlat koji sam sam kalemio i koji je od faze sadnice vec imao puno prevremenih grana rasporedjenih za vreteno (imam video snimak kalemova). Nju sam posadio i ostavio kakva je. Brzo rod al bujnost sada vec problem.

Pa zar nisi kukao da ti je prevelika bujnost problem? Otkud sad to da imas problem sa slabom bujnoscu?
Problem smanjene bujnosti nije samo do slabije rezidbe ili nedostatka iste, ima i drugih stvari koje mozda i vise uticu na smanjenu bujnost (ili da kazem nedovoljnu), a to je uglavnom obrada, zastita (ili bolje da kazemo nedostatak iste), plodnost zemlje, pa onda dal' je susna ili kisna godina itd itd..
Mojih par su slabo bujne na sejancu divlje tresnje, zato sto zemlja nije obradjivana oko njih, slabe je plodnosti, brdo je veliko, nagib ka jugozapadu, bilo je 2 susne godine od kad rastu itd itd... Nenormalno su slabo bujne za sejanac divlje tresnje, izgeldaju ko da su na Gizeli 5...

Sustina price, svaka tresnja bi morala da da prve cvetove i plodove (zanemarljivu kolicinu ali treba da da poneki) najkasnije u cetvrtoj godini, zato sto tad stizu prvi majski buketici na rod na dvogodisnjim granama (toliko im fizioloski treba da se naprave,u prvoj godini po sadnji, nakon prekracivanja sadnice, izrastu prve jendogodisnje bocne grane, u drugoj dodini se na njima formiraju majski buketici u osnovi i na sredini grane, i u trecoj godini iz njih treba da se pojave cvetovi, to se cesto desi dosta kod slabije bujnih podloga, medjutim ta prva tura se obicno izgubi zbog bujnosti u pocetku (jednostavno osuse se zato sto grana naglo poraste u precniku, ili zato to iz pupoljaka usled prekracivanja izrastu novi letorasti pa se ne formariaju kitice ispod), pa sve zakasni za godinu dana, i prvi majski buketici sa rodom se pojave u cetvrtoj godini najcesce)... Svako dodatno kasnjenje sa pojavom prvih cvetova nema toliko veze sa sortom i podlogom, nego je razlog najcesce delovanje coveka (jaka rezidba zimi i/ili jako djubrenje najcesce, mada ima i drugh faktora)...

Te tvoje su slabo bujne zato sto ,ako si sadnicu jos u rastilu pravio da bude "vreteno" sa povijenim prevremenim granama, takvu si sadnicu bez prekracivanja verovatno posadio u zasad (i verovatno bez neke obrade vece), i sadnica ima mnogo veliku krunu u odnosu na korenov sistem koji je vadjenjem ostecen, i sta se desava, to je da jednostavno korenu treba puno vremena da nadoknadi razliku imedju podzemnog i nadzemnog dela, i zato nadzemni deo bude neko vreme (moze i vise godina) slabo bujan... U kombinaciji sa slabijom obradom, losom godinom i svime, takva sadnica ostaje "krzljava" i predje u generativnu fazu naglo... Zato je bitno pri sadnji prekratiti dovoljno nadzemni deo sadnice, da se napravi balans izmedju nadzemnog i podzemnog dela, i da sadnica krene da raste u proj godini dovoljno bujno...Ako te prve godine krene bujnije, najcesce narednih godina nastavi (pogotovu ako se malo jace reze) da raste bujnije, i to si imao cini mi se na onim u njivi sto si medju prvima sadio i jace rezao pri formiranju krune..

Tako da, nema tu crne magije, za svako zasto uvek postoji "zato", samo ga je nekad malo teze naci, nije uvek ocigledan i jednostavan razlog.. Ali stvari nisu nikad crno bele, mnoge uticu zajednicki, neka negativno, neka pozitivno na bujnost, pa zavisi od mnogo cinilaca sta ce biti finalni bilans te godine..

Ta sadnja sadnice (takozvane Knip sdnice jabuke s prevremenim granama) se radi kod jabuke da se sto pre ude u rod, ali to moze da se radi u dosta plodnoj zemlji, uz konstantno navodnavanje, fertigaciju i zstitu, i da se ne izgubi na bujnosti prve godine, a ovo sto mi sadimo, malo iskopamo rupu nekad samo da koren stane u nju, nekad i bez oranja, i gurnemo sadnicu i ostavimo cak neprekracneu i bez navodnjavanja, to ne mogu ni magriva ni divlja tresnja ko bujne podloge da izguraju vecinu godina, a da ne postanu manje ili vise krzljave...

Poslednja izmena:
Sve je kako si i napisao i tacno je.

Nisam ni ja rekao da ima crne magije vec kombinacija mogucih faktora koje sam opisao, a na oko prepoznajem to sto nazivam mladom. Dal je ovo dal je ono, rezidba ili rak, odnos korena i krosnje, tek ova je takva kakva je zbog toga, nikakva crna magija a resenja se mogu izvuci iz navedenog.

Obrni okreni ona ce za 2 3 godine biti puna roda sta god da radis, samo je upitno da li ce ga biti u donjim delovima dovoljno ako nista ne preduzmes, iz iskustva i to se popuni kad rode pa saviju grane

Dobri ljudi, puno vam hvala na svemu. Vidim da ste se trudili da mi pomognete ali vidim da je stvar vrlo kompleksna. Ono što mogu da vam pomognem u daljim informacijama je sledeće:
Ja sam teški laik za voćarstvo.
Kupio sam trešnju na pijaci i posadio kao jedan prutić, nemam pojma koja je sorta,
Do sada je nisam sa ničim prskao.
Ima joj 4-5 godina starosti.
Nisam je prihranjivao uopšte.
Dva puta su neke komšije, kao razumeju se u to, malo orezali, kako su oni mislili da je dobro. Ja platio pošteno.
Kako ne živim na selu, to mi je kao vikendica, nisam siguran da li je uopšte nekad cvetala ali znam da roda nikad nisam nabrao.
Da je na oko lepa, jeste, a ja bih je još 1-2 godine pustio , pa ako je i dalje jalova, posekao, šta drugo. Možda da u njenoj blizini posadim neku da je opraši, ali pitanje je koliko će još to godina potrajati, a i ja se bližim putovanju "na onaj svet" pa je pitanje da li ću to dočekati. I meni je 61.

Odmah mi pade na um čestiti knez Lazar i njegova kletva za one koji nisu pošli na Kosovo sa njim" Ne imao od roda poroda, rđom krepao dok mu je kolena" Pa se nešto mislim, gde li su moji preci bili davne 1389. godine, da ja možda ne nosim taj teret sad?⛪

Nazad
Vrh