Trešnja

Ajde kad imas vremena uslikaj burlat,lepo su rodile ove tvoje tresnje,ja sam jednu moju posekao,osusila se,mislim da je zog toga sto smo ispod tresnje redovno pravili riblju corbu a od dima

Nema to veze, komšiji se takođe osušila jedna, stara skoro 10 godina, prošle godine lepo rodila, ove nije ni olistala...a u blizini ima još 3...
Slikaću, al manje više nema tu šta, zamisli duplo krupniju sa kraćom peteljkom i to je to :) pogubljen sam bio danas pa sam zaboravio, a hteo sam...smorila me ova na kojoj su otpale sve pa me poremetila, tu sam hteo da slikam...

To je najgore kad se nadas da ce roditi a ono nista,ja ne znam zasto se onda moja osusila,ja mislim da je zbog dima,a imam jos par komada koje su stare ohoohoj,slikacu kad rode pa cu postaviti slike,a od tog jednog stabla tresnje ostavljao sam po 30 tegli kompota,10 tegli slatkoga a sad k,jer si prskao protiv tresnjine muve?

Nisam, a video sam jednu...nisam hteo da preterujem, ni jedne godine nisam više od monilije i u precvetavanju sa insekticidom pa nisam hteo ni ove...ne znam ni kakvu štetu pravi ta muha :D

Ako mislis da ce ti rusi otkupiti tresnju sa dodatkom crva nes si se zabrojao,ali ne suzbijaju svi insekticidi tr.muvu,mozes da prskas sa decisom,on je suzbija,pozdrav

Nisam primetio crve prethodnih godina, jedan možda u 300 plodova.

A ko će ove godine kupiti trešnju, kao i ko će sledećih godina prskati iste, morao bi da pitaš moje nezahvalne roditelje.

to su njihove trešnje i ja to poštujem. Celo leto prošlo sam održavao 60 ari plac raznog voća a moje je 10 ari kajsija. Kad je došlo da se bere, nisu nabrali ni pola kofe, majka zamalo pade, polomi granu, posvađaše se...uzmem ja da berem, ali pošaljem njih na otkupno mesto jer sam radio noćnu smenu pa sam žurio. Otac se posvađa sa rusom koji me zna. Narednih par dana berem ceo dan, prodajem, nosim po prodavnicama i u firmu da bih uzeo više para. Sve pare dajem njima. Optuže me da im nisam ni dao novac, a dao sam im, 21.500 dinara od 3 stabla. Imam zapisano koji datum koliko kila, po kojoj ceni.

Kajsije njihove takođe sam prodavao uz dogovor da mi ispeku malo rakije. otac me ispali za rakiju. Kaže kad smo spremali za rakiju ti si samo brao i nosio a pare nam nisi dao, ukrao si 300 kila. To kaže jer me video jednom da sam nabrao kesu jednu za sebe, eto toliko sam "ukrao". Litar rakije nisu prodali, sve je on popio.

E ove godine sam opet budala, pa sam orezivao, prskao, frezirao, kad sam rekao da mi dođu 2 ljade din za pesticide ispalo je da je moj dinar velik kao avala.

Izvolite dragi roditelji, berite pa prodajte. Sin vam je sve pripremio.

Pa to nije lepo od njih druze,to je bezobrazno bre,i ja imam caleta koji je alkos tezak pa sa njim ni ne razgovaram,koji ce mi k,zato bi ti ja preporucio radi tih tvojoh 10 ari i nemoj da dozvolis da te neko pod*ebava,pozdrav

Poslednja izmena od urednika:
Evo malo slika ploda Burlata u odnosu na lionsku ranu. Lionska ima još par dana fore da dobije na krupnoći, ali ima i Burlat :) razlika u ukusu je neopisiva!

Plod burlata možete da prepoznate po dubljoj brazdi sa jedne i plićoj sa druge strane, kao i po kraćoj peteljci. Ja na mojim stablima, koja doduše imaju tek poneki plod, nisam video ni jednu "minđušu" tj dva ploda sa dve peteljke naravno, ali koje potiču iz iste tačke na stablu. Uzimajući to u obzir, kao i izgled ploda, dolazim do nekog zaključka da je burlat neki klon takav da je jedan plod u stvari spojena dva, zato je duplo krupnija i ima ove brazde, kao da ste spojili dve trešnje u jednu...

Burlat je šesta godina 12 komada, 25 komada je četvrta, lionska rana ima pitaj boga, preko 20, 25...Burlat mi je slabo rodio zbog loše tj prejake rezidbe od strane mog strica, sad ja uzimam stvar u svoje ruke pa će biti bolje nadam se...

Steta sto je stric jako orezao :(,sad bi bilo tresanja,koja je cena oktopode kod vas u vinci za tresnju?pozdrav

Drugari procitao sam celu temu i imam pitanje sta biste vi meni preporucili. Ovako hocu da posadim u placu gde mi je kuca nekoliko sadnica tresnje. Povrsina koja je predvidjena za to je dimanzija 16x16m. Posto je to kuca, imam mogucnost da navodnjavam. Citajuci temu, vidim da imate i nekih problema sa slabije bujnim podlogama - gizela. Sta biste vi meni preporucili da ja posadim na jesen? Pre svega mislim na rastojanje, sorta ce biti Burlat i neki oprasivac za njega 1-2stabla. :ppozdrav:

Rastojanje ti zavisi od podloge, najbolje ti je možda magriva, divlja trešnja je previše za tu malu površinu...tu ti knap može stati 10 sadnica, moja preporuka ako već hoćeš burlat što je dobar izbor ti je 6 burlata i 3 herc (germezdorfska), razmak 5.5 x 5 metara minimum.

Dakle 3x3 sadnice. Tako sam i ja mislio, ali sam racunao da cu moci da ulavim 4x4 sadnice zbog navodnjavanja? Za podlogu uzimam magrivu, hvala na predlogu. :ppozdrav:

Po pravilu bi magriva trebala 5.5 x 6 metara, mada realno i 5.5 x 5.5 nije loše, aj nek bude i 5 x 5.5 ako baš mora, biće dobro, to ćeš shvatiti tek kad budu starije od 12-15 godina zašto je tako :) Možda bi mogao više komada ako prvu staviš u ćoše tog kvadrata od 16 x 16 a ne 3 metra od ivice ako me razumeš, ne znam šta imaš okolo tog kvadrata, ako ima neki zid ili drugo voće gledaj barem 2.5 do 3 metra od toga da pomeriš, to onda dođe tih 3 x 3 sadnica :)

---------- Poruka napisana u 18:15 ---------- Prethodna poruka je at 01:35 ----------

Ljudi, nećete verovati, meni je ova doktorka rodila 200 kila jedno stablo ove godine, evo ne pomerio se s mesta :D konačnu računicu ću tačno u gram znati kad sve oberem, gore su krupne i polako se već beru dok dole nisu, mada i gore ima zelenkastih i sitnih a dole ima i krupnih, šareno znači :)
Juče i danas sam nabrao 60 kila a bukvalno evo nisam trećinu drveta obrao, došao komšija kaže i meni prerodila ne veruješ, beri ti beri malo je olakšaj, savile se grane do zemlje :D
Mislim da će ista situacija biti i sa šarenim kalemom, pune su, nikad nisu ovoliko rodile da ja pamtim...možda i zato što poslednje dve godine samo ja berem, a ja jako vodim računa kad berem da ne kidam grane koje tek kreću u sred grozda trešanja, moji su to brstili ko koze, napune kofu lišća i drveća pa posle skidaju u gajbicu, prošle godine sve grane skoro bile gole do samog vrha gde nisu imali šta da otkidaju :D

Nego imam i jedno pitanje tj problem, pojavljuje mi se valjda od kiše silne trulež plodova taman kad su pred punim zrenjem, koji preparat vi koristite za to i kolika mu je karenca, pošto bih narednih godina prskao, a ove godine bih požurio da oprskam šarene ako nije kasno zbog karence, sad su zelene i u fazi da tek poneki plod u milion ima malčice boje na sebi, cenim za jedno 10-20 dana da će da se beru.

Uuu pa sa njim bih mogao i ovu doktorku da opalim (kako to lepo zvuči dvosmisleno), a šarenu ću sigurno, hvala puno na savetu :ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 18:47 ---------- Prethodna poruka je at 18:29 ----------

Setih se, ja sam kupio baš taj Teldor da imam kasnije za šljive, gledam sad karenca jeste 3 dana za malinu ali 7 dana za stonu lozu i 14 dana za vinsku lozu, čak štaviše primena se ni ne spominje ni za jedno drugo voće, otkud znaš da je za trešnju 3 dana? Jako mi je bitno jer ne bih da trujem narod a i sebe jer i mi jedemo te trešnje..

Drugo, koja je koncentracija, meni prodavac reče 50 ml bočica ta (čini mi se da je 50, mala ona) je za 60-70 litara, koja je tačna koncentracija?

Nazad
Vrh