TRAVA U VOCNJAKU (Kakvu sortu trave posejati u voćnjak)

Zavrseno sve samo da nikne pre korova. Na hektar potroseno 12kg semena

 
hteo sam da pitam da li može tj koliko je pametno u šljiviku da se poseje neka detelina.
pitam jer se ne razumem a razmišljam da kad mi raste trava bolje onda detelina,naravno da bi dodatno pođubrio.pa bi zamolio kolege za savet.hvala unapred.
 
hteo sam da pitam da li može tj koliko je pametno u šljiviku da se poseje neka detelina
.ako misis detelinu da koristis kao stocnu hranu ne valja (kaze stara narodna "ko u vocnjaku seno kosi taj rakiju prosi")
A ako mislis da je koristis za zelenisno djubrenje opet ne valja jer je to preskupa varijanta.
 
Poslednja izmena od urednika:
Najcesce travne mesavine sadrze Engleski ljulj, Pravu Livadarku i Crveni Vijuk, a proporcije za prodaju podesavaju se prema nameni. Mogu sadrzati deteline ili druge biljke. Zbog kosine terena, sprecavanja spiranja zemljista, male povrsine, nedostatka krupne mehanizacije, nepovoljnog sastava zemljista, ... kod mene se obavezno povrsina zatravljuje. Nikada se pokosena masa trave (i drugog bilja) ne iznosi, ona ostaje na mestu da polako pravi humus (djubrivo), a na njemu raste nova travica. Posle raskopavanja ili bilo kakvog drugog uredjenja povrsine, odskora izbegavam prvu a sejem po goloj zemlji drugu i trecu navedenu sortu, ako se nadje. Kosenje obavljam motornim kosilicama i motornim trimerima. Profi vocnjak je retko na velikoj kosini, pa je i vise moguca medjuredna obrada, freziranje tezom mehanizacijom, ili gajenje uzrodica u medjurednom prostoru.​
 
Poslednja izmena:
Ja sam danas posejao travu u mladom vocnjaku oraha. Sejao sam samo u redovima vocaka, a medjukultura mi je pasulj. Ukupna duzina redova mi je 4km, a sirina planiranog travnjaka je oko 1.5m. Na tu povrsinu mi je preporuceno da bacim 25kg trave i da je to sasvim dovoljno. Seme je cveni ljulj (festuca rubara rubara) Seme je poreklom iz Danske, a kg kosta 370 din. Naruceno iz Krusevca, rezultat cemo videti.
 
Samo je bitno da ne cveta, ovi imaju bas travu za vocnjak. To sam i narucio, posejao, pa sta bude. Svaka trava ce ici u visinu, ako se ne kosi. Naravno u zavisnosti od vlage.
Nisam ni ja siguran koliki je maksimum tih niskih trava.
http://ks-s.co.rs/
 
Ja posejah prekjuce travu za vocnjake, napravili mi u Institutu za krmno bilje i Krusevcu, cena 360din/kg, 3 kg za 4 ara, sastav: engleski ljulj 45%, jezevica 20%, crveni vijak 10%, prava livadarka 25%
 
Dvoumim se sta da posejem , trava za vocnjake , ova sto je kolega toki kupio , treba mi 15kg x 400din ili belu detelinu sto je posejao kolega bogi ,nje mi treba oko 3kg x 650din ? Nesto mi je skupa trava , a neznam koliko je dobra ova bela detelina za vocnjak ? Sta predlazete od ove dve varijante ?

Bogi gde ste kupili seme bele deteline ?
 
I kod mene u vocnjaku je trava vec vise godina,sto mi se bas i ne svidja,ali mi lakse za obradu plus kosim i dajem stoci.Inace to je mesana trava-engleski ljuj,livadarka,jezevica,italijanski ljulj...Kanacki,sto se tice bele deteline,imao je moj prijatelj pre nekoliko godina.Ja sam mu nabavio seme u poljo apoteci,mogu ti reci da je bila visoka cena prema jedinici povrsine,vise se ne secam cifre.Tesko mu je nicala,bila je retka,ali na mesta gde je dobro nikla izgledala je bas lepo.Pre svega,niska je trava,ima prelep belicasti odsjaj na suncu (a jos posle kise),asocira na prirodno okruzenje-livadu,proplanak-ovo je subjektivno.Medjutim u drugoj godini je pocela naglo da se gubi i vec iste godine gotovo nestala.E sada,moguce da je od samog zasnivanja pogresio,kao i da je lose odrzavao_On se zalio da je previse zahtevna i nezna,a mozda je to samo njegova nebriga bila.Sve u svemu trava poput moje je najjeftinija,mesana livadska trava,koju sejem 2kg po aru,a proizvodjaci preporucuju i manju setvenu normu.
 
Stigla trava , uvoz iz Danske , ovih dana sejanje ,nadam se da nije kasno, mada vlage ima ,kise jos najavlju ,bice valjda sve ok

sedade6y.jpg
 
Gde si kupio i koliko košta kažeš? Za koju površinu?

Ja pisao ovima iz KS ali mislim da ću ipak godinu dve neku leguminozu da zatanjiravam pa tek onda da zatravim, evo odgovora:

Postovani ,
za medjuredni prostor u vocnjaku preporucujemo travnu smesu sa 4 vrsta trava koje su otporne na susu , gazenje , rastu nisko i formiraju gusti pokrivac . Za 40 ari treba Vam 32 kg . Cena je 350,oo plus PDV ili 385,oo gotovinski.
 
400din kg ,na kucnu adresu , 15kg za oko 22-24ara medjurenog prostora gde ce biti trava, samo da bude otporna na korove kojih uvek ima i pored redovnih ratarskih prskanja herbicidima. Na ovoj parceli je bila psenica , prskano protiv trava , posle skidanja ,prskano totalom ,oranje.. I opet nicu , a sve veci problem mi je ambrozija , kad bi se trava zgusnula i redovnim sisanjem ,verujem da cu ubiti korove , lakse ce biti za ulazak po ovakmom vremenu i lakse ce mi biti za odrzavanje , ne bojim se one 'ko u vocnjaku travu kosi taj rakiju prosi' , do stabala ide freza 2x0.7m ,kasnije total.
 
Nazad
Vrh