TRAVA U VOCNJAKU (Kakvu sortu trave posejati u voćnjak)

Odg: TRAVA U VOCNJAKU Kakvu sortu trave posejati izmedju jabuka

ioe0dw.jpg

Juce sam malo radio u vocnjaku i ovo snimio. Pre petnaestak godina posejao sam travu engleski lulj (lolium perene), redovno kosio, malo je podivljala, a sad je ovako. Redovnom kosidbom prije cvetanja nestace visoke trave a ostace samo trava koja nisko raste.
U nikom slucaju ne sejati lucerku ili neke travne kulture sa dubokim korenom.

Odg: TRAVA U VOCNJAKU Kakvu sortu trave posejati izmedju jabuka

Ovo je provokacija :haha:,i mi jedva cekamo ovako vreme :cool:

jos jednom pozdrav i da malko osvezimo temu sa sortama trave pa da ubuduce ako neke pise o sortama trave koje sejati neka ubaci i cenu ako zna i kolicinu trave po aru hektaru ....:bravo: pozdrav svima:ppozdrav:

cena trave oko 400.00 + pdv, smese pravljene namenski za vocnjake
setvena norma u jesenjoj setvi od 40 kg/ha pa na vise.

mislim da detelina definivitno nije pozeljna u vocnjaku. jer lucerka ima veoma veliki koren

trava u vocnjaku.. mislim da je dobro zbog blata.. mada zavisi to dosta od zemljista itd..

vocnjak pik-juzni banat (ako se ne varam bas taj na slikama) je par kilometara od moje kuce i tako reci sam tu odrastao.. verujte mi da je i tamo blato da se ne moze uci. mislim na delove gde nije peskovito, a i gde je peskovito je slicna situacija, cak i manji traktori se lako zagalave. istina taj vocnjak je jako blizu dunava.. a znam za neke vocnjake koji su u jos goroj situaciji a nisu blizu reke.

ja licno ne mislim da je trava neophodna.. mozda bi bilo ok i zbog vricuna.
svakako bih ta sredstva,rad i vreme potrosio na navodnjavanje npr

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!Posto imam mali vocnjak na okucnici,planiram na jesen da posejem travu.Koliko sam se upoznao sa ovim,sejanje ce biti na jesen,koliko vidim da je to najbolje vreme,pripremu zemljista,ciscenje od korova sam razumeo ,jedino gde nabaviti kvalitetnu travnu smesu za vocnjak?Moze li neka adresa ili link?Hvala!

Po meni, trava je poželjna u voćnjaku da ne bude blata, ljepši i prirodniji je voćnjak, a jedino tretirati ili obrađivati pojaseve unutar reda, a ne dozvoliti nikako korov da raste u toj travi. Suzbijati ga koliko se može.

sladjans, kvalitetnih sjemena trave se može pronaći u svakoj bolje opremljenoj poljo apoteci.

Posto nemam veliki traktor lakse mi je da kosim nego da freziram,a i traktoru je lakse.Posle kise nece popucati zemlja,ako se ne obradi i zadrzace duze vlagu i nije se moglo raditi nista posle kise od blata toliko se lepi. Bela detelina je posejana.

Bogi, skroz ispravno, a kolika je cena te bele deteline i koliko mi treba semena za 1ha?

Jel se posle kosi ili je zaoravaš kao neki, i koliko to godina ostaje na njivi ako se ne zaorava ili kako već to ide???

Ja cu druze izmedju visanja kod mene da posejem pasulj i lova u dzep xDD a kasnije cu da vidim sta cu,prelep ti je leskar

@neba
Ne zaorava se nego samo kosi,a ostaje nekih 4 godine stim da cu pustiti druge ili trece da procveta i da baci seme da se obnovi.
@dubansr
Ja cu mozda na parceli na koju cu saditi na jesen staviti beli luk pa kad prodje luk onda detelina.

Ja sam sadio luk,celer,sargarepu,salatu.Izmedju redova je steta da sad kad je najaca zemlja neiskoristimo za bastovanstvo a kasnije kad bude gusta krosnja moze trava.

Normalno,sto da stoji ispremirana zemlja a da se nesto ne poseje,u svakom slucaju izvucices neki dinar,ne sme ni jedan m2 zemlje da stoji parlog ako se ima volje i zelje da se radi nesto

Nazad
Vrh